Cum arată Festivalul de Film de la Cannes după #MeToo și Time’s Up

9 May 2018

A 71-a ediție a festivalului e clar diferită. Prima schimbare majoră, după scandalul Harvey Weinstein, femeile domină în cele trei jurii – cel care va alege viitorul laureat al premiului Palme d’Or și cele care vor desemna câștigătorii secțiunilor Un Certain Regard şi Caméra d’Or. Apoi, organizatorii au transmis un mesaj clar că dezavuează asemenea practici și au împărțit fluturași în care sunt reamintite pedepsele pentru hărțuire sexuală și este pus la dispoziție un număr de telefon unde pot suna victimele ori martorii unui abuz. Și, din nou, fără selfie-uri pe covorul roșu. Calificate drept grotești, acestea le pot anula celor care încalcă regula invitația de a participa la proiecție.

juriu cannes EPA

 

De la stânga la dreapta: Kristen Stewart (Twilight), Ava DuVernay (prima femeie de culoare care a regizat un film nominalizat la categoria Best Picture pentru Oscar), Cate Blanchet, Lea Seydoux (actriță franceză) și Khadja Nin (compozitoare din Burundi)

©EPA

Actrița Cate Blanchett, câștigătoare a două Oscar-uri, este al 12 -lea președinte femeie la Cannes, și prezidează un juriu format din cinci femei și patru bărbați. Foarte frumos, dar tot prea puține femei – regizor sunt în competiția pentru premii – 3 din 21. Un progres remarcabil, nu? În 2015 au fost doar două… Nominalizatele de anul acesta sunt franțuzoaica Eva Husson, libaneza Nadine Labaki și italianca Alice Rohrwacher. Aflate acolo pe merit și nu de dragul egalității de gen…

Întrebată de un jurnalist dacă această stare de spirit nu pune în pericol strălucirea și atracția de care se bucura prin tradiție festivalul de la Cannes, Blanchett i-a răspuns scurt: să fie atractiv, spectaculos, fantastic nu îl împiedică să fie și inteligent. Corect! 🙂

Sâmbătă este programat un marș de solidaritate simbolic, pe covorul roșu, la care vor participa 100 de femei.Citiţi şi

Anatomie d’une chute / Anatomy of a Fall

Despărțirea de #MeToo? – Tár

Globurile de Aur 2023, ediția 80 – câștigătorii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro