Ce reușită, Constanța Vintilă-Ghițulescu!

14 March 2015

Este doctor în istorie şi civilizaţie, autoarea cărţii Evgheniţi, ciocoi, mojici şi, de curând, prima persoană din România care obţine un grant de la Uniunea Europeană pe un proiect de cercetare. Constanţa Vintilă-Ghiţulescu se află printre cei 372 de beneficiari de astfel de granturi, cu o temă în domeniul ştiinţelor sociale şi umaniste intitulată “Luxul, moda şi statutul social în epoca modernă timpurie din Europa de Sud-Est”.

Cercetarea se va derula împreună cu New Europe College Institute of Advanced Study din Bucureşti şi Fundaţia Noua Europă. Institutul care va găzdui această cercetare este unul românesc independent, pentru studii avansate în ştiinţele umaniste şi sociale, înfiinţat în anul 1994 de Andrei Pleşu.

1-Constanta Vintila Ghitulescu

Alături de România şi Croaţia, Estonia, Islanda şi Luxemburg vor găzdui fiecare, în premieră, câte un astfel de proiect. Valoarea totală a granturilor acordate pentru cei 372 de cercetători selectaţi în ultimul concurs “Consolidator Grant Competition” este de 713 milioane de euro.

Granturile fac parte din schema de finanţare a Consiliului European de Cercetare şi permit cercetătorilor care sunt selectaţi să folosească aceste finanţări pentru a-şi consolida echipele de cercetare, astfel încât să facă progrese în cercetarea unor domenii precum autismul, dislexia sau rolul gravitaţiei în univers. Finanţările se acordă în cadrul concursului “Consolidator Grant Competition”, derulat prin programul de cercetare şi inovare “UE Orizont 2020” şi au fost acordate unor cercetători care au 38 de naţionalităţi diferite.

Comisarul pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovaţie, Carlos Moedas, spune că fiecare dintre proiectele selectate ajută la transformarea Europei în “laboratorul lumii”:

“Cu fiecare proiect de acest calibru facem Europa laboratorul lumii. Cercetătorii noştri extraordinari şi creativi beneficiază de finanţare de la UE şi, la rândul său, Europa beneficiază în fiecare zi de investiţia în cunoaştere şi oameni.”

2-Research

Potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene, ţările cu cei mai mulţi cercetători selectaţi sunt Germania (69 de granturi), Franţa (44), Marea Britanie (37), Spania (33), Italia (29), Olanda (21) şi Belgia (16), dar sunt şi 30 de cercetători din Australia, Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Peru, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Consiliul European de Cercetare a fost înfiinţat în anul 2007, iar în perioada 2007 –2013 a dispus de un buget total de 7,5 miliarde de euro.Citiţi şi

2 aprilie – Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Vorbirea din inimă

Lucruri care sunt diferite în Europa față de SUA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Roxana Florina Popa / 14 March 2015 16:01

  Dupa mintea functionarilor UE, documentarea istorica se face in laborator, nu pe teren.
  De altfel, jargonul organizatiilor internationale nu mai are nimic de-a face nici cu logica, nici cu explicatia dictionarelor. Acestea sunt sacrificate in favoarea imaginii. “Laboratorul lumii” – nici ca se putea o expresie mai saracacioasa si mai lipsita de identitate. Cel putin in limba romana ai caror vorbitori sunt mult mai creativi. Al carei lumi? Ca sa nu mai zic ca peste tot e la moda sa ai un “laborator”. Am mai intalnit in inovatia din domeniul textilelor “dream lab”, dar care nu avea curajul sa faca referire si la “dream team”.
  Urez succes cercetatorilor nostri si sper ca una dintre directiile de cercetare sa fie filonul autentic romanesc in ciuda puternicelor influente straine de la acea vreme.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro