Certați-vă cât vreți, dar nu terminați nicio zi fără să vă ȋmpăcați!

2 June 2019

În aceste zile cu o încărcătură emoțională uimitoare prin efectele ei, toată lumea pare că își găsește inspirația și speranța în vorbele Papei Francisc. S-a umput internetul de exaltări, de uimiri, de admirație, de mulțumiri și de rugăciuni. Românii au primit vizita aceasta ca pe un dar, ca pe un semn, poate, ca pe o lecție de bunătate și iubire de care toți aveam nevoie. Și a venit acest suveran pelerin, pe cât de înțelept, pe atât de modest. Să ne ajute să vedem, să înțelegem, să credem. În Bine și în Omenie. În puterea lui “împreună” și nu în singurătatea (egoismul) celui care merge singur prin viață.

Acest papă a fost citat mereu pentru ideile sale progresiste, pentru felul în care a răspuns întrebărilor care-i frământau pe contemporanii lui. Pentru că a găsit mereu vorba potrivită, tonul potrivit, zâmbetul și binecuvântarea. Nouă, niciun conducător, laic sau religios, în afară de Rege, nu ne-a spus că ne iubește. Așa cum suntem, uneori departe de modelul ideal. Și aveam nevoie să știm că suntem iubiți, să simțim acea dragoste și grijă. Pentru asta îi suntem recunoscători Papei toți creștinii deopotrivă. Că a revărsat asupra noastră valuri de iubire. De n-ar fi fost adevărată, n-ar fi fost o asemenea uriașă emoție și senzația de ocrotire și de duh bun care ne-a învăluit pe toți.

Mai jos, câteva sfaturi prietenești ale Papei Francisc, extrase din volumul Sfaturi prietenești de la Papa Francisc. Cuvinte care ne ajută să trăim mai bine (traducere din italiană de Laszlo Alexandru, Cluj, Editura Viaţa Creştină, 2017), opera a doi ziariști de la Vatican, Andrea Tornielli și Domenico Agasso jr.

– să punem iubirea de oameni mai presus de toate,

– să evităm îngîmfarea,

– să pricepem că bogăția și faima sînt zadarnice,

– să nu rîvnim la puterea lumească,

– să nu ne terorizăm spiritual semenii prin bîrfă și defăimare,

– să învățăm inocența de la copii,

– să fugim de abjecția corupției,

– să ne implicăm generoși în valorile ecologiei,

– să reînvățăm bucuriile simple ale existenței,

– să fim generoși prin dăruire sufletească,

– să aplicăm regulile toleranței în cadrul familiei,

– să rezistăm cu încredere în fața suferințelor vieții,

– să descoperim noi sensuri ascunse în cutele durerii,

– să nu ne pierdem speranța.

Iată ce spune Papa despre căsnicie și salvarea ei:

„Căsnicia este cel mai frumos lucru creat de Dumnezeu. Biblia ne spune că Dumnezeu a creat bărbatul și femeia, i-a creat după asemănarea Sa, adică bărbatul și femeia care se fac un singur trup sunt imaginea lui Dumnezeu. Dificultățile care apar ȋn căsnicie, neȋnțelegerile și ispitele” și soluția „cu divorțul: eu ȋmi caut alta, ea ȋși caută altul și ȋncepem de la capăt… Dar cine plătește cheltuielile pentru divorț? Le plătesc amândoi? Mai mult, plătește Dumnezeu, fiindă dacă se desparte un singur trup, se murdărește imaginea lui Dumnezeu. Plătesc copiii. Voi nu știți, dragi frați și surori, cât suferă copiii, copilașii, când văd certurile și despărțirea părinților.”


„Trebuie să ne străduim să salvăm căsnicia. E normal oare ca ȋn căsnicie lumea să se certe? Da, e normal. Se ȋntâmplă, și câteodată zboară farfuriile. Dar dacă este o iubire adevărată, vine iute ȋmpăcarea. Eu ȋi sfătuiesc pe soți: certați-vă cât vreți, dar nu terminați nicio zi fără să vă ȋmpăcați. Știți de ce? Fiindcă „războiul rece” din ziua următoare e foarte primejdios. Multe căsnicii se salvează, dacă cei doi au curajul, la sfârșitul zilei, nu să lanseze un discurs, ci să dea o mângâiere, să facă pace”.

„E adevărat că există situații complicate, când diavolul ȋși vâră coada și ȋmpinge o femeie ȋn fața bărbatului și ea i se pare mai frumoasă decât a lui. Sau când ȋmpinge un bărbat ȋn fața unei femei și i se pare mai destoinic decât al ei… Cereți ajutor de ȋndată ce apare această ispită!”. Cuplurile aflate ȋn dificultate pot fi ajutate prin deschidere, prin apropiere, prin ȋnsoțire și includere ȋn trupul Bisericii. Ȋn comunitatea catolică trebuie să ajutăm și să salvăm căsniciile. Cele trei „vorbe de aur” din viața de cuplu, ăsta e secretul. Când celălalt a făcut ceva pentru tine, știți să spuneți mulțumesc? Și dacă vreunul din cei doi a făcut o trăsnaie, știți să cereți iertare? Și dacă vreți să realizați un proiect, știți să cereți părerea celuilalt? Trei formule: «ȋmi dai voie?», «mulțumesc», «iartă-mă». Dacă ȋn familie se folosesc aceste vorbe, căsnicia merge ȋnainte fără probleme.”

Continuarea, aici. Bucurați-vă! 🙂

Citiți și interpretarea magistrală pe care a dat-o rugăciunii Tatăl NostruCitiţi şi

Ce am eu și nu ai tu

“Toți avem un înger. Nimeni nu merge singur: nimeni!” (Papa Francisc, de sărbătoarea îngerului păzitor)

Despre cum să-i lași să plece, având inima împăcată. Despre cum să pleci tu cu grație și recunoștință

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Sâmbătă, la mama - Catchy / 2 June 2019 12:02

  […] ușii de la frigider. Hait, c-am enervat-o, îmi zic și cumva, nu știu de ce, gândul că iar ne luăm la harță mă amuză, de parcă atât timp cât e acolo, cu chef de ceartă, e așa cum o […]

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro