Reiki sau terapia prin energie universală

28 June 2011

Într-un articol precedent v-am vorbit despre drumul pe care l-am parcurs plecând de la credință, trecând prin îndoială, cunoaștere rațională și criză de sens, ajungând într-un final la Reiki. Această terapie alternativă a reprezentat un mijloc prin care am reuşit să ies din acea „ceartă cu sinele și cu universul”, să îmi găsesc un echilibru și să accept că unele lucruri sunt menite să rămână necunoscute.

Reiki este una din multele terapii alternative care oferă posibilitatea de a canaliza conștient energia universului. Aceasta curge neîncetat prin orice formă de materie, fie ea vie, vegetală sau minerală. Curge prin noi, oamenii, fără să conștientizăm, și asigură funcționarea tuturor proceselor de natură fizică, psihică, energetică și spirituală. Nefiind niște mașinării programate să funcționeze la aceiași parametri mereu, avem puterea de a influența acest flux de energie universală și a crea dezechilibre. Prin gândurile pe care le avem, emoțiile pe care le trăim, alimentele pe care le mâncăm, stilul nostru de viață, atitudinile și acțiunile noastre, influențăm procesele din organism și determinăm apariția bolilor și a afecțiunilor. De acord, există și boli incurabile sau ereditare, dar acestea fac subiectul altei discuții, căruia probabil îi voi da curs într-un articol viitor. Exceptând bolile ereditare și cele incurabile, toate cauzele suferințelor noastre se află în noi! Nu găsesc un lucru mai frumos și mai eliberator decât a conștientiza că ești unicul responsabil pentru starea ta de sănătate fizică, psihică și spirituală. Sentimentul de libertate care te încearcă atunci când îți dai seama că tu ești cel care își construiește viața este de nedescris.

Boala este un semn extern al unui blocaj energetic. În momentul în care energia vitală nu mai circulă cum trebuie, se emite un semnal de alarmă care se manifestă prin apariția unei afecțiuni fizice. Prin tratamentul medical intervenim numai la nivel extern, însă blocajul energetic rămâne de cele mai multe ori. Astfel se explică faptul că unele boli recidivează, deși am urmat un tratament corespunzător, sau faptul că trăim cu unele afecțiuni toată viața, ameliorându-le doar simptomele.

Corpul uman, în sens holistic, este construit pe mai multe dimensiuni. Se presupune că există un nivel fizic, tangibil, un nivel psiho-emoțional, un nivel psiho-mental, un nivel spiritual și un nivel energetic. Toate procesele corpului nostru se manifestă simultan pe toate aceste nivele, care sunt interdependente și se influențează reciproc. Corpul nostru energetic e structurat la rândul lui pe mai multe canale numite și meridiane, responsabile cu fluxul vital al organelor fizice și al proceselor psiho-mentalo-emoționale. Unele blocaje energetice mai slabe își revin de la sine, prin curgerea permanentă a energiei universale și manipularea sa inconștientă de către persoanele în cauză. În momentul în care ne chinuie o durere simplă de cap, ducem instinctiv mâinile la frunte sau la tâmple, închidem ochii și încercăm să ne calmăm și să ne gândim la ceva pozitiv, durerea dispărând într-un final. Dacă ne văităm și ne reamintim continuu cât de rău ne simțim, durerea de cap se amplifică. Acesta e un exemplu de manipulare inconștientă a energiei, în sens pozitiv sau negativ.

În cazul blocajelor mai puternice, e necesară o intervenție conștientă în fluxul energetic și deblocarea energiei la nivelul canalului respectiv. Principiul arhaic „cui pe cui se scoate” e valabil și aici. Cum poți trata mai bine un deficit energetic decât prin energie?

Cum funcționează Reiki

Palmele noastre funcționează ca un „robinet” prin care se scurge energia universală. Toți avem acest potențial, pentru că nu suntem deținătorii acestei energii, ci simple canale de transmisie. Nu există un „har” divin înnăscut cu care trebuie să fii înzestrat, ci doar „know-how-ul” necesar în orice lucru pe care ți-l propui să îl faci bine. La nivelul său de bază, tratamentul Reiki este cât se poate de simplu. Acesta presupune aplicarea palmelor pe niște zone precise ale corpului, după anumite reguli. Tratamentul se poate aplica unei alte persoane, sau ție însuți. Autotratamentul și tratamentul altor persoane sunt la fel de eficiente și urmează aproximativ aceleași reguli. Efectele încep să se simtă chiar de la prima ședință.

Reiki poate fi practicat de oricine, dar nu oricum. Nu poți practica Reiki citind câteva cărți de specialitate, urmărind DVD-uri, sau imitând anumite tehnici. Pentru a putea transmite conștient energia universală, trebuie să primești un „acordaj” la frecvența acesteia, de către o persoană avizată. Instructorul, profesorul, sau în limbaj tradiţional, maestrul Reiki este singurul care te poate iniția în această practică, deoarece are experiența și pregătirea necesară. Pentru a ajunge maestru a trecut prin cele trei nivele ale practicantului Reiki. Practicantul Reiki de gradul 1 învață tehnicile de bază și principiile care îi permit să își facă autotratamentul și să trateze afecțiuni minore ale altor persoane. Gradul 2 presupune o aprofundare a principiilor Reiki, învățarea de noi tehnici care îi permit să trateze afecțiuni mai serioase într-un mod mai eficient, și dobândirea capacității de a trata afecțiuni de natură psiho-emoțională. După dobândirea gradului 3, poți transmite și celorlalți capacitatea de a canaliza energia universală și poți iniția alte persoane. Misteriosul „acordaj” nu e nimic mai mult decât transmiterea unui flux de energie foarte puternic către viitorul practicant, care îl pune pe „frecvența” energiei universale și îi oferă acestuia capacitatea de a o canaliza conștient.

O mică istorie a sistemului Reiki

La bază, Reiki este o practică spirituală japoneză, al cărei fondator este Mikao Usui (1865-1926). Fiind o personalitate complexă și avidă de cunoaștere, Usui a călătorit în Japonia, China, Europa și SUA, desăvârșindu-și studiile în medicină, psihologie, buddhism, creștinism, shintoism și taoism. Deși este un om care a trăit acum 100 de ani, Mikao Usui are o aură legendară nemaîntâlnită la alți contemporani de-ai săi. Se spune că a fost preot creștin, rector al Universității Dosisha din Kyoto, că ar fi avut un doctorat la Universitatea din Chicago, lucruri imposibil de demonstrat sau de infirmat, din cauza lipsei de documente doveditoare. Ce este real și demonstrat e faptul că a fost un înalt funcționar public loial împăratului Japoniei, cu vaste cunoștințe în domeniile mai sus menționate, care a inițiat în Reiki peste 2000 de elevi și a tratat un număr și mai mare de persoane.

Legenda spune că, pe vremea când era profesor al Universității Dosisha din Kyoto, a fost rugat de studenții săi sa le explice cum funcționau metodele de vindecare pe care le-a practicat Iisus. După o cercetare care a durat 10 ani, Usui a realizat asemănarea izbitoare dintre viața lui Iisus și a lui Buddha. Retrăgându-se la o mănăstire Zen, acesta a avut accesul la texte care descriau metodele de vindecare prin atingere. Hotărât să afle modalitatea de a activa energia universală, Usui s-a retras pe muntele Koriyama, unde a meditat timp de 21 de zile. Acolo a avut revelația sistemului de vindecare spirituala prin Reiki (Ki=energie universala, Rei=cale spirituala), pe care a început să îl testeze pe diferite persoane, animale sau plante. A fondat o școală, numită Usui Reiki Ryoho, unde a inițiat un număr de profesori care au răspândit Reiki în toată lumea.

Ce boli vindecă Reiki

Trebuie precizat că, înainte de toate, Reiki este o practică spirituală. Ea nu se substituie medicinei clasice, ci are un rol complementar și alternativ, fiind eficientă în special ca mod de prevenire a îmbolnăvirii. În nici un caz nu poate fi folosită ca metodă de diagnostic. Se tratează cu energie întregul corp, reechilibrarea realizându-se de la sine la nivelul local al afecțiunii. Lucrând la nivelul cauzelor și nu al efectelor, e de bun-simț să nu ne așteptăm ca Reiki să vindece paralitici și să redea vederea orbilor. Reiki nu ține nici locul stomatologului, nu-ți va face detartraj și nici nu-ți va plomba măselele.  De asemenea, un țesut distrus ireversibil ca cel afectat de cancer nu mai poate fi vindecat. În afară de acestea, Reiki poate vindeca orice fel de afecțiune, de la insomnie, nevralgii temporare, tulburări hormonale, până la boli cronice, cum ar fi cele cardiace sau ale sistemului digestiv. De asemenea, este un remediu excelent pentru tulburări nervoase și psiho-emoționale. Reiki îmbunătățește capacitățile intelectuale, stimulează metabolismul, întărește imunitatea, echilibrează toate procesele interne ale organismului.

În Reiki, practica este principiul fundamental. Fără a efectua autotratamentul cu seriozitate, efectele nu pot fi durabile, ci doar temporare. Cel mai simplu test al eficienței Reiki este perseverența. Continuând tratamentul cu conștiinciozitate, vei constata că nu vei mai avea dureri de cap, vei fi mai plin de energie și că ai uitat când te-ai îmbolnăvit ultima dată de gripă. Vei fi mai sigur pe tine, mai deschis și mai înțelegător cu cei din jur, și nu vei mai privi orice eveniment nefericit ca pe un capăt de țară. Somnul îți va fi mai profund, mai odihnitor și dimineața te vei trezi cu ușurință și cu poftă de viață. Cu ajutorul Reiki te poți recupera rapid după un efort prelungit și te poți pune pe picioare după o răceală. Reiki este un instrument la îndemână, eficient și simplu de folosit pentru a avea o stare generală de sănătate bună.

Reiki este în primul rând o cale spirituală care nu ține cont de credință, religia de apartenență, personalitate. Este un bun universal de care se poate bucura oricine. Faptul că te ajută să privești viața într-un mod mai profund și mai spiritual nu inseamnă că trebuie să îți schimbi orizontul de interpretare a lumii. Fiecare adaptează Reiki la felul său de a fi, trăindu-și viața după cum crede de cuviință. Reiki nu impune nimic, nu cere aderarea la un cult sau la o organizație. Nu te depersonalizează și nu te transformă într-o legumă, ci îţi stimulează creativitatea și capacitatea de înțelegere intuitivă. Reiki inseamnă dorința de a cunoaște, de a evolua, de a înțelege lumea.

Foarte multe persoane manifestă o reticență atunci când vine vorba de taxele cerute de instructori pentru tratamente, cursuri Reiki și inițiere. Lucrurile trebuie înțelese: nu plătești pentru energia universală, ci pentru timpul pe care instructorul îl pierde cu tine. Acesta e un om ca oricare altul care a ales această profesie pentru a-și câștiga existența. Și el trebuie să mănânce și să își plătească întreținerea. Dacă suntem dispuși să plătim pentru cursuri de dezvoltare personală, de limbi străine, de contabilitate, de ce strâmbăm din nas atunci când trebuie să plătim cursurile Reiki? Energia este gratuită, dar timpul instructorului nu. Mikao Usui a vindecat gratuit mii de pacienți, dar instructorii sunt oameni obișnuiți, nu reîncarnări ale fondatorului. Legea compensației spune că, pentru a menține echilibrul în univers, trebuie să oferi pentru a primi. În alte timpuri ai fi putut oferi alte servicii la schimb, ai fi putut confecționa un costum dacă erai croitor, în schimbul inițierii în Reiki. Dar în zilele noastre, banul este principala unitate de schimb economic. Tarifele variază de la un instructor la altul, dar taxa pentru inițierea într-un grad Reiki este mică pe lângă beneficiile aduse și se plătește o singură dată, în timp ce acordajul, o dată făcut, rămâne valabil pe viață.

Faptul că universul (mic sau mare, infinit sau mărginit, cine știe?) e un mister de neelucidat nu ne împiedică să traim în armonie cu el și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă. A spune că universul „ne oferă” ceva e doar un artificiu lingivistic pentru a putea conceptualiza o idee, pentru că, de fapt, universul e în noi și noi suntem universul. Ne oferim nouă înșine atunci când oferim celuilalt ceva. Ne-am născut ca indivizi separați pentru a putea conștientiza că suntem una și aceeași. Între un pește, o piatră, un bob de orez, o barcă și un pescar nu există decât o diferență de structură moleculară. Suntem făcuți din aceleași elemente doar că sunt aranjate diferit. Prin noi trece aceeași energie, esența universului, cea care ne conferă existență și ne transformă dintr-o probabilitate într-o certitudine. După cum spunea Nichita Stănescu, ce bine și ce mirare că suntem, nu-i așa?

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Pentru orice român născut după 1975 există un lucru foarte foarte prețios la care s-a gândit foarte puțin, poate chiar niciodată

Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)

De ce ai nevoie de un purificator de aer la tine acasă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro