Deocamdată, un exercițiu de imaginație: ce vin duci la o petrecere

13 October 2021

Ai fost invitată la o seară de distracție alături de mai mulți prieteni (nu mai știm cât de mulți, cu pandemia asta) și te întrebi ce tip de vin ar trebui să aduci la petrecere. Depinde de petrecere.

  • Dacă e o sărbătoare, poți aduce un vin spumant, prosecco sau șampanie.
  • Dacă ai fost invitat la un grătar și nu la o pizza congelata, cel mai bine ar fi să duci un vin roșu, pentru a se potrivi cu aroma din carne.
  • Dacă nu știi ce este în meniu, un vin alb va oferi soluția universală pentru a îmbina în mod fericit mâncarea cu băutura.
  • Dacă vei lua parte la o reuniune intimă, cu doar câțiva invitați pe care îi cunoști bine și dorești să îi impresionezi, ai putea duce un vin de calitate, dintr-un soi cunoscut, un vin vechi de colecție sau un vin artizanal.
  • Dacă, în schimb, la petrecere vor participa mulți invitați pe care nu îi cunoști și nu vrei să dai greș, ar trebui să alegi un vin sec, ușor acid, care să stârnească pofta de mâncare.
  • Iar dacă petrecerea este una „de fete”, cu multe prăjituri, nu vei da greș cu un rosé sau un vin licoros pentru desert.

Iată, în continuare, mai multe detalii și exemple exacte de vinuri bune pentru a fi aduse la o întâlnire cu prietenii.

Jeanne Moreau în “Eva”, 1962

Dacă știi că în meniu figurează un grătar din cărnuri roșii suculente, brânzeturi tari sau orice altceva cu aromă puternică (cum ar fi ceapa, usturoiul sau ardeiul iute), nu vei greși cu un vin roșu precum Cabernet Sauvignon sau Fetească Neagră. Poți opta și pentru un Merlot puternic sau pentru un cupaj din mai multe soiuri de vin roșu. Încearcă să găsești vinuri roșii simple, universale, cu o aromă fructată, mai degrabă decât unul extrem de sec, care ar putea să nu fie apreciat de toți invitații.

Dacă este sezonul Crăciunului, un vin roșu care miroase a vanilie și condimente este foarte potrivit.

Vinul alb se potrivește cu un meniu din care fac parte paste, orez, legume, desert și feluri de mâncare dulci. Alege un vin simplu, precum un Sauvignon Blanc sec – dacă vrei un gust ușor, cu un pic de aciditate.

Dacă este sezonul sărbătorilor și vrei să aduci o notă picantă petrecerii, mergi cu un Chardonnay – completează minunat mâncărurile festive din carne de curcan și șuncă.

Dacă însă dorești ca participanții la petrecere să aibă parte de un gust unic, te sfătuim să duci un Riesling fructat, cu aromă acidă de citrice sau un Pinot Gris.

Dacă gazda a dat, de la sine, indicii referitor la meniul serii, ești norocoasă: vei putea să alegi mai ușor băutura. Dacă nu, e mai bine să alegi un vin care să funcționeze „universal”, indiferent de meniu. Sau pur și simplu să mergi pe ceva cu care n-ai cum da greș: o sticlă de gin bun, impecabil. 🙂

La final, să răspundem și la întrebarea „cu câte sticle de vin ar trebui să vin la petrecere?”. În general, ar trebui ca fiecare invitat să vină cu o sticlă, deci – dacă sunteți în cuplu – două sticle.

Notă pentru băieți 🙂: dacă știi că ești băutor „de cursă lungă”, iar gazda îți e prieten apropiat, poți aduce două sau trei sticle de vin, pe care aceasta le va desface special pentru tine. De asemenea, dacă gazda petrecerii nu bea alcool, poți întreba din timp dacă este OK să aduci una sau mai multe sticle de vin la petrecere.



Citiţi şi

Cum a trăit Jeanne Louise 122 de ani și 164 de zile

Acum să te văd, fată, pe asta cum o mai rezolvi?

Pe drumul spre perfecțiune

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro