Da, apa de gură este despre stilul de viață

17 November 2023

Nu, apa de gura nu este “elixirul bunăstării dentare”, nu este “secretul zâmbetului sănătos” ori alte calități bombastic formulate. Apele de gură sunt doar niște ajutoare la fel de importante ca periajul dentar, pe care îl completează fără să-l și înlocuiască! Și fie că le folosim doar pentru prospețimea respirației sau albirea dinților (apele cosmetice), fie preventiv, fie curativ (la recomandarea exclusivă a medicului curant), ele nu ar trebui să lipsească de pe etajera din baie și să fi intrat deja în rutina zilnică a adulților. Se și întâmplă așa?

Statisticile Ministerului Sănătății privind sănătatea orală a românilor arată că nu prea: 15% folosesc ața dentară și 29% apa de gură. În mediu urban. Deci e loc de mai bine, de mai sănătos. Și credem că e bine să reamintim utilitatea folosirii apei de gură. Pentru că fără ea rutina de îngrijire orală nu este completă. Ca și când ne-am demachia, dar n-am mai folosi loțiunea tonică. Când ignori ceva din ritual, din comoditate sau necunoaștere, beneficiile sunt clar diminuate. Să vorbim deci despre importanța acestui aliat al sănătății orale, că e apă de gură normală sau cu destinație specifică, cum ar fi apa de gura pentru dinti sensibili. 

Avantajele indiscutabile ale apei de gură

  • Pentru că la început o folosim doar ca pe un produs cosmetic, primul avantaj este că, mentolată sau cu alte arome plăcute, împrospătează instantaneu respirația și contribuie la starea generală de bine.
  • Substanțele antibacteriene din compoziția apei de gură contribuie la prevenirea formării plăcii dentare și a cariilor.
  • Diminuează senzația de gură uscată (există ape de gură care completează saliva naturală).
  • Prin fortificarea smalțului, alină senzațiile neplăcute date de sensibilitatea dentară la stimuli externi și se constituie ca o barieră împotriva disconfortului.
  • Ajută la vindecarea mai rapidă a țesuturilor în cazul unor intervenții chirurgicale care implică incizii gingivale.

Trebuie reținut că apa de gură în sine nu reprezintă un tratament sau un înlocuitor al periajului dentar. Indicat e ca dentistul să fie cel care decide care apă este potrivită pentru fiecare pacient în parte. Pentru că oferta de pe piață este generoasă și uneori foarte atractivă (flacoane mari, prețuri mici), e foarte util să fiți informați.

Încredeți-vă în firmele care produc articole de igienă dentară de zeci de ani, care au departamente de cercetare serioase și care scot pe piață produse de calitate. Apa de gură e totuși, cum îi spune și numele, de clătit gura. Să fie deci ceva plăcut și eficient zicem! 🙂Citiţi şi

Dantura – o preocupare serioasă

Cât să fie de greu, de scump, de neplăcut? 

Femeia care știe câștigă mereu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro