Confirmare: femeile au media IQ-ului mai mare cu cinci puncte

6 September 2012

Poate că o astfel de veste nu surprinde atât de mult, şi totuşi prinde întotdeauna bine să ai ştiinţa de partea ta. James Flynn, unul dintre cei mai respectaţi cercetători în domeniul inteligenţei umane, a declarat că anul acesta a fost înregistrată o premieră în istoria de un secol a studierii coeficientului de inteligenţă. Dacă până acum valoarea medie a IQ-ului femeilor era cu cinci puncte în urma celei înregistrate de bărbaţi, 2012 marchează switch-ul. În studiul coordonat de Flynn au fost incluse valorile înregistrate în ţările din vestul Europei, Statele Unite, Argentina, Noua Zeelandă şi Estonia, acolo unde rezultatele au fost disponibile şi au putut face obiectul cercetării.

Flynn spune că unul dintre motivele care duc la creşterea valorii IQ-ului la ambele sexe pe an ce trece (efectul a fost descoperit chiar de el şi îi poartă numele) şi cu precădere la femei este multi-taskingul. Lumea de astăzi, spune Flynn, ne cere să fim mai adaptaţi şi mai abili atunci când vine vorba să lucrăm pe mai multe planuri simultan. Gradul de dificultate a slujbelor pe care femeile le-au obţinut în ultimii ani şi diminuarea diferenţelor de pe piaţa muncii le-au îmbunătăţit acestora capacitatea de a gestiona cu succes slujba, grija pentru cei dragi şi timpul liber. O altă explicaţie furnizată de cercetătorul neozeelandez este aceea că potenţialul de inteligenţă al femeilor a fost întotdeauna mai ridicat decât al partenerilor de viaţă, dar că abia acum începe să iasă adevărul la iveală. Ceea ce l-ar contrazice, printre alţii, pe Lawrence Summers, preşedintele Universităţii Harvard între 2001 şi 2006, care declara la o conferinţă că femeile ajung în mai puţine cazuri decât bărbaţii în poziţii de top ca oameni de ştiinţă sau matematicieni pentru că, pe româneşte, le duce mintea mai puţin.

Iată însă că rezultatele la testele de inteligenţă, deşi puse de multe ori la îndoială, vin să completeze ceea ce alte statistici oficiale au afirmat în ultimii ani: femeile au început să capete avans în educaţie, cu 57 % din totalul diplomelor de masterand şi doctorand, cu precădere în domenii precum dreptul şi medicina. Rămâne de văzut dacă predicţiile se menţin şi dacă rolurile se inversează într-adevăr. Dacă Flynn are dreptate, asta nu poate să însemne decât că lumea de azi ne transformă în bine şi nu în rău, aşa cum ne temeam în nenumărate rânduri. Provocarea rămâne aceea de a preda ştafeta celor mici, lucru de care, dacă totul merge conform planului, ne vom bucura împreună, cu IQ-urile în creştere notate pe tocul uşii.Citiţi şi

O femeie știe întotdeauna când altă femeie minte

Dilema lui Jan

Când știi că ești cel mai norocos om de pe pământ

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
883 views
Tag-uri: , ,

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro