Cum arată 2023 – 10 tendințe esențiale

28 December 2022

În calitate de futurist, Bernard Marr, colaborator al revistei Forbes.com, a considerat că este de datoria sa să privească înainte și să acopere tendințele tehnologice emergente care vor modela lumea noastră digitală în următoarele 12 luni. Ce tehnologii câștigă cea mai mare acțiune? Care sunt cele mai importante tendințe pentru care liderii de afaceri ar trebui să fie pregătiți? Iată lista lui (tradusă și adaptată) cu cele 10 tendințe tehnologice esențiale pe care ar trebui să le urmați în 2023.

1. AI peste tot

În 2023, inteligența artificială va deveni reală în organizații. Inteligența artificială fără cod, cu interfețele sale ușoare de tip drag-and-drop, va permite oricărei companii să-și folosească puterea pentru a crea produse și servicii mai inteligente.

Vedem deja această tendință pe piața de retail. Stitch Fix folosește algoritmi activați cu inteligență artificială pentru a recomanda clienților săi haine care se potrivesc cu mărimile și gusturile acestora.

Cumpărăturile și livrarea autonome, fără contact, vor fi, de asemenea, o tendință uriașă pentru 2023. AI va face mai ușor pentru consumatori să plătească și să primească bunuri și servicii.

AI va spori, de asemenea, aproape fiecare loc de muncă din fiecare proces de afaceri din industrii. Mai mulți comercianți cu amănuntul vor folosi inteligența artificială pentru a gestiona și automatiza procesele complexe de gestionare a stocurilor care au loc în culise, astfel încât tendințele confortabile cum ar fi buy-online-pickup-at-curbside (BOPAC), buy-online-pickup-in-store (BOPIS), buy-online-return-in-store (BORIS), vor deveni standard.

Inteligența artificială va fi, de asemenea, motorul din spatele celor mai noi inițiative de livrare autonomă pe care comercianții cu amănuntul le pilotează și le lansează, iar din ce în ce mai mulți lucrători din retail vor trebui să se obișnuiască să lucreze alături de mașini pentru a-și face treaba.

2. Părți ale metaversului vor deveni reale

Nu-mi pasă în mod special de termenul „metavers”, dar a devenit prescurtare pentru un internet mai captivant, în care vom putea lucra, ne vom juca și socializa pe o platformă permanentă. Experții prevăd că metaversul va adăuga 5 trilioane de dolari economiei globale până în 2030, iar 2023 va fi anul care definește direcția metaversului pentru următorul deceniu.

Realitatea augmentată (AR) și tehnologia realității virtuale (VR) vor continua să avanseze.

Un domeniu de urmărit este mediul de lucru din metavers – în 2023, prezic că vom avea medii de întâlnire mai captivante în care putem vorbi, face brainstorming și să co-creăm împreună. De fapt, Microsoft și Nvidia dezvoltă deja platforme metaverse pentru colaborarea la proiecte digitale.

Vom vedea, de asemenea, o tehnologie avatar mai avansată în noul an. Un avatar – prezența pe care o proiectăm în timp ce interacționăm cu alți utilizatori în metavers – ar putea arăta exact ca și în lumea reală, iar captura de mișcare va permite chiar și avatarurilor noastre să adopte limbajul și gesturile noastre unice ale corpului. De asemenea, s-ar putea să vedem o dezvoltare ulterioară a avatarelor autonome activate de AI care pot acționa ca reprezentanți ai noștri în metavers, chiar dacă nu suntem conectați în lumea digitală. Companiile folosesc deja tehnologia metaverse precum AR și VR pentru a desfășura training și onboarding, iar această tendință se va accelera în 2023. Gigantul de consultanță Accenture a creat deja un mediu metavers numit Etajul Nth. Această lume virtuală prezintă replici ale birourilor Accenture din lumea reală, astfel încât angajații noi și angajații actuali pot îndeplini sarcini legate de resursele umane fără a fi nevoie să fie prezenți într-un birou fizic.

3. Progres în Web3

Tehnologia blockchain va progresa semnificativ în 2023, pe măsură ce companiile creează produse și servicii mai descentralizate.

De exemplu, în acest moment, stocăm totul în cloud – dar dacă descentralizăm stocarea datelor și criptăm acele date folosind blockchain, informațiile noastre nu numai că vor fi mai sigure, dar vom avea modalități inovatoare de a le accesa și analiza.

Jetoanele nefungibile (NFT), unități de date unice dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain, vor deveni mai utilizabile și mai practice în noul an. De exemplu, biletele NFT la concerte vă vor oferi posibil acces la experiențe și suveniruri din culise. NFT-urile ar putea fi cheile pe care le folosim pentru a interacționa cu multe dintre produsele și serviciile digitale pe care le cumpărăm sau ar putea reprezenta contracte pe care le încheiem cu alte părți.

4. Crearea unei legături între lumea digitală și cea fizică

Vedem deja o punte în curs de dezvoltare între lumea digitală și cea fizică, iar această tendință va continua în 2023. Există două componente ale acestei fuziuni: tehnologia digitală geamănă (digital twin technology) și imprimarea 3D. Gemenii digitali sunt simulări virtuale ale proceselor, operațiunilor sau produselor din lumea reală care pot fi folosite pentru a testa idei noi într-un mediu digital sigur.

Designerii și inginerii folosesc gemeni digitali pentru a recrea obiecte fizice în lumi virtuale, astfel încât să poată testa în orice condiție imaginabilă fără costurile mari ale experimentelor din viața reală.

În 2023, vom vedea și mai mulți gemeni digitali, de la utilaje la mașini și la asistență medicală de precizie. După testarea în lumea virtuală, inginerii pot modifica și edita componente, apoi le pot crea în lumea reală folosind tehnologia de imprimare 3D.

De exemplu, echipele de Formula 1 colectează în prezent date transmise de la senzori în timpul curselor, precum și temperaturile pistelor de curse și condițiile meteo, pentru a vedea cum se schimbă mașinile în timpul raliurilor. Apoi transmit datele de la senzori către gemenii digitali ai motoarelor și componentelor mașinii și rulează scenarii pentru a face modificări de design din mers. Apoi echipele imprimă 3D piese de mașină pe baza rezultatelor testării lor. 

Cadillac InnerSpace prezentată la CES 2022

De aici și până la a ne imagina cât de utilă ar fi, la alt nivel, desigur, celor care comercializează piese masinaconsumabile si accesorii pentru mașini nu mai e decât un pas. Pentru că încă nu se știe ce va face omenirea cu atâtea automobile vechi ce urmează a fi înlocuite de cele electrice sau alte variante de a asigura mobilitatea în viitor.

5. Natura va fi din ce în ce mai editabilă

Vom trăi într-o lume în care putem face modificări materialelor, plantelor și chiar oamenilor prin editarea acestora. Nanotehnologia ne va permite să creăm materiale cu caracteristici complet noi, cum ar fi rezistența la apă și capabilitățile de auto-vindecare.

CRISPR-Cas9 există de câțiva ani, dar în 2023 vom vedea că tehnologia de editare a genelor se accelerează pentru a ne oferi capacitatea crescândă de „editare natură” prin modificarea ADN-ului.

Editarea genelor funcționează un pic ca procesarea de text, în care puteți scoate unele cuvinte și adăugați altele – dar o puteți face cu gene. Editarea genelor poate fi folosită pentru a corecta mutațiile ADN, pentru a rezolva problema alergiilor alimentare, pentru a crește sănătatea culturilor sau chiar pentru a edita caracteristici umane precum culoarea ochilor și a părului.

6. Progresul cuantic

În acest moment, există o cursă la nivel mondial pentru dezvoltarea calculului cuantic la scară.

Calculul cuantic, care folosește particule subatomice pentru a crea noi moduri de procesare și stocare a informațiilor, este un salt tehnologic despre care se așteaptă să ne aducă computere capabile să funcționeze de un trilion de ori mai rapid decât cele mai rapide procesoare tradiționale disponibile în prezent.

Pericolul potențial al calculului cuantic este că ar putea face practicile noastre actuale de criptare inutile – astfel încât orice națiune care dezvoltă calculul cuantic la scară ar putea rupe criptarea altor națiuni, companii, sisteme de securitate și multe altele.

Aceasta este o tendință de urmărit cu atenție în 2023, când țări precum SUA, Marea Britanie, China și Rusia investesc bani în dezvoltarea tehnologiei de calcul cuantic.

7. Progres în tehnologia verde

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă lumea în acest moment este să punem frână asupra emisiilor noastre de carbon, astfel încât să putem aborda criza climatică.

În 2023, căutați progrese continue în jurul hidrogenului verde, o nouă sursă de energie cu ardere curată, care produce aproape zero emisii de gaze cu efect de seră. Shell și RWE, două mari companii europene de energie, creează prima conductă verde majoră din centralele eoliene din Marea Nordului.

Vom vedea, de asemenea, progrese în dezvoltarea rețelelor electrice descentralizate. Generarea de energie distribuită folosind acest model oferă un sistem de mici generatoare de energie și depozitare care sunt situate în comunități sau case individuale – astfel încât acestea să poată furniza energie chiar dacă rețeaua principală nu este disponibilă. În prezent, sistemul nostru energetic este dominat în primul rând de mari companii de gaz și energie, dar inițiativele energetice descentralizate au potențialul de a democratiza puterea la nivel mondial, reducând în același timp emisiile de carbon.

8. Roboții vor deveni mai umani

În 2023, roboții vor deveni și mai asemănători oamenilor – ca aspect și capacitate. Aceste tipuri de roboți vor fi folosiți în lumea reală în locul celor care întâmpină oaspeții la evenimente, barmanilor, concierge (recepție) sau însoțitori pentru adulții în vârstă. De asemenea, vor îndeplini sarcini complexe în depozite și fabrici, în timp ce lucrează alături de oameni în producție și logistică.

O companie lucrează din greu pentru a crea un robot asemănător unui om care să funcționeze în casele noastre. La AI Day organizată de Tesla în septembrie 2022, Elon Musk a dezvăluit două prototipuri de robot umanoizi Optimus și a spus că compania va fi gata să primească comenzi în următorii 3 până la 5 ani. Robotul poate îndeplini sarcini simple, cum ar fi ridicarea obiectelor și udarea plantelor – așa că poate că în curând vom putea avea „roboți majordom” care să ajute în casă.

9. Progres în sistemul autonom

Liderii de afaceri vor continua să facă progrese în crearea de sisteme autonome, în special în ceea ce privește livrarea și logistica. Multe fabrici și depozite au devenit deja parțial sau total autonome.

În 2023, vom vedea și mai multe camioane și nave care se conduc singure, precum și roboți de livrare – și chiar mai multe depozite și fabrici vor implementa tehnologie autonomă.

Ocado, un supermarket online britanic care se descrie drept „cel mai mare retailer online dedicat de produse alimentare din lume”, folosește mii de roboți autonomi în depozitele sale extrem de automatizate pentru a sorta, ridica și muta alimentele. De asemenea, depozitul folosește AI pentru a plasa cele mai populare articole la îndemâna roboților. Compania Ocado lansează acum tehnologia autonomă din spatele depozitelor lor de succes către alți comercianți de produse alimentare.

10. Tehnologie mai durabilă

În cele din urmă, vom vedea un impuls către o tehnologie mai durabilă în 2023. Mulți (dacă nu majoritatea) dintre noi suntem dependenți de tehnologie (smartphone-urile, tabletele și computerele noastre), dar de unde provin componentele pentru a produce gadgeturile noastre preferate? Oamenii se vor gândi mai mult de unde provin pământurile rare pentru lucruri precum cipurile de computer și cum le consumăm. De asemenea, folosim servicii cloud precum Netflix și Spotify, care încă rulează în centre de date uriașe ce consumă cantități mari de energie.

În 2023, vom vedea un impuls continuu pentru a face lanțurile de aprovizionare mai transparente, deoarece consumatorii cer ca produsele și serviciile în care investesc să fie eficiente din punct de vedere energetic și susținute de o tehnologie mai durabilă.

***

Vă oferim și previziunile oferite de Institutul KROLL pentru 2023, o sinteză

2023 promite să fie o călătorie mai grea pentru majoritatea consumatorilor, afacerilor și investitorilor la nivel global, dar există întotdeauna oportunități în volatilitate.

În timp ce piețele dezvoltate se confruntă cu o recesiune, afacerile anticiclice, cum ar fi restructurarea și falimentele, ar trebui să înregistreze un flux de tranzacții crescute, iar activitatea de fuziuni și achiziții s-ar putea accelera, deoarece firmele care au rezistat crizei vor vâna chilipiruri.

Piețele emergente vor stimula creșterea globală, deși există riscuri pentru perspectivele Chinei, iar o criză a datoriilor suverane pe piețele emergente ar putea implica unele țări cu venituri medii și în special cu venituri mici. Războiul din Ucraina este probabil să persiste, cu implicații semnificative pentru Europa, geopolitic și energitic. Tranziția ecologică va fi probabil accelerată de război, guvernele urmărind să mobilizeze capitalul privat pentru a realiza acest lucru.

Ne așteptăm ca reglementările ESG (Environmental, Social, and Governance) să crească în 2023, ceea ce ar trebui să îmbunătățească problemele de măsurare și să reducă greenwashing-ul.

Ne așteptăm să escaladeze tensiunile comerciale între SUA și China și, poate, de asemenea, între SUA și Europa.

Deși toți am „terminat” cu COVID-19, este posibil ca virusul să nu fie terminat cu noi – ca să nu mai vorbim de alți viruși care ar putea apărea.

Amenințările legate de cibernetică vor continua să afecteze sectorul public, corporațiile, activele și oamenii, susținând industria securității cibernetice în cursul anului viitor.

Rareori lumea s-a confruntat cu atât de multe crize interconectate, dar ne așteptăm ca perspectivele în 2024 să fie mai puțin volatile, cea mai mare parte a lumii dezvoltate ieșind dintr-o recesiune superficială, inflația scăzând și tranziția ecologică făcând progrese semnificative, în special în Europa.”

Sperăm că v-am fost de folos. Deși suntem o revistă destinată femeilor și poate vă așteptați să citiți despre tendințele din modă, am considerat că trebuie să știm încotro ne îndreptăm global, chiar dacă valul unor schimbări ne va atinge mai târziu. Oamenii care știu nu se mai sperie, ci caută la rândul lor soluții pentru a supraviețui schimbărilor pe care nu le provoacă ei, ci alții. Cine înțelege dincotro bate vântul își construiește corect apărătoarea sau se folosește inteligent de direcția și puterea lui. 🙂

Vă dorim un 2023 care să nu vă surprindă cu neplăceri mari, celor mici să le faceți față ușor, iar bucuriile să vi le pregătiți singuri. Că-i mai sigur. Citiţi şi

Ieșirea din turmă – încă o pledoarie pentru o viață off-line.

Să ne bucurăm, mâine va fi mai rău

Inteligența artificială (AI) a dezvoltat și a gustat propria băutură energizantă. Ai încerca-o și tu?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro