De ce iubim femeile MATURE

12 May 2011

Mircea Cărtărescu a încercat să răspundă la întrebarea simplă “De ce iubim femeile”. Dar de ce le iubim, mai tineri decât ele, pe cele mature, asta mi se pare că merită cu adevărat întrebat. 

Femeile mature…cele care înțeleg și sunt neînțelese, cele în ale căror vene viața pulsează și urlă, ca în poezia lui Blaga : “sunt rob în temniță!”… Cele care au supraviețuit crizei de identitate și de sens și și-au găsit calea, cele care nu clachează atunci când sunt în dificultate, cele care te privesc în ochi și te simți strivit în mod plăcut de siguranţa lor de sine… Cum poți să fii un bărbat tânăr și să nu tânjești la preaplinul lor?

Există nenumărate încercări de a le schița un profil, cele mai multe sfârșind în vulgaritate. Limitându-se la aspectele sexualității, au aparut tot felul de tipologii care pretind că surprind esența femeii mature în diferite ipostaze. Femeia-soție, femeia-mamă, femeia-divorțată, femeia la a doua tinerețe, femeia-manager, femeia-profesoară.

Toate sunt fetișizate și așezate într-o categorie a fanteziilor interzise. Precizez încă o dată că discuția gravitează în jurul tabu-ului relației dintre un bărbat tânăr și o femeie matură. Am auzit cu toții de termeni precum “purisancă”, “MILF”, “cougar”, mărci ale industriei porno. Dar oare frumusețea unei femei mature se rezumă la atât?

În câte feluri se poate manifesta atracția unui “pui de leu” față de o “leoaică”, alta decât cea care l-a înțărcat? Care este fundamentul unei relații dintre un tânăr și o femeie de vârsta a doua? Care sunt posibilitățile ei de a se naște, a se dezvolta, a se menține? Încercând să ne explicăm o astfel de relație, ne limităm la teoriile pe care Freud ni le-a aruncat în ochi sau încercăm, fără să le excludem, să punem problema într-o manieră mai complexă și mai deschisă față de celelalte mărci ale omenescului?

Voi încerca într-o serie de articole viitoare, pe cât poate permite o reflecție subiectivă, să extind acest subiect și dacă nu să îmi explic, măcar să mă întreb așa cum trebuie : de ce iubim femeile mature?Citiţi şi

Șapte valori fundamentale ale unei relații de cuplu funcționale

29 septembrie ora 12:58 – Lună Plină în Berbec (horoscop)

Cum să-ți surprinzi plăcut iubitul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. georgia / 24 May 2011 16:56

  Dar buletinul exista :D.

  Reply
 2. Liana / 24 May 2011 14:50

  Frumos! De cele mai multe ori atractia…de orice fel (mentala, sufleteasca, trupeasca)…se petrece la un nivel mult mai subtil…care nu are nici o legatura cu ceea ce scrie in buletinul impricinatilor… 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro