Cele 26 de orașe cu cea mai înaltă calitate a vieții din lume

6 May 2017

Deutsche Bank a publicat pe 3 mai 2017 raportul anual “Mapping the world’s prices” ce cuprinde, pe lângă o grămadă de explicații și recomandări, lista cu cele 47 de orașe alese pentru studiul calitatății vieții în ordinea care a rezultat în urma monitorizării a opt indici: puterea de cumpărare, siguranța, sistemul de sănătate, costul vieții, costul proprietăților raportat la venituri, timpul petrecut în trafic de acasă la serviciu, gradul de poluarea și clima. Nicio surpriză că în prima a topului sunt orașe din emisfera nordică, din țări vestice cu economii dezvoltate. Dar veți fi surprinși să găsiți în aceeași zonă orașe din emisfera sudică. Din Africa de Sud, Australia și… Noua Zeelandă.

Citiți și Cele mai bune 10 țări din toate punctele de vedere

26. Oslo, Norvegia – a intrat în acest top datorită scorurilor mari la categoria poluare (unde e pe locul 10) și la puterea de cumpărare (unde e pe locul 15).

25. Johannesburg, Africa de Sud – pe listă datorită raportului bun între prețul locuințelor și veniturile populației.

Johannesburg

Inner-city Johannesburg, South Africa (AFP/Getty Images)

24. Bruxelles, Belgia – al cincilea oraș după sănătate și al șaptelea după raportul preț case/venit și timpul în care ajungi de acasă la serviciu.

23. Varșovia, Polonia – în top 10 la două categorii: pe 8 la siguranță, pe 6 la costul traiului.

warsaw

22. Chicago, USA –  locul 3 la cea mai bună calității a vieții dintre toate orașele americane, locul 2 la raportul preț proprietăți/venit.

21. Dublin, Irlanda – locul 10 la raportul preț proprietăți/venit.

dublin2

Dublin (Flickr/Dyn Photo)

20. Stockholm, Suedia – locul 5 la categoria poluare, incredibil de curat.

19. Praga, Republica Cehă – Locul 10 la costul traiului și 9 la siguranță.

prague

18. San Francisco, SUA – Hub pentru industria tech globală, este incredibil de scump, dar calitatea vieții e excelentă. Locul 1 la capitolul vreme.

17. Cape Town, Africa de Sud – cea mai bună calitate a vieții din toată Africa datorită prezenței în top 5 la vreme și prețul proprietăților.

cape-town

Cape Town, South Africa (Getty)

16. Madrid, Spania – locul 4 la sănătate și 7 la vreme.

15. Lisabona, Portugalia – locul 9 la timpul petrecut pe drumul casă-job, locul 3 la capitolul vreme.

lisbonshutterstock

14. Toronto, Canada – locul 8 la puterea de cumpărare.

13. Auckland, Noua Zeelandă – Cu aproape 5 milioane de locuitori, Noua Zeelandă are două orașe în top 15 cele mai bune orașe de locuit din lume. Auckland a intrat în top datorită scorurilor bune (între locul 11 și 17) la patru categorii.

auckland
Auckland

T11. Berlin, Germania – a ratat prezența în top 10 general deși este în top 10 la trei categorii: sănătate, putere de cumpărare și trafic.

T11. Helsinki, Finlanda – la egalitate cu Berlinul, cu scoruri bune (locul 11 sau mai sus) la patru categorii.

helsinki

Getty Images/iStockphoto

10. Sydney, Australia – Unul dintre cele mai atractive orașe din lume, deși nu e cel mai atrăgător din Australia. Are soare tot anul și poziția 10 în clasamentul general a câștigat-o datorită locurilor 11-15 obținute la patru din cele opt categorii monitorizate de Deutsche Bank.

9. Amsterdam, Olanda  – Cu atâția bicicliști pe străzile capitalei, nu e de mirare că aceasta ocupă locul 4 la timpul de deplasare.

amsterdam

Amsterdam (Shutterstock)

8. Boston, SUA – Locul 1 la calitatea vieții și locul 2 la puterea de cumpărare.

7. Ottawa, Canada – Capitala Canadei ocupă locul 4 la trei categorii – puterea de cumpărare, prețul proprietăților și poluare.

ottawa-canada

Ottawa, Canada (Getty Images/iStockphoto)

6. Copenhaga, Danemarca – Capitala daneză e mai mereu în topurile celor mai bune orașe de locuit. Acum ocupă locul 5 după siguranță și este al 8-le cel mai puțin poluat din lista DB.

5. Zurich, Elveția – Elveția e percepută oricum ca o țară de vis, așa că nu miră pe nimeni prezența orașului Zurich în topul DB confirmă reputația. Este pe locul 1 la puterea de cumpărare și pe locul 2 la siguranță și indicii de poluare.

zurich

ETH Zürich/Marco Carocari

4. Melbourne, Australia – Cel de-al loilea oraș ca mărime din Australia e primul în privința calității vieții. Locul trei la puterea de cumpărare și încă două locuri în top 10 pentru prețul proprietăților și vreme.

3. Viena, Austria — The honour of highest ranked city in a non-English speaking country goes to Austria’s capital, thanks to the best healthcare of any city on the list, as well as being the sixth safest.

vienna

 Viena, foto Heinz-Peter Bader/Reuters

2. Edinburgh, UK – Capitala Scoției nu e nici pe departe la fel de mare sau puternică precum Londra, dar calitatea vieții acolo e mult mai bună: cel mai bun timp de deplasare în trafic, al doilea loc la sănătate și al treilea cel mai puțin poluat dintre toate orașele monitorizate.

1. Wellington, Noua Zeelandă – Capitala Noii Zeelande, orașul cu cea mai înaltă calitate a vieții, e cel mai puțin poluat și se află în top 10 la alte patru categorii.

Wellington NZ

Vedere Muntele Victoria, foto Rob Suisted/New Zealand Tourism

Restul clasamentului arată așa:

top țări 2017

Surprizătoare ar putea fi prezența Atenei înaintea Londrei, ambele, ultimele orașe europene din lista de 47 de orașe. Pe Atena o salvează clima (locul 5 din 47) și traficul (12), în timp ce pe Londra o trag în jos costul proprietăților (43), traficul (35) și costul traiului (34 din 47).

Acum, dacă ar fi să puteți alege, care ar fi criteriul determinant dintre cele opt? Pentru că atunci ordinea ar fi cu totul alta. Oricum, interesant și util acest studiu anual făcut de Deutsche Bank.Citiţi şi

6/24 sau drumul de la Dificultate la Excelență

Adelia: o poveste de dragoste

Inimă sălbatică – Tracks

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro