Cum dictează China viitorul marketingului cu influenceri

11 June 2019

Industria chineză de marketing cu influenceri este în acest moment cu cel puţin cinci ani înaintea celei din restul lumii. Funcţionalitatea avansată şi integrarea social media, a e-commerce şi a plăţilor digitale a dus la crearea unor modele de afaceri neexplorate încă în alte părţi ale planetei.

În aceste condiţii, giganţi din tehnologie precum Facebook, Google şi Amazon acordă o atenţie sporită la ceea ce se întâmplă în China şi încep să introducă în produsele lor modificări asemănătoare. Practic, China indică direcţia, iar cei care vin din urmă au marele avantaj de a observa pe pielea altora avantajele şi dezavantajele. Iar unele dintre segmentele cel mai interesant de urmărit sunt cele ale incubatoarelor de influenceri, ale influencerilor din e-commerce, ale optimizării căutărilor sociale, ale platformelor de influenceri şi ale studiourilor creative conduse de aceştia.

Melilim Fu, cel mai bun beauty influencer din generația ei.

Incubatoarele de influenceri

Un aspect important prin care industria influencerilor din China diferă de cea din Vest este felul în care asiaticii au grijă să crească noii influenceri sau key opinion leaders (KOL). Cel mai mare incubator din domeniu, Ruhan, este susţinut de Alibaba şi Lenovo, iar din 2019 este şi listat la bursa NASDAQ. În timpul 11.11 Global Shopping Festival organizat de Alibaba, cel mai important brand al Ruhan a înregistrat vânzări de peste 24,6 milioane de dolari într-o singură zi, iar la general incubatorul s-a clasat pe locul 8 în termeni de volume de vânzări, pentru mărci de top din industria de fashion feminină, depăşit doar de branduri ca H&M şi UNIQLO.

Dar ce este un incubator de influencer? Spre deosebire de cei din Vest, care se bazează pe modelul tradiţional al monetizării posturilor din social media, influencerii din China au creat propriile branduri de succes, creând şi scoţând la vânzare produse special create pentru urmăritorii lor.

Incubatoarele de influencer folosesc un model fast-fashion pentru a reduce timpul în care produsul ajunge la consumatorul final. Fiecare pas din dezvoltarea produsului este creat să fie sharuit în social media de către influencer. Astfel, dezvoltarea, marketingul şi interacţiunile influencerilor au loc toate sub aceeaşi umbrelă, iar acesta este un trend care face produsul relevant pentru urmăritorii acestora din urmă. Platformele social sunt utilizate pentru a-i întreba pe clienţi ce îşi doresc, în loc să le impună acestora ce să cumpere.

Influencerii din e-commerce

Comerţul social se referă la integrarea social media şi a e-commerce-ului sau viceversa, un trend cu adevărat important în China. De ani buni, toate platformele social media importante din această ţară conţin soluţii digitale de plată complet integrate. Metoda a fost preluată şi în societatea vestică de platforme precum Instagram sau Snapchat, însă rămâne în continuare interesant de observat fenomenul retailtainment şi felul în care site-urile chineze de comerţ online s-au transformat în platforme de social media.

Alibaba se află în fruntea acestui trend, cu plaformele sale e-commerce de livestream Taobao Live, Tmall Live şi Little Red Book (Xiaohongshu). Gigantul chinez a îmbogăţit experienţa de shopping cu o interfaţă plină de conţinut, care include clipuri video, transmisiuni live, precum şi experienţa completă social media. Aproximativ 70% dintre aplicaţiile mobile ale Taobao şi Tmall sunt despre conţinut. Conţinutul încurajează cumpărătorii să zăbovească în acelaşi mod ca şi pe platformele de social media sau de conţinut, ceea ce reprezintă un avantaj clar pentru influenceri şi inclusiv pentru brandurile promovate de aceştia.

Lumea conţinutului şi cea a comerţului au suferit deja o schimbare importantă în China, în timp ce în lumea vestică există în continuare o reticenţă privind amestecarea afacerilor cu plăcerea. Însă, consumatorii asiatici au îmbrăţişat destul de uşor noua eră a retailtainment-ului. China a dovedit că acest lucru este posibil, iar acum rămâne de văzut dacă modelul va fi preluat şi implementat şi în alte ţări.

Social Search Optimization (SSO)

Căutările tradiţionale pe internet sunt deja în declin în China, unde utilizatorii de smartphone îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către social media şi platformele de e-commerce când vine vorba despre aceste operaţiuni. Aplicaţiile au integraţi algoritmi sofisticaţi de căutare, care copiază perfect funcţiile motoarelor de căutare consacrate. Interogările de pe platforme precum WeChat permit utilizatorilor să caute nu doar pe web, ci şi postări de social media, conversaţii private sau mini-programe.

Viitorul căutărilor este în social media, iar platformele ştiu deja acest lucru, astfel că au creat reguli de optimizare similare celor folosite de Google şi Baidu. Nu degeaba platforme precum Xiaohongshu sunt numite şi Social Recommendation Engine (Motoare de Recomandări Sociale). Xiaohongshu a creat profile sociale şi postări care seamănă cu nişte websiteuri. În acest caz, dacă un influencer doreşte să aibă conţinut bine plasat în căutări, acesta trebuie să aleagă un cuvânt cheie pe care să îl introducă în titlu, în primul paragraph şi în text cu o densitate de .05%. În plus, postările care includ un scurt video beneficiază de tratament preferenţial.

Ce este cu adevărat important este faptul că influencerii deţin un avantaj unic datorită faptului că algoritmii iau în calcul numărul de followeri, comentarii, repostări şi aprecieri când calculează poziţia pe care se va afla postarea.

Melilim Fu

Platformele oficiale de Influencer Marketing

Industria Influencer Marketing este o afacere extrem de importantă în China, una în continuă creştere, cotată la 15,5 miliarde de dolari în 2018. În timp ce influencerii caută cele mai bune metode pentru a ajuta brandurile să crească, platformele sociale din China nu fac eforturi pentru a înlesni utilizarea acestora de către companii. Costurile industriei de influencer marketing sunt o enigmă totală, platformele furnizează foarte puţine date, reach-ul organic este în scădere, iar mai presus de asta, brandurile sunt nevoite să plătească o sumă pentru a difuza o postare sponsorizată, cu un influencer în prim-plan.

În trecut, platformele social media chinezeşti erau mai puţin pretenţioase în ceea ce priveşte conţinutul sponsorizat. Brandurile trebuiau pur şi simplu să intre în contact cu influencerii sau cu agenţii acestuia, pentru a pregăti o campanie şi costurile. Totuşi, în prezent aproape toate platformele se plasează în centrul acestui proces, creând propriile canale de comunicare cu influenceri de care companiile, agenţiile şi influencerii au nevoie pentru a promova conţinut sponsorizat.

Citiţi şi Cum îţi câştigi traiul? Sunt influencer

Practica aceasta a construirii unor spaţii virtuale îngrădite în care brandurile plătesc pentru a lucra cu influenceri este un scenariu care, foarte probabil, va fi adoptat în viitor şi de platformele sociale din Vest.

Studiourile creative conduse de influenceri

În 2018, ascensiunea studiourilor de creaţie conduse de influenceri a pus în dificultate activitatea agenţiilor de publicitate şi a celor de producţie din China, venind în directă competiţie cu acestea. Influencerii nu pot rămâne tineri pentru totdeauna. Astfel, în timp ce unii creează branduri, alţii lansează studiouri creative. Deschiderea unuia reprezintă o investiţie pe termen lung, bazată pe o reţea de influenceri şi pe cunoaşterea domeniului. În plus, asocierea unui brand cu o anume personalitate poate deveni epuizantă şi, în timp, poate duce la o lipsă de inspiraţie în ceea ce priveşte crearea de conţinut.

În China a existat un exod masiv al talentelor din industrii precum presa tipărită, care au ales să lucreze pentru studiourile creative ale influencerilor sau au devenit influenceri ei înşişi. Industria influencerilor din această ţară absoarbe talentele pe bandă rulantă, fiind văzută ca o alternative mult mai interesantă, liberală şi cu mai multe oportunităţi.

Conţinutul creat de influenceri are un mare avantaj în comparaţie cu cel produs de agenţiile de publicitate tradiţionale: social media este adânc întipărit în ADN-ul creatorilor. Influencerii au depăşit deja momentul creării unei audienţe în lumea virtuală, în timp ce agenţiile trebuie să o ia de la zero în acest sens. Pentru angajaţii din agenţiile tradiţionale, job-ul este doar un job, în timp ce pentru influenceri munca este sinonimă cu viaţa lor. Aceştia din urmă sunt de fapt antreprenori a căror activitate şi viaţă personală sunt publice. De asemenea, eşecurile lor sunt publice, iar presiunea de a performa este mult mai crescută decât în cazul unui salariat din cadrul unei agenţii.

Aceasta este o direcţie de neevitat în întreaga lume, unde antreprenoriatul înfloreşte, iar modelele de business suferă schimbări în mod constant. Scriitorii, fotografii şi creatorii de conţinut video îşi caută de lucru, în condiţiile unui declin al revistelor şi televiziunii tradiţionale, iar ascensiunea studiourilor creative conduse de influenceri este tot mai vizibilă în diverse colţuri ale lumii.

Influencer Marketing în Est şi Vest

Industria Influencer Marketing este un fenomen global şi o forţă pe care afacerile şi media încă mai trebuie să o înţeleagă. În prezent, interesele oamenilor sunt nelimitate, dar servite inadecvat de către mass media. Însă, odată cu introducerea conţinutului individualizat, oamenii de media pot crea medii sociale de nişă. Fiecare astfel de nişă va avea câţiva experţi sau entertainer de top, care vor atrage audienţa cu ajutorul unui conţinut scris, visual sau audio, care va contribui la educarea sau distracţia comunităţilor.

Oamenii au primit cu ajutorul internetului puterea de a crea, de a împărtăşi şi de a consuma conţinut pe care îl găsesc interesant, detaliu care va deveni cu timpul tot mai pregnant în cultura socială. Pur şi simplu nu mai există motiv pentru branduri să îşi prezinte interesele pe social media, dar există toate motivele să îi susţină pe oamenii care o fac în locul lor.

Este adevărat că situaţia Chinei este unică, pornind de la contextual cultural şi de la relaţiile sociale bazate pe reciprocitate. Totuşi, China deschide calea restului lumii către o nouă dimensiune a social media, e-commerce-ului şi a plăţilor pe mobil. Brandurile ar trebui să nu rateze această ocazie incredibilă de a reuşi să comunice cu oameni care vor, la rândul lor, să facă acelaşi lucru. Nu este atât vorba despre o poziţie privilegiată sau despre simpla menţiune din partea unui influencer, cât este vorba despre crearea unei relaţii bazate pe reciprocitate.

Sursa

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.Citiţi şi

De unde începem să construim?

Ce am pierdut în pandemie

După Trump

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro