Cum am scăpat amintirea familiei mele de sub control

26 April 2021

Sunt în presă din anul 1994. Am lucrat și pe eveniment, și pe social, am fost zece ani în Ucraina, scriind despre viața comunității românești. Cele mai multe articole au fost culturale. În tot acest timp, nu mi-am însușit nici un rând de la confrații mei. Să fii sărac, dar curat, asta a rămas în capul meu, din neam în neam. Dacă aplicam altă teorie, poate aveam mașină la scară, vilă cu etaj și prieteni cu nemiluita. Nu am nimic din toate acestea.

În anul 2018, am tipărit cartea ”Când tata avea tată”, o carte nu neapărat de memorialistică, mai bine zis o trasfigurare a realității, o întoarcere în trecutul din satul meu natal, Pietrărie, din Bârnova Iașilor. Am folosit și corp fotografic, din arhiva familiei. Cartea a avut întâmpinări critice favorabile în revistele literare, și mă refer la scriitorii Constatin Dram, Radu Părpăuță, Nicoleta Milea, Ion Filipciuc.

Tot prin anul 2018, am publicat pasaje din carte, pe pagina mea de autor din mediul on-line. Până aici, nimic nu e ieșit din comun, să zicem.

Zilele acestea, un ziar de scandal a preluat un pasaj din carte, cu tot cu imaginea tatălui meu, transformând fragmentul în știre de senzație. Pasajul, intitulat ”Natalia”, a intrat în malaxorul presei, rostogolindu-se pe multe canale de comunicare. Practic, am scăpat amintirea familiei mele de sub control, devenind, așa cum spune ziarul de scandal , ”un tânăr internaut” care a înduioșat inimile utilizatorilor de Internet.

În imagine –  stânga, vestita Natalia, an 1942

Bravo, societate! Minunată presă! Ce i-ar fi costat pe cei de la publicația respectivă să citeze sursa și autorul? Nu e asta încă o dovadă că presa a uitat de deontologie, că ni se vând zi de zi minciuni cu nemiluita, că manipularea e la mare rang?

În țara noastră se fură mult, se fură orice, dreptul de autor nu este protejat. Se fac, scandalos, lucrări de doctorat din cărțile altora, unii devin scriitori lăudați, tipărind texte de pe Internet. E timpul ca masacrul acesta să se oprească. Altfel, suntem o națiune jalnică! Cu ce se deosebește gestul de a fura un text de jaful la drumul mare? Trăim printre bandiți, printre nemernici cu renume! Trist și dezgustător!

Toate articolele Mălinei, aici.

Pe Mălina o găsiţi întreagă aici şi aici.Citiţi şi

După douăj’ de ani

Dacă întrebi 10 studenți la medicină…

“Eu nu am furat niciodată nimic” (teatru imersiv) – comunismul pe înțelesul tinerilor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro