Cum?! Nu l-ai citit pe Esperagastrus?!?

Să facem un calcul. Dacă citești o pagină pe minut – ceea ce eu nu pot – termini o carte de 300 de pagini în cinci ore. Nu prea cunosc oameni care pot acorda cititului cinci ore ÎN FIECARE ZI. Cred că, pentru un intelectual rafinat (și preferabil pensionar), două cărți pe săptămână e un scor bun. Când mi-a spus cineva, cu ani în urmă, că citește și 20-30 de cărți pe săptămână, m-am abținut de la orice comentariu, că era un om pe care-l stimam.

Bun. Deci, cam o sută de cărți pe an. În România, speranța de viață este de 75 de ani. Să zicem că ai început devreme, la 10 ani, și ai ținut un ritm senzațional toată viața, trecând prin Liviu Rebreanu și Victor Hugo. 65×100=6.500 de cărți, în cel mai cel mai fericit caz.

Conform unui studiu serios, se estimează că în lume au fost publicate, de la inventarea tiparului de către Gutenberg în 1440 (nu prea cunosc oameni care citesc papirusuri), 129.864.800 de cărți diferite.

Asta înseamnă că un cititor de top – repet: o sută de cărți pe an! – ajunge să citească 0,005% dintre cărțile existente.

Nu există nicio certitudine și niciun criteriu absolut conform căruia acestea ar putea fi cele mai importante, cele mai bune, cele mai tari cărți din câte există.

Există în schimb certitudinea absolută că în restul de 99,995% cărți necitite sunt unele teribil de importante, de bune și de tari – după orice criteriu posibil.

Așa încât, nu, nu l-am citit pe Esperagastrus, nici măcar n-am auzit de el, asta e, mă căiesc. Și continui să citesc.

PS: Și s-au făcut 500.000 de filme. Sunt unele pe care nu le-am văzut…

Toate articolele lui Tudor, aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

KINOdiseea Open Air revine în București între 23 august și 3 septembrie (program)

Când un bărbat întâlnește o femeie mai deșteaptă ca el

Bibliotecă?! Nu se mai poartă…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro