Iubesc bărbaţii femeile inteligente?

8 September 2010

Mihaela CarlanNu şi nu prea, ar răspunde cu umor o prietenă care a ratat destule relaţii, dacă nu numai, atunci şi din cauză că este cum altfel decât inteligentă. Are vreo 40 de ani şi se gândeşte serios să înceapă să pară mai prostuţă, că s-a săturat să tot verifice principiul atracţiei contrariilor :). Umorul, vedeţi şi voi, n-o părăseşte, bărbaţii însă, da.

Şi nu e singura. Dar ei n-ar recunoaşte nici în ruptul capului (oare de unde vine vorba?) că asta e pricina şi chiar susţin, ofensaţi de acuză, că le plac DOAR femeile inteligente. Păi, dacă-i aşa, cum se face, domnilor, că, statistic, la aceeaşi vârstă, femeile mai puţin educate şi mai puţin realizate profesional sunt deja married with children şi au o rată a divorţurilor mult mai mică, în timp ce femeile super-educate şi ambiţioase sunt cam singure, niciodată măritate sau deja divorţate? Ceva nu se potriveşte. Dar să dezvoltăm un pic spinoasa chestiune, fără parti pris-uri, parole d’honneur!

Să începem cu o demonstraţie simplă a ipocriziei masculine, apropo de preferinţa declarată pentru inteligente. Când bărbaţii îşi aleg partenera, se pare că nu tocmai viteza minţii e primul criteriu de selecţie. Acesta e oricum mai la coada listei şi când ajung la el, pun “check”-ul pe “domol”. De siguranţă. A lor, fireşte. Ca, mai apoi, ocazional, să “se lase” seduşi de femei cu gândirea mai sprintenă, pe care chiar le plac, e-adevărat, dar nu de tot. Să fie oare asta dovada pe care au căutat-o cercetătorii că, de fapt, bărbaţii nu au suficient combustibil decât pentru relaţiile competitive de scurtă durată? Fiindcă un studiu tocmai a ajuns la concluzia că infidelii punctează mai puţin la inteligenţă şi au fost mai leneşi la urcat pe scara evoluţiei decât fidelii. Am, aşa, o bănuială, că majoritatea bărbaţilor se vor simți ofensaţi de concluzie :), convinşi fiind că lucrurile stau exact pe dos. Păi, cât de inteligenţi sunt oare, par exemple, bărbaţii care continuă să joace, eufemistic vorbind, chiar şi atunci când au, metaforic vorbind, lozul câştigător în buzunar?

intelligent women

Apoi, de câte ori aţi auzit un bărbat exclamând extaziat “mamăăă, ce minte are!” şi să trebuiască să-şi înghită rapid excesul de salivă? Vaaai, cum, niciodată? N-are rost să mai întreb acelaşi lucru legat de părţile anatomice care nu se evaluează după IQ. Asta e! Ne-am obişnuit ca frumuseţea unei femei să le trezească bărbaţilor “n” trăiri, instincte şi reacţii (chiar am o problemă cu ordinul de mărime), iar inteligenţa ei, doar dorinţa irepresibilă de a o pune imediat la punct, la colţ, la podea sau la… saltea. Şi nu după puterile proprii, ci tot după vulnerabilităţile femeilor, descoperite întâmplător. Sigur că mai sunt şi bărbaţii care se pierd cu firea, se bâlbâie, se înroşesc şi transpiră, dar aceştia sunt inofensivii, blajinii foarte puţin apreciaţi în ambele tabere. Şi, la urmă, salvatorii turmei (dacă aşa e zicala…), cei care admiră şi acceptă bărbăteşte provocarea.

Dar să continuăm. Cui spune un bărbat, auto-flatându-se în majoritatea cazurilor, că se dă în vânt după mintoase? Unei femei, pardon, cât p-aci inteligentă, de exemplu. Deci nu ca pe un compliment indirect, după vreo vorbă de duh, ci, pur şi simplu, ca o foarte directă invitaţie la auto-motivare. Un fel de “vezi bine, doamnă, eu am nişte exigenţe şi nişte aşteptări; dacă mă vrei, munceşte cu râvnă pentru notele de trecere!” Iar “prostuţele” (că aşa și sunt alintate) se conformează şi… una din două se mărită. Deşteptele sunt mai greu sau deloc guvernabile şi… una din două divorţează. Unde este adevărul? Tot cercetătorii, bată-i norocul pentru ce subiecte îşi mai aleg ei de studiu, au zis evrika! Inteligentele sunt prea pretenţioase şi îşi scad singurele şansele să fie fericite lângă un bărbat. Soluţia? Coborâtul ştachetei. Şi prietena mea tocmai asta se pregăteşte, să-i asculte. Bărbatul perfect e o iluzie la fel de periculoasă cum este pentru bărbaţi femeia ideală. Numai că idealul bărbaţilor e ceva mai sumar, iar ei se străduiesc, ştim bine, cât (mai) pot, să-l întregească din cât mai multe exemplare. Că, deh, nimeni nu-i perfect, dar mai ales femeile.

Şi încă ceva. Să fi ajuns inteligenţa feminină un handicap într-o relaţie, de se scriu şi cărţi cu sfaturi pentru a-l masca? De ce oare nu se pot gândi autorii, culmea, femei! la cele inteligente ca la nişte fiinţe raţionale, capabile să-şi gestioneze vieţile, şi care, dacă vor ceva, pot să şi obţină fără costuri de timp sau afective devastatoare. Care nu vor să depindă de toanele sentimentale ale bărbaţilor şi nu comit nebunii costisitoare în plan psihologic. Şi care nu-şi petrec zilele şi nopţile disecând reacţiile sau lipsa reacţiilor unor parteneri indecişi.

Citiți și Bărbații nu pot fi schimbați decât într-un singur fel: cu alții

Ca o concluzie, a mea, desigur, cred că doar bărbaţii inteligenţi le pot iubi. Şi, dacă o fi adevărat mitul androginului, că fiecare femeie îşi are pe undeva jumătatea care o împlineşte şi nu bărbatul-ac pentru cojocul ei, să-l caute cu speranţa că EL n-o fi tocmai pe cealaltă parte a globului. Şi, între timp, să nu încerce, ca prietena mea, să pară mai puţin, că n-o să-i iasă, aşa cum nu le iese nici bărbaţilor care încearcă să pară mai mult decât sunt.

Un gând bun şi pe curând.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Curs de formare pentru bărbați 

Minciuna, ca stare de fapt

Couple.ro ar putea fi sfârșitul lui “No Sex and the City”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Vali / 13 December 2015 8:55

  Iubesc o femeie intelegenta,si da sunt cu liceu neterminat(am avut de ales muncesc si traiesc ptr ca un destept iau placut curvelle/tatal meu),dar nu-i grea viata cu fetele mele( mama,sora mai mica si bunica !!!)
  Am intalnit femei frumoase dar plasa lor era doar sexul si frumusetea .
  Zau am intalnit si frumoase si destepte ,dar plasa lor era doar mintea si ambitia,sa aibe nu stiu ce parfum si nu stiu ce poseta ,le-am studiat era dragute papusele dar praf de toba la viata reala .
  Am intalnit si o femeie desteapta ,nu frumoasa ,doar draguta cu o regula despre farduri
  Un ruj si o crema !!!
  Bai asta are capac ptr mine !!!
  Am vazut-o des (eu mecanic ) cu mini -masina ei foarte proasta ,dar recunosc curata (bai asta sigur are capac ptr mine ).
  Am mai vazut-o a treia oara si am rugat-o sa-mi dea masina,sa o refac ,eu acasa si apoi vorbim ,dar replica a fost super calma :eu vreau sa intelegi ca fara masina sunt o floare intr-o oarecare gradina !
  Am si azi capac de la ea !!

  1
  0
  Reply
 2. Dinu Bogdan / 23 November 2015 21:24

  Sau…poate ar trebui sa va uitati dupa barbati inteligenti! Voi vreti sa fiti apreciate de toti complexatii si va plangeti cand ei fug de voi. Primul Gigi Kent care va da scantei, fluturasi si alte ganganii, e al vostru. Asa ca nu va mai plangeti ci deschideti ochii!

  1
  0
  Reply
  • Faiantaru' / 24 November 2015 2:07

   Dinule, de ce esti tu asa rau ? N-auzisi ca ele se uita doar la sufletu’ omului, ca-n patu’ lor sunt ademeniti numa’ aia meritorii ? Sa vezi cum faceau deunazi toate la articolu’ lui Cristi R. ! Ca cica masculii aspectuosi sunt doar cantitate tolerabila, patetice surogate cu care cel mult iesi la un film pan’ se-ntorc aia “cu-adevarat-valorosii” si ca ne-ncapatanam noi a nu-ntelege ca fiecare cu rostu’ lui pe lumea asta …

   0
   0
   Reply
 3. Lumi / 4 October 2015 3:54

  Sugerez faptul ca unele dintre multiplele dileme ale subiectului ar putea capata raspuns, ori cel putin unele clarificari, in ipoteza introducerii in ecuatie a ceea ce Daniel Goleman numeste “inteligenta emotionala’. De reflectat.

  0
  0
  Reply
 4. Paul / 15 July 2015 4:11

  Doamnelor, e amuzant sa vad ce discuta femeile inteligente pe bloguri. Ca discutia dumneavoastra sa aibe mai multa valoare va recomand mai intai sa faceti diferenta intre o persoana inteligenta si o persoana cu multe studii, sunt convins ca toti cunoasteti oameni cu super studii care de fapt nu sunt foarte inteligenti dar au o memorie excelenta, pot “tocii” ani in sir fara probleme, si persoane cu 4 clase care sunt incredibile prin capacitatea lor de a intelege ceva ce nu au invatat.
  In titlu va referiti la femeia intelligent dar in text de fapt va referiti la femeile cu n numar de masterate extrem de ambtioase care au realizari in plan professional admirabile. Sunt barbat, si niciodata nu m-am apropiat sau dorit sa ma apropii de o femeie “inteligenta” am pus in ghilimele nu ca sa jignesc dar ca sa subliniez ca este vorba de o femeie scolita bine 😉 am sa va spun si de ce, poate doamnele singure si scolite vor avea ceva de invat cu toate ca ma indoiesc, asta pt ca deja ele stiu absolut toul 🙂

  Cunosc multe femei cu foarte multa scoala si realizate in plan profesional si totusi singure, poate cu un copil, doi care traieste in principiu cu parinti sau cu “o dadaca excelenta” dar fara un barbat langa ele. Stiu ca va imaginati ca barbatul nu a facut fata inteligentei si a plecat, de fapt barbatul nu a facut fata ambitiei excesive, aceste femei au o capicitate incredibila de a se organiza si de a face o sumedie de lucruri simultan exceptand unul singur. Nu pot sta locului un pic sa traiasca viata si sa se bucure de ea. Ele reusesc sa optimizeze absolut totul in viata lor, sa fie extrem de eficiente ca sa poata intinde timpul cat mai mult sa aibe cat mai multe realizari, o zi are “doar” 24 de ore si sunt atatea de facut. Dar tot ce au de facut isi impun singure, nu le cere nimeni sa fie nemaipomenite, trebuie sa fie doar oameni si atat. O femeie ambtioasa creaza o lume a ei in care fiecare lucru cat de neinsemnat are locul lui si la orice ora din zi sau noapte indiferent daca e vorba despre munca sau casa, va sti unde gasesti acul in carul cu fan.
  Barbatii nu sunt asa si nici nu vor fi, noi suntem mult mai inceti, nu prea avem multitasking si ne place sa traim viata sa ne oprim din agitatie si sa ne bucuram de ea, dar atunci cand traiesti cu o femeie de acest gen toata viata ta este planificata la minut, alergi de dimineatza pana seara si te intrebi cum de vecini tai au timp sa stea in curte la umbra nucului batran sa se bucure de o masa in aer liber si o discutie fara stress despre cate in luna si in stele.

  Intrebarea corecta din titlu ar fi fost iubesc barbatii femeile ambitioase? Si atunci raspunsul ar fi nu. Dar femeile inteligente sunt iubite, pentru ca cu ele poti sa discuti absolut orice, chiar daca nu stiu vor analiza si vor avea o opinie proprie, nu ceva citit in manualele scolare, acele femei sunt iubitoare si foarte intelegatoare, si culmea, nu sunt ambitioase. La un anumit nivel de inteligenta realizezi ca “toate realizarile” nu au valoare reala si sunt doar niste obsesii efemere si realizezi ca cea ce e important in viata este viata in sine, atunci esti fericit si atunci iti gasesti si jumatatea pentru ca langa tine acel om va gasi liniste si pace, iubire si fericire.
  Asta se aplica pentru ambele categorii deopotriva si femei si barbati.

  Femeile ambitioase si realizat nu vor fi fericite niciodata, daca vor gasi un barbat la fel de ambitios nu se vor intelge pentru ca fiecare are lumea lui in ordinea ei si cu siguranta nu se potrivesc, iar daca gaseste un barbat mai putin ambitios atunci acel barbat va fugi mancand pamantul pentru ca oboseste in timp record.
  Va recomand sa lasati ambtiiile deoparte si sa fiti doar inteligente.

  P.S. da pentru barbati imaginea este importanta, nu trebuie sa aratati si sa va purtati ca Bianca Dragusan dar eleganta, stilul si feminitatea sunt extrem de importante pentru noi. Femeia barbat este moartea pasiunii.

  1
  0
  Reply
  • Ela / 5 July 2017 14:13

   Dragă Paul, foarte interesant comentariul tău și bine scris, se vede ca ai scris din punctul de vedere a ceea ce simti, dar aș dori sa iti spun ca nu ai dreptate în ceea ce spui – in partea ca femeia inteligentă nu trebuie sa fie ambițioasă te înșeli, o femeie inteligentă este aproape întotdeauna și ambițioasă este imposibil aproape sa nu fie și ambițioasă…cazul pe care tu il expui este cazul unei femei inteligente in general, dar al carei nivel de inteligentă emotională este la un nivel foarte scazut sau zero, de aceea o astfel se femeie nu știe sa se bucure de lucrurile bune din viata ei, de lucrurile mărunte care te fac sa te simti bine si fericit, de momentele plăcute și unice de care ne putem bucura de câte ori simtim nevoia pentru ca intr-un final asta e ceea ce contează în viata noastra ce și cum ne simțim, nu ceea ce dispunem din punct se vedere material…! Problema e ca femeia de care vorbești tu în comentariul tău cel mai sigur a fost un copil educat intr-un mediu familiar rece, fara dragoste si afecțiune, si in schimb i-a fost motivată foarte mult ambitia și de aceea a devenit adultul despre care tu vorbești ca nu știe sa se opreasca si să se bucure de viată, așa cum ar trebui, asta pentru ca nu i s-a arătat niciodată așa ceva si nu cunoaște ceea ce înseamnă a te bucura și a disfruta viata in general. Din câte spui cred ca este un caz personal, despre ceea ce vorbești, pentru ca expui foarte bine detaliile…si dacă este așa aș avea o întrebare: ai încercat vreodată sa ii arăti ceea ce tu simteai si ai fi vrut sa simt a si ea…? …pentru ca intr-o relatie cel mai important lucru este comunicarea între cei doi și rolul fiecăruia este de a-l completa pe celălalt și de a-l ajuta sa crească, prin ajutorul pe care il oferim celuilalt vine în același timp și creșterea noastră personală…important este sa iubești cu adevărat, sa oferi iubirea fără sa astepti ceva în schimb, sa vezi calitătile și partile bune ale celuilalt si niciodată sa judeci pe cel de lângă tine, pentru ca avem tendinta de a judecă pe celălalt pentru ca nu face lucrurile ca noi însine, dar nu ar putea sa le facă așa cum le facem noi pentru ca este o alta persoană diferită, care a avut o alta istorie diferită de a noastră, a alta familie care a educat-o, altă societate in care a trăit pana sa ajungă sa te cunoască, de aceea nu poate face lucrurile exact ca tine si nici nu poate simti sau se poate bucura așa cum o faci TU…fiecare persoana este unica si specială în felul ei, problema e ca lumea are obiceiul de a vedea in primul rând, lucrurile care nu sunt destul de ok in cineva, si asta ajunge sa ii distorsioneze opinia destul de mult încât sa nu se ajungă sa se cunoască persoana în adevarata ei esentă…!!!
   Din ceea ce spui tu, ești o persoana cu o inteligentă emotională destul de dezvoltată, înteleg foarte bine punctul tău de vedere in ceea ce spui, dar acest termen de “inteligentă emotională” este foarte putin cunoscut lumii în general…este ceva extraordinar de important si de frumos, eu personal cred ca este cea mai importanta parte din viata unui om, mai importanta decat orice studii, orice facultăti si masterate pentru ca inteligentă emotională ne ajută sa ne dăm seama cum ne simtim noi si ne ajută sa identificăm de asemenea cum se simt cei cu care ne relaționam in viată, prin așa zisa empatie, calitate pe care nu o poate avea o persoana care nu este inteligentă emotional, chiar daca ar vrea nu poate, pentru ca nu știe ce e, ce înseamna si cum se simte…si atunci când celălalt nu știe sau nu cunoaște ceva il putem ajuta sa învete si NU JUDECA, cum se întâmplă de obicei…!!!
   Deci, concluzia ta este greșită, o femeie inteligentă nu înseamnă ca nu trebuie sa fie ambițioasă așa cum spui tu, decât ca o femeie care este inteligentă din punct de vedere academic si nu este inteligentă emotional se poate spune ca ii lipsește sa învete ceea ce probabil este cel mai important pentru viata sa…absolut orice se poate învăta si niciodată nu e prea târziu pentru asta…!!!
   In ceea ce spui ca bărbatii vor sa se bucure de momente, fara grabă, fără a organiza totul si planifica nu este adevarat…sotul meu este exact inversul a ceea ce spui tu, si eu sunt așa cum povestești tu, așa ca in acest caz ( al meu ) totul este invers, după cum iti spuneam nu este o regulă generală, fiecare persoană este unică si specială în lumea asta si nu trebuie sa vedem niciodată lucrurile din propria prisma, ci trebuie sa incercam să il vedem pe celălalt in esenta sa, așa cum e EL/EA, nu așa cum vrem noi sa fie…!!!
   Salutări si numai bine, iti doresc! ?

   0
   0
   Reply
 5. mihaela / 30 May 2015 17:40

  Nu iese socoteala, siguuuuur!
  Chiar daca vei cobori stacheta, satula de singuratate si manata din urma de tic-tacul timpului…. prea mult nu tine, din pacate.
  Nu conteaza ca e destul de inteligent, destul de dragut, destul de…. cum o fi. Poti sa te minti ca e ok, sa te autoamagesti ca te iubeste neconditionat, faci si copii – deh, familie in toata regula! Si cum il iubesti, nah, te lasi pe ultimul loc, pari din ce in ce mai proasta si mai pentru casa, preiei toate responsabilitatile….. Nu ajung banii? Ah, faci imprumuturi, mai mergi cu miloaga la parinti…. te descurci, nu trebuie deranjat ”maria-sa barbatul, domnul si stapanul casei”, ca e stresat la servici, sau e bolnavior….
  DAR, daca ii lasi prea multa libertate si prea mult timp liber va pleca mai devreme sau mai tarziu… eventual dupa ce a stors tot din relatie, si nici nu mai are nevoie de ajutorul tau la tradus, la corectat, la transcris…. ca doar a luat doctoratul ”magna cum laudae”!
  Si asa ajungi sa te trezesti cu actele de divort in poala…. Copilul!? Ah, chiar! Poti sa il cresti si sa il educi singura, ca doar asta ai facut si pana acum, nu?
  Asa ca, prostia nu o recomand, am incercat-o si nu merge, de acum inainte insist sa ma destept si redestept, iar daca trebuie ma si reinventez… sunt si voi fi puternica, daca nu pentru mine, macar pentru copilul meu!!!

  2
  0
  Reply
 6. Ramona / 30 May 2015 10:22

  Viata insasi demonstreaza tuturor, si femeilor si barbatilor deopotriva, daca au avut pretentii si asteptari mai mari sau doar nerealiste de la un partener. La un moment dat, fie se va rupe legatura, fie partenerul cu asteptari prea mari va dezvolta frustrari cat casa.
  Cred cu tarie ca fiecare e, in fapt, oglinda celuilalt si garantat isi merita soarta, functie de alegerile facute.

  0
  0
  Reply
 7. Corina / 30 May 2015 9:37

  Barbatilor le plac femeile inteligente doar in serialele americane. In realitate sunt intimidati de ele. Si daca respectiva femeie inteligenta mai si arata cat de cat bine… situatia e si mai grava.

  O femeie inteligenta are doua alternative: sau sa gaseasca un barbat mai inteligent decat ea (si din pacate nu este intotdeauna usor), sau sa accepte un barbat atat de putin inteligent (ca sa nu folosesc alt termen) incat sa nu realizeze ca ea este inteligenta.

  0
  0
  Reply
 8. Max / 30 May 2015 8:39

  Inteligența, în funcție de modul în care o folosești, te face mai frumoasă sau mai urâtă.

  Ca femeie, deci, fii atentă CUM îți folosești inteligența, pentru că bărbaților le plac NUMAI femeile frumoase.

  0
  0
  Reply
 9. Adrian Dinu / 30 May 2015 0:56

  Sa intrebam ce procentaj dintre barbati sunt maturi, constienti de sine, sanatosi neuronal, si vom sti cat la suta dintre noi, barbatii, iubim, sau putem iubi o femeie inteligenta.
  Barbatul inteligent stie ca frumusestea exterioara este o capcana teribila pentru femeie, si o va mirosi imediat pe acea faptura care nu petrece o ora in oglinda, consolidandu-si constant falsele idei despre sine.
  Nu cred ca poate exista dura o legatura formata din doi oameni inteligenti. Dar intre un barbat destept si o femeie inteligenta, ei bine..da.

  0
  0
  Reply
 10. Adina Banea / 29 May 2015 23:47

  Iubesc bărbații femeile inteligente, firește! În condițiile in care sunt și ei in aceeași măsura, inteligenți.
  Altfel, preferă soții mediocre ca și ei, cu amante sub medie, pentru a se simți induioșător de peste medie ei înșiși mai apoi.
  ..în plus, în altă ordine ce idei, cine vreodată știe perfect locul unde se situează in punct de vedere al IQ-ului? Ne suntem propriul barometru și cu siguranță toți ne poziționăm mai sus decât ne este locul.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro