Dacă suntem înțelepți, vom avea un nou început cu reguli și legi noi

27 August 2020

Vrem, nu vrem, la cum arată vremurile, pare tot mai probabil să se întâmple lucruri așa cum le-a prezis Li Edelkoort. Un fragment dintr-un interviu pe care l-am tradus acum vreo trei luni mi-a dat în mod special de gândit.

Marcus Fairs: Care credeți că va fi impactul cel mai durabil în societate și mediu?

Li Edelkoort: Fotografiile recente ale aerului de deasupra Chinei au arătat cum două luni fără producție au “curățat” cerul și au permis oamenilor să respire din nou. Asta înseamnă că virusul va arăta cum încetinirea ritmului sau închiderea unor activități pot produce un mediu mai bun, ce va fi vizibil cu siguranță la o scară mai mare. Dacă includem reducerea călătoriilor cu avioanele și vasele, călătoriile de vacanță, de afaceri și transportul, purificarea poate fi considerabilă.

Prin urmare, dacă suntem înțelepți – ceea ce știm, cu tristețe, că nu suntem – vom avea un nou început cu reguli și legi noi, permițând țărilor să se întoarcă la ceea ce știu să facă și la calitățile specifice, înființând afaceri de familie care vor înflori și vor crește într-un secol al artelor și meșteșugurilor, unde munca manuală este ocrotită și prețuită deasupra a orice altceva.

Închiderea controlată a fabricilor timp de două luni pe an ar putea fi parte a acestui concept, dat fiind că există studiouri colective de creație care ar produce idei pentru mai multe branduri în același timp, având ca efect o economie de scară cu o amprentă de mediu mult mai mică.

Industriile locale și activitățile se vor dezvolta accelerat și inițiativele oamenilor vor prelua conducerea cu sisteme barter și “open tables”, piețe ale fermierilor și evenimente de stradă, concursuri de cântat și dansat și o dominantă estetică  DIY (DoItYourself). Prognoza mea de viitor pentru “Era Amatorului*” pare că vine mult mai rapid decât am anticipat.”

Acum îi înțeleg și îi sprijin pe cei care au pornit afaceri în acest sens – să crească și să vândă boboci gasca sau să vină în întâmpinarea celor care îngrijesc animale de companie cu un pet shop.

*Despre The Age of the Amateur la care face referire Li Edelkoort 

Li definește amatorul ca fiind o persoană care nu știe cu adevărat cum să facă ceva, dar dragostea pentru a face acel ceva depășește lipsa cunoașterii. Era Amatorului vine ca o reacție la era prezentă – Era Big Data.Citiţi şi

Yuval Noah Harari: Lecții după un an de Covid

S-a oprit planeta. A coborât cineva?

Te-aș săruta

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro