De ce nu iubim femeile deştepte

8 February 2014

Teodor SinezisAm auzit de multe ori: bărbaților nu le plac femeile deștepte.

Totuși, vânător și bărbat, să zicem, fiind, nu poți să nu te declari cu atît mai mândru de trofeul tău, cu cât el este mai greu de obținut. Și atunci, cugetarea de mai sus ar trebui, poate, să devină: bărbaților nu le plac femeile deștepte pentru căsătorie. Doar pentru. Atât…

Ghicesc, deja, în viitorul timpanelor mele, exploziile unor vehemențe feminine.

Dați-mi voie, însă, să mă explic. Mintea mea a asociat femeia cu ființa de la care am primit, necondiționat, hrană pentru întâia oară. Fizic și emoțional… După o vreme, acestei realități subconștiente i s-au adăugat plimbările timide prin parcuri, însoțite de dialoguri ce tânjeau să le fie deslușite vinovățiile dindărătul vorbelor nevinovate. Ea venea la întâlnire aducând întotdeauna un fior primăvăratec, o ipostază de zeiță sensibilă, caldă, fragilă, pe care mă simțeam dator să o apăr de toate relele universului. Îmi încuraja “eroismul”, chiar dacă, sau mai ales pentru că, (după caz), acesta disimula primele văpăi ale erotismului. Inteligența nativă găsea modalități de colaborare cu celălalt întru satisfacerea celor firești, chiar dacă nu ne pricepeam să mascăm, ca astăzi, strategiile de felul acesta…

Să suprapunem, acum, peste acele imagini pline de candoare, pe cele ale femeii conducând divizii de bărbați înregimentați în instituții corporatiste: femeia CEO, independentă și puternică, cu mușchii cortexului seducători numai câtă veme nu-i pune la treabă întru stimularea atitudinilor de subordonat necesare maximizării profiturilor… Sunteți de acord că avem de-a face, cel puțin, cu o coliziune ușoară? La nivelul subconștientului meu de bărbat, de erou, de apărător al fragilității, grației și al tuturor gingașiilor feminine? Oare nu cumva caut eu, în orice femeie, hrana iubirii necondiționate întruchipată în zeița mea primăvăratică?

Lumea este clădită din cărămizi complementare. Creierul stîng, chirpiciul inventat pe Marte, va fi întotdeauna sensibil la influențele creierului drept, patentat, zice-se, pe Venus. Chestiune de principii. De necesități evolutive spre împliniri androgine.

Cocheta

Femeia modernă, independentă (cum ar arăta, oare, lumea aceasta, dacă ar fi construită dintr-o singură cărămidă?), femeia care reușește în viață numai prin puterile ei, este o femeie deșteaptă. Poate tocmai de aceea a și găsit de cuviință să își reverse oful singurătății asupra incompetențelor masculine: bărbaților nu le plac femeile deștepte

Ori ești un pic mai profund încât să iei de bună chestia cu animus și anima, și atunci îți cauți completitudinea în interior, ori încerci (și reușești…) să observi transformările (dramatice, după părerea mea) suferite de către firescul lucrurilor sub asediul modelelor artificiale de viață socială. Și atunci devii adaptabil. Urmărești să înțelegi, mai degrabă decît să operezi cu valori artificiale. Înveți să colaborezi… ”Nu este un semn de sănătate să fii bine adaptat la o societate bolnavă”, spunea Krishnamurti. Dacă adaptabilitatea la condiționările sociale presupune compromisuri ce reduc elasticitatea coloanei vertebrale, elasticitatea inteligenței naturale nu m-ar putea lecui, oare, de compromisuri și de singurătate?

Îmi amintesc că (mai) spunea cineva, deși nu îmi mai amintesc cine, că femeile au fost încurajate să meargă la serviciu doar pentru că unii și-au făcut niște calcule simple, conform cărora taxele și impozitele pe care le-ar recolta s-ar aproape dubla în asemenea condiții. O fi, n-o fi, rămâne de… sofisticat. Problema singurătăților și vinovățiilor rămâne. În lipsa unei cărți, a unei singure cărți, vorba lui Arghezi, care să ne arate limpede ce are de făcut bărbatul, ce rol are femeia, cum pot dumnealor coabita și care e direcția potrivită în viață, este, poate, ineficient să ne hrănim cu certitudini. Fie ele și (replici) de genul: da, bărbaților nu le plac femeile deștepte – le preferă pe cele inteligente.

Ar putea fi vindecate singurătățile noastre de către o medicină a transformării mentalităților din ”tabăra adversă”? Sau, poate, dacă, de pe Marte și de pe Venus, ne-am da întâlnire pe Pămînt și am colabora, spre a înțelege și îndepărta depunerile artificiale de valori care cimentează zidirile conceptuale ce ne separă…Citiţi şi

Ești bărbat când…

Cine este femeia din propria oglindă?

De ce nu e bine să fii o femeie puternică

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Elena / 25 August 2015 14:28

  Trebuie schimbata exprimarea in articol: de ce barbatii nesiguri pe ei nu iubesc femeile destepte. Ca, nu stiu cum se face, dar intalnesc o multitudine de barbati care sunt satuli de femeia care nu e in stare sa faca nimic singura (de la planificat vacante pana la decizii legate de ce mancam diseara). Dar ati mai ramas astia, tristi si nesiguri pe voi, care vreti sa va justificati nesiguranta trezita de o femeie desteapta cu faptul ca nu se incadreaza intr-un tipar feminin pe care nici macar voi nu stiti de unde il aveti. Nu de alta, dar acum ceva mii de ani, femeile destepte erau tare apreciate (de Cleopatra ati auzit?).

  0
  0
  Reply
 2. Ioana / 24 August 2015 22:44

  Ei bine, specia asta noua de femeie a aparut din necesitatea de adaptare, oare noi n-am vrea sa fim printesa din poveste? Viata ar fi mai usoara nu credeti? Dar tot viata imi arata zi de zi ca nu am incotro decat sa ma descurc singura si sa devin independenta ca e cel mai sigur. Si da, asa se finiseaza diamantul.

  0
  0
  Reply
 3. Ralu / 22 October 2014 20:37

  Ce articol stupid cu aere de inteligenta. “Femeia CFO” a spus-o cum n se poate mai bine.

  0
  0
  Reply
 4. Ralu / 5 August 2014 0:35

  Interesant. Pai hai sa scriem cartea aia.

  0
  0
  Reply
 5. ionut / 4 August 2014 23:13

  Adică, ce a vrut să zică: Noi bărbații nu căutăm un alt ‘mascult’ mascat cu trup de femeie.
  Nu trebuie să fie proastă, dar trebuie să ştie să se comporte ca o femeie şi asta nu doar atunci când vrea să obțină neapărat ceva (când îşi vinde corpul doar ca să demonstreze celorlalți că “se descurcă şi singură”).
  Probabil nu veți înțelege, însă noi căutăm o femeie cu care să ne facem planuri de viitor etc, nu doar planuri peste noapte cu factura dimineața (că majoritatea sunteți aşa)

  0
  0
  Reply
 6. Femeia CFO / 3 August 2014 19:02

  Chestia asta cu tinutul femeii la stadiul de “zeita primavaratica si fraiera” e boala grea la barbatii din Romania. E ca principiu cam la fel cu fatucile care conditioneaza sexul de luatul de nevasta. Barbatii conditioneaza casatoria de o supunere a femeii, care tb neaparat sa aiba un statut mai jos decat al lor, maxim spre egal, dar nu mai mult, altfel e jale. Barbatii ar fi cazul sa intre in secolul 21, sa inceapa sa se ADAPTEZE, e calitatea cea mai mare a femeilor si explicatia progresului lor imens in societate in ultimele decenii: adaptabilitatea. Povestea cu fetita gingasa si sensibila este doar un model de feminin, unilateral. Mai exista si alte modele care pot fi la fel de incitante pentru barbati, cu conditia ca acestia sa iasa din tiparul lor: femeia artist, femeia antreprenoare (pt ca asta o pasioneaza), femeia sportiva, femeia om de stiinta etc. Get over yourself, men !

  0
  0
  Reply
 7. lolly cara / 11 February 2014 18:53

  Adica, pe scurt sau pe lung, toate mamele lor de barbati sunt garantat 100% proaste gramada, iar ei, barbatii, din dragoste de mama refuza sa perceapa aceasta specie nedocumentata care se cheama femeie desteapta, intrucat n-au intalnit-o in familie si nu pricep care i-ar fi rostul. Elegant. Sarutari de maini tuturor mamelor jignite cu aceasta ocazie.

  0
  0
  Reply
 8. Romulus / 9 February 2014 5:00

  am preferat “iadul” cu o femeie desteapta, decat “raiul” cu una proasta.

  0
  0
  Reply
 9. Mirela Baron / 9 February 2014 0:09

  Nu exista separare . N-a existat defapt niciodată . Au inventat-o bărbații mai puțin inteligenti 🙂

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro