Italienii nu doar că sunt cei mai longevivi europeni și au a doua cea mai mare speranță de viață din lume (83), dar bătrânii lor nu prea ajung neputincioși la trup sau la minte: sunt viguroși, energici și cu chef de viață și la 100 de ani… Explicația? Vinul, brânza și familia. Toate trei foarte bune la casa omului. Noi doar cu vinul se pare că stăm mai binișor la consum. Viața de familie, mă tem că am cam neglijat-o, ne-am separat, ne-am îndepărtat, ne-am răcit… Iar cu brânza, și mai prost. Nu prea mâncăm brânză.
Un român mănâncă 5 kg de brânză pe an (ne place telemeaua și cașcavalul), puțin în comparație cu francezii, campionii Europei cu cele aproape două kg pe lună! Știu ei ce știu, pentru că, frumoasă coincidență, consumul de brânzeturi este și pentru francezi una dintre cauzele longevității și sănătății acestei nații. Și să nu-i uităm pe greci, alți producători pricepuți și consumatori înrăiți.
Sophia spune că spaghetele nu îngrașă. 🙂
Trebuie spus totuși că, de câțiva ani, și rafturile supermarketurilor noatre abundă în brânzeturi din ce în ce mai sofisticate. Semn bun, piața se maturizează, cererea crește, în ultimii ani ni s-a dezvoltat și nouă gustul pentru brânzeturile mai fine și asocierile mai îndrăznețe. Problema e cum alegem ce-i mai bun bun din oferta tot mai generoasă. Putem încerca, azi una, mâine alta, descoperind singuri ce ne place și de ce. Sau putem cerceta imediat de pe telefon ce-i cu un anume brand: de când e pe piață, ce review-uri au produsele lor și atunci totul parcă devine mai ușor și scad șansele să te păcălești, fie după ambalaj, fie după preț.
Despre calciu
Numai că eterna problemă pe care n-o pot rezolva femeile (mai ales) nici când e vorba de o brânză bună este că tot ce-i bun pe lumea asta și îngrașă. Dar cum prima și cea mai des invocată calitate a brânzeturilor este conținutul de calciu, ca să vă liniștiți în privința siluetei, trebuie să știți că, pe lângă alte beneficii importante –
- consumul corect de calciu între 20 şi 25 de ani contribuie la o densitate minerală osoasă optimă care previne instalarea osteoporozei la vârstă adultă
- combate hipertensiunea arterială
- scade riscul de cancer
- stimulează imunitatea
- combate stresul
- dă o stare de bine prin prezenţa triptofanului, substanţă care se transformă în serotonina din creier, responsabilă pentru o dispoziţie bună –
calciul mai are și rolul de a stimula arderea grăsimilor și de a reduce sinteza de lipide.
Acum, atenție! Aceste efecte sunt maxime numai dacă alegem mai ales brânza proaspătă! Și uite-așa am ajuns la brânza cea mai convenabilă – și gustoasă, și sănătoasă și care nu îngrașă – ricotta, un fel de urdă de-a noastră. Săracă în grăsimi, obținută prin tratarea termică a zerului, 100 g de brânză ricotta conţine doar 174 calorii, 11,3 proteine, 13 lipide, 3 carbohidraţi şi 0 fibre. Dulceața ei o face un ingredient apreciat în multe specialităţi culinare: combinată cu spanac sau cu alte verdeţuri, ricotta a devenit o umplutură clasică pentru feluri ușoare – tarte, clatite. Lângă care putem oricând bea, în locul unui espresso, o cafea la ibric. Nu suntem noi multiculturale? 🙂
Citiţi şi
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.