Dacă eşti femeie, aici ar trebui să locuieşti!

30 March 2017

Încă din 1909, odată cu prima celebrare a Zilei Femeii, şi până în prezent, numeroase aspecte legate de statutul social, de drepturile şi libertăţile femeii au fost aduse în discuţie la nivel mondial. Şi totuşi, încă mai sunt atât de multe probleme! Conform CNN, în prezent, la fiecare două secunde, o minoră se căsătoreşte, iar una din trei femei a fost agresată fizic sau psihic la un moment dat de către partenerul ei de viaţă, în timp ce, chiar în anul 2017, salariul femeilor este egal cu cel al bărbaţilor de acum zece ani. Cu toate acestea, există ţări pe glob care au înţeles importanţa egalităţii de gen şi cea a respectării drepturilor femeilor, în conformitate cu News & World Report.

În top zece nu se regăsesc ţări precum SUA (aflată pe locul 16), Germania (11) sau Franţa (14), dar nici România (aflată pe un ruşinos loc 39, ce-i drept înaintea mai multor ţări din America Latină sau Orientul Mijlociu).

1.Suedia

suedia

Campioana absolută a drepturilor femeii: cu una dintre cele mai bune politici de concedii de maternitate şi ajutoare pentru mame. Jumătate dintre miniştrii ţări sunt femei.

2. Danemarca

danemarca

Comparând cu alte ţări, există diferenţe destul de mici între bărbaţi şi femei din punctul de vedere al politicilor educaţionale, sociale, economice etc. De asemenea, are unul dintre cele mai flexibile sisteme europene ale concediilor de maternitate.

3. Norvegia

noevegia

În Norvegia, femeile pot să-şi ia concediu de maternitate până la 35 de săptămâni cu plată întreagă sau 45 de săptămâni cu plata salariului în valoare de 80%. Este considerată una dintre ţările în care egalitatea între sexe este o realitate.

4. Olanda

olanda

Mamele se bucură de ajutorul unor asistente maternale plătite (măcar în parte) de către sistemul de asigurări. De asemenea, este una dintre ţările în care s-au obţinut rezultate remarcabile în direcţia atingerii egalităţii dintre sexe.

5. Canada

canada

Canada a făcut din protejarea drepturilor femeilor unul dintre obiectivele politicii sale interne şi externe. De asemenea, se bucură de un guvern din care fac parte multe femei.

6. Finlanda

finlanda

Prima ţară care a oferit femeilor drept de vot, Finalnda, tocmai a creat Premiul Internaţional pentru Egalitatea de Gen.

7. Elveţia

elvetia

Aflată pe primul loc la topul general al celor mai bune ţări în care merită să trăieşti în 2017, Elveţia are la activ o istorie bogată în care a promovat diversitatea şi drepturile femeilor, deşi acestea au obţinut drept de vot de-abia în 1971, fiind una dintre ultimele ţări din lume la acest capitol.

8. Australia

asutralia

Femeile şi bărbaţii participă în egală măsură la diferite activităţi, printre care sportul este preferat. Nu e de mirare că ambele sexe se bucură de o speranţă ridicată de viaţă.

9. Austria

austria

Una dintre ţările cu cele mai ridicate standarde de viaţă, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Din punct de vedere cultural, economic şi social.

10. Noua Zeelandă

noua zeelnada

Pentru ambele sexe, Noua Zeelendă este o ţară sigură, pacifică, lider în securitate.Citiţi şi

O ispită dulce…

Nu există “jumătatea mea”

O femeie ca ea trebuia învinsă din nou

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro