Céline Dion – anunțul despre maladia rară care nu-i va permite să mai cânte

9 December 2022

Céline Dion (54) a publicat un mesaj video emoţionant pe Instagram: a fost diagnosticată cu o maladie rară care nu îi va permite să țină cele opt concerte în Europa, în vara lui 2023, între care și pe cel de la București. Boala de care suferă este stiff-person syndrome (SPS), o tulburare neurologică ce afectează o persoană la un milion.

“Am probleme de sănătate de foarte mult timp. Şi nu îmi este uşor să le fac faţă. Săptămâna aceasta, am fost diagnosticată cu o problemă neurologică foarte rară, “Stiff Person Syndrom”, care afectează o persoană dintr-un milion de oameni. Nu ştim, încă, foarte multe despre această maladie rară, dar ştim că se află la originea spasmelor musculare de care sufăr. Din nefericire, aceste spasme îmi afectează viaţa de zi cu zi, la mai multe niveluri. Câteodată, am multe dificultăţi la mers şi – câteodată – nu îmi pot utiliza corzile vocale pentru a cânta aşa cum îmi doresc”.

Rigiditatea musculară severă progresivă (stiff-person syndrome) se dezvoltă de obicei la coloana vertebrală și la extremitățile inferioare; deseori începând foarte subtil în timpul unei perioade de stres emoțional.

Majoritatea pacienților experimentează spasme musculare episodice dureroase care sunt declanșate de stimuli bruști. O componentă autoimună este tipică și pacienții au adesea alte tulburări autoimune.

Simptomele încep de obicei la mijlocul anilor patruzeci. Deși nu este posibil să se determine prevalența exactă, aceasta poate apărea în mai puțin de 1 caz la milion de oameni.

Boala este mai frecventă la femei (raportul este de 2 femei pentru fiecare bărbat afectat). Nu există predilecție pentru nicio rasă sau grup etnic. Există o asociere cu diabetul și, probabil, peste jumătate dintre pacienții cu SPS au sau vor dezvolta diabet.

S-au găsit și alte boli autoimune în asociere cu SPS, de exemplu: boala tiroidiană și vitiligo. Există o incidență crescută a epilepsiei. O variantă importantă, dar mai ales rară a SPS este asociată cu cancerul de sân sau pulmonar.

Deși SPS este o boală gravă care poate pune viața în pericol, iar unele dintre tratamente au efecte secundare potențiale grave, cursul SPS este variabil. Există pacienți care, cu un tratament adecvat, pot reveni la activitățile care le plac.

În video, aveți mesajul lui Celine și opinia unui specialist.Citiţi şi

Waiting on You

The Prayer

Met Gala 2019 a fost despre ironie, umor, parodie, pastișă, artificiu, teatralitate, exagerare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro