Cum e la albine

10 June 2019

Ieri, în vizită la prietena mea, am stat de vorbă cu tatăl ei, crescător de albine. Ce am aflat eu despre viața stupului de la dl. Bumbac și cum ne folosește în societate:

1. Reginele ies din botci, care sunt tot “ouă” normale, diferența fiind că stupul le hrănește cu lăptișor de matcă.

Lecția 1️⃣ – conducătorul, la pornire, e din același aluat ca poporul. Dar are parte de condiții speciale. Deci conducătorii au, de la facere, beneficii suplimentare față de popor. Și se pare că doar ele îl transformă în conducător. Și se pare că e normal să fie așa.

Lecția 2️⃣ – conducătorul nu s-ar naște dacă nu ar fi/ ar vrea poporul.

2. Odată ieșită din botcă, regina tânără se duce la 20 m pentru a fi fecundată. Asta este o înălțime greu de accesat pentru trântorii mai puțin supli și de-asta nu oricare dintre ei ajunge la fecundare. Doar cine merită. 🙂

Lecția 3️⃣– chiar dacă are balta pește, nu toată lumea merită să ajungă la tine. Fii o regină și selectează-i! 😁

Queen Bee, Mark Ryden

3. Odată instalată regina, nu există negociere. Ea stabilește tot în stup și este un conducător extrem dur, am înțeles. Albinele, deși ele pot face oricând o regină nouă, accepta conducerea drastică a reginei un număr de ani. Și în tot acest timp ea trăiește doar pe barosăneală – albinele o hrănesc, garda o apără, trântorii îi fac poftele.

Lecția 4️⃣ – managementul și leadershipul au nevoie de reguli stricte și direcții clare. Oricât de mult ții la oamenii tăi, binele structurii primează. Și, din acest motiv, nu toată lumea trebuie să te iubească.

Lecția 5️⃣ – orice conducător are nevoie de un număr de x ani pentru a performa.

Lecția 6️⃣ – orice conducător o huzurește și are un trai mult peste media poporului.

4. Trântorii sunt hrăniți pe toată perioada sezonului de fecundare. După care sunt izolați și lăsați să moară.

Lecția 7️⃣ – lucrurile care vin extrem de ușor, ascund un pericol. There is no such thing as a free lunch.

5. După 2-3 ani de conducere, stupul decide să crească noi botci. Adică să facă o nouă regină. Pe care o protejează de regina en-titre. Când iese din botcă, ea zboară pentru fecundare și apoi se întoarce în stup. Garda vechii regine o trădează imediat și trece de partea tinerei regine. La fel, și stupul. De cele mai multe ori, regina veche este omorâtă. Câteodată (probabil pentru cele foarte bune), există membri din gardă care rămân cu regina veche și pleacă împreună din stup, salvând-o.

Lecția 8️⃣ – binele structurii primează, orice s-ar întâmpla.

Lecția 9️⃣ – oricât de bun ar fi un conducător, rotația cadrelor este vitală.

Lecția 🔟 și cea mai importantă – oricât de docil ar fi poporul, la el și doar la el este puterea de fapt. El decide când și cine îl conduce. Și niciun conducător nu poate trece peste puterea poporului. Mai puțin în cazul în care poporul este dispus să își cedeze puterea.

Guest Post by Andreea Cristoforidis

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Există o panteră (Cartier) pentru fiecare femeie

Țara weekendului etern

Despărțirea de #MeToo? – Tár

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro