Cititul la metrou, cronică de matrimoniale

Cititul la metrou este o îndeletnicire de vază a unora care văd în această acțiune culturală un anunț subtil, prins ca talanga de vacă (sau de bou, nu facem discriminări), de matrimoniale. Mai sunt și unii care își fac PR, încercând să atragă priviri incandescente ce promit promiscuitate cu țârâita învăluite falacios de un cocon intelectual.

Poziția de intelectual obosit metafizic cuprins de valuri și nu nouri înalte (poate știți versul – pentru cei mici măcar din programa de BAC) nu atrage ropote hormonale și nici nu se conjugă cu tropote de animal înfierbântat. Ești doar trist și cu tristețea ta nu poți vinde nici calmante în fața blocului, darămite pilule cu pretenții de panaceu la casa sufletului. Dacă nu ești un fomist însetat de statut ca Petru Dumitriu (insist să te determin să dai un google – Era căsătorit cu o femeie cu câteva decenii mai în vârstă și se saturase de carne bătrână – poate am reușit –eu nu voiam neapărat șoc, dar nah! Tu ai nevoie să te culturalizezi și eu să știu că dorm liniștit pe o tonă de like-uri).

Tu și cu Petru Dumitriu împărțiți același pat cu o minciună

De ce aleg mulți să citească în cloceala anostă de la metrou sau în electrizanta metafizică ce se naște din autoînchipuirea de sine. Chiar nu ne bate ceva scalpul să ne anunțe că e întuneric când alții ne sting lumina cu tot cu becul ars. Vrei mai mult, știu și vrei în viitoarea ta tranzacție numită viață în doi să ai un atu prin care să câștigi mai mult de la cel care nu te merită că doar ești intelectual și citești în metrou la fel cum scria Iorga în toaletele de la Parlament. Tu și cu Petru Dumitriu împărțiți același pat cu o minciună. Nu știu dacă carnea e bătrână pe o minciună veche. Nici nu mă întreb te las pe tine să descoperi. Poate prin lectura de sertar cu pretenții de universalitate vei vedea ca poți să te castrezi singur de la trăire atunci când te transformi într-o bucată de marfă pe altarul unei presupuse povești de dragoste ce nu are nici măcar efectul longeviv al unui lubrifiant pentru un motor. Nici măcar inginerul Suprem nu cred că e fericit cu unul ca tine.

Totuși cred că te poți trezi căci cu o lumânare suntem cu toții datori pe lumea asta. Cititul este o activitate ce ține de intimitate în esență. Exteriorizarea ei nu alterează esența atâta timp cât scopul este acela de a te bucura de lectură. Știu pot fi invocate multe motive, chiar acuzații pentru poziția mea, dar nu cred ca oamenii superficiali citesc până aici. Ei s-au pierdut demult la Petru Dumitriu. Plec să scriu și o cronică de familie – în cinstea lor.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

De ce studenții americani citesc și ai noștri nu

Leon Dănăilă: “Dragii mei, mă tot întrebați care este secretul longevității mele. Vi-l spun chiar acum!”

Șapte valori fundamentale ale unei relații de cuplu funcționale

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro