“Dați-i Oliviei Colman încă un Oscar!”

3 March 2019

Norocul începătorului? Şansă? Sau pur și simplu naturalețe și farmec? Amintind de uimirea și exuberanța lui Roberto Benigni din momentul desemnării drept Cel mai bun Actor” la Gala Premiilor Oscar din 1999, Olivia Colman a urcat – emoționată, cu vizibile lacrimi în ochi – și a ținut unul dintre cele mai emoționante și amuzante discursuri din istoria Galelor Academiei.

Așadar, prima nominalizare la Premiile Oscar i-a adus Oliviei Colman și trofeul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea Reginei Anne în filmul The Favourite. Actrița britanică depășise, de curând, alte emoții după ce câștigase al doilea Glob de Aur din carieră și premiul BAFTA pentru „Cea mai bună Actriță într-un rol principal” tot pentru interpretarea rolului din The Favourite.

Olivia Colman, un adevărat model pentru toate femeile care cred cu tărie în ele însele.
Sursa foto: etonline.com

Precum modesta eroină Rebecca, din pelicula The Second Mrs. de Winter, premiată în 1940, actrița britanică – antrenată de „copilul teribil al cinematografului contemporan”, Yorgos Lanthimos – a depășit toate presiunile și barierele rigidității formale. Cu ceva timp înainte de Gala de decernare, rezervată, ea declarase: „Sincer, întotdeauna mi-am dorit să țin în mână un Oscar, dar încerc să păstrez totul sub control, să fiu calmă. E absurd. Care ar fi șansele? Nu vreau să mă entuziasmez. Nu vreau să fiu dezamăgită. Vreau să fiu în echilibru. Sunt mamă. Sunt soție. Prietenă și alte lucruri. Poți vedea cum oamenii sunt parcă absorbiți de acest fenomen, însă vreau să rămân sănătoasă”. Bunăoară, a ținut să păstreze o notă de modestie și să își domine orgoliul de artist aflat într-o importantă cursă. De pe scena celebrului Dolby Theatre, avea să ofere măsura nobleții şi a simplității.

Citeşte şi: Lista câştigătorilor premiilor Oscar 2019

Ca la orice Gală, opiniile erau diferite, dar printre favoritele „oracolelor cinefile” se afla Glenn Close, pentru rolul din The Wife, astfel încât desemnarea câștigătoarei în persoana actriței britanice a surprins o mare parte din public. Aflându-se în competiție și cu Lady Gaga (A Star is Born),Yalitza Aparicio (Roma) și Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?), Olivia Colman a fost copleșită, dar le-a elogiat în discursul de mulțumire.

Parcursul ei profesional este unul bine bătătorit și cuprinde puncte diverse: voiceover pentru Andrex, a predat într-o școală primară din Homerton College, Cambridge, s-a ocupat și de carierele altora, dar n-a uitat nici „munca de jos” – a fost femeie de serviciu . Totuși, după ce-a absolvit studiile universitare, a performat în seriale comice (sitcom-ul Peep Show, That Mitchell and Webb Look), apoi a interpretat-o pe Carol Thatcher în The Iron Lady. Cea mai remarcabilă apariție a avut-o în 2011, în Tyrannosaur. Veterana filmelor britanice de televiziune a colaborat cu cineastul Lanthimos încă din 2015, pentru pelicula The Lobster.

Artista avea deja „antecedente” în materie de roluri monarhice, fiindcă o întrupase pe Queen Elizabeth (mama actualei regine din Regatul Unit) în Hyde Park on Hudson și continuă cu Elizabeth II în seria The Crown difuzată pe Netflix. Totuși, rolul care i-a adus mult râvnitul trofeu este cel al reginei Anne, ultimul monarh din dinastia Stuart, care a domnit 12 ani, între 1702 și 1714). De o sinceritate debordantă, mereu a ținut să recunoască meritele scenariștilor și ale regizorului („Without writers, without words, we’re just bumbling around miming, so if the script is good it’s all there”) (n.red. fără scriitori, fără cuvinte, doar ne bâlbâim mimând, deci dacă scenariul e bun, totul e acolo).

Bine coordonată de uimitorul Yorgos Lanthimos, nu a transformat partitura într-o caricatură, găsind resurse și înțelegere pentru un astfel de personaj, mărturisind: „Există atât de multă suferință în trecutul ei, trebuie să fi fost incredibil de singură, pentru că în poziția ei niciodată nu știi dacă oamenii țin cu adevărat la tine sau o fac doar pentru că ești Regina”. Pentru rolul reginei Anne, pe care îl joacă magistral, actrița britanică s-a îngrășat 15 kilograme („It was liberating and brilliant”- mărturisea simpatica actriță pentru The New York Times). Așadar, „suverana” din The Favourite a rostit o emoționantă alocuțiune, în timpul căreia sinceritatea i s-a citit printre lacrimi, glumițe, chicoteli și mici grimase:

„Este cu adevărat stresant! Este ilar! Am primit un Oscar! Trebuie să mulţumesc multor oameni şi dacă pe drum voi uita pe cineva, vă voi găsi mai târziu şi vă voi îmbrăţişa cu putere. Îmi pare rău dacă vă voi uita acum. Yorgos Lanthimos, cel mai bun regizor al meu în cel mai bun film cu Emma Stone şi Rachel Weisz, cele mai frumoase femei din lume, de care te poţi îndrăgosti şi cu care poţi lucra zilnic. Adică, vă puteţi imagina, nu a fost deloc greu. Să fiu nominalizată alături de aceste femei extraordinare… Glenn Close, ai fost idolul meu de atât de mult timp şi nu aşa aş fi vrut să stea lucrurile. Cred că eşti uimitoare şi te iubesc foarte mult! Vă iubesc pe toţi! Mulţumesc, Lindy King, agentul meu, care m-a găsit în urmă cu 20 de ani. Vă mulţumesc mult, Olive, Hilde şi Briner, care m-au obligat să fac lucruri pe care le-am refuzat, dar ei au avut dreptate. Mulţumesc mamei, tatei… ştiţi voi! Mulţumesc copiilor mei care sunt acasă şi ne privesc – uitaţi! Dacă nu vă uitaţi, bună treabă, dar sper totuşi că vă uitaţi, pentru că nu se va mai întâmpla aşa ceva. Şi fiecărei fetiţe care îşi pregăteşte discursul în faţa televizorului, nu se ştie niciodată! Am lucrat ca femeie de serviciu, am iubit acea slujbă, dar am petrecut mult timp imaginându-mi acest moment! Mulţumesc soţului meu, Ed, cel mai bun prieten al meu. Te iubesc atât de mult, de 25 de ani tu eşti cel mai mare susţinător al meu. El va plânge, eu nu. Mulţumesc mult, Fox, distribuţiei, echipei, tuturor! Vă mulţumesc atât de mult! Lady Gaga! Melissa McCarthy! Vă pup pe toţi!”, a transmis charismatica Olivia Colman.

Concluzia după această surprinzătoare prestație a formulat-o romancierul David Mitchell, care a avut o solicitare memorabilă în seara de 24 februarie 2019: “Give Olivia Colman another Oscar for this acceptance speech!” (n.red: Dați-i Oliviei Colman încă un Oscar pentru discursul de acceptare a premiului!“)Citiţi şi

Capriciile minții – The Father

Cruella, diavolița care se-mbracă în Prada

Poker Face

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro