Doi ani de la o moarte evitabilă

21 April 2019

În 2016, televiziunile și ziarele se întreceau să relateze despre recordurile fetiței minune a alpinismului românesc – Dor Geta Popescu.

Tânara din Râşnov are cele mai bune rezultate în alpinismul feminin de altitudine, sub 18 ani. A stabilit opt recorduri mondiale de vârstă şi.. la anul se pregăteşte să urce pe Everest! Chiar dacă în mod normal trebuie să ai 16 ani, pentru a solicita o astfel de ascensiune. Dor Geta Popescu doboară record după record! Ultima ascensiune, Mount Giluwe – cel mai înalt vârf vulcanic din Australia şi Oceania înseamnă şi al optulea record mondial de vârstă* pentru alpinista din Râşnov. La 13 ani, reprezentanta Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă devine astfel cea mai tânără căţărătoare din lume, care încheie cu succes ascensiunea vulcanului din Republica Papua Noua Guinee.

Deşi despre Geta Popescu se vorbeşte la superlativ în toată lumea, mulţi dintre cei care o cunosc pe deţinătoarea celor opt recorduri mondiale au o cu totul altă părere.

Geta Popescu: „Mă simt în primul rând specială, stiu că fac ceva ieşit din comun şi deosebit şi sunt fericită când mă uit, văd priveliştea peste tot numai munţi. Colegii de clasă nu înţeleg ceea ce fac. Ei zic că nu fac nimic deosebit (…) Majoritatea copiilor în ziua de azi stau pe tabletă, pe Facebook, nu prea fac sport. Şi mă bucur foarte mult când văd un copil pasionat. Îl încurajez să meargă mai departe”.

Până în momentul de faţă, doar opt căţărători au încheiat cu succes ascensiunile pe cei mai înalţi munţi şi vulcani ai planetei. Dar nicio alpinistă! Aşa că Geta se încăpăţânează să rămână în vârf.”

Începutul lui 2017

Un nou record european de vârstă la băieți (12 ani)! Aconcagua, 6962 metri, Argentina. Vârful a fost atins în 25 ianuarie, 2017, ora locala 15:35.

Asta posta Diana Gulacsi, mama lui Erik Gulacsi, pe 26 ian 2017 pe pagina ei de Facebook.

“O noua etapa – munti peste 7.000 de metri! Incep cu Lenin 7.134 m. in iunie – iulie. http://dorgetapopescu.blogspot.ro/2017/03/si-in-2017-geta-traieste-la-altitudine.html
 
Eu ma antrenez, echipa mediatizeaza! Cautam parteneri si sponsori.
 
Imaginea-ti place, nu?!”
Asta scria Dor Geta Popescu, 13 ani, pe 19 aprilie 2017 pe pagina ei de Facebook, în căutare de sponsori. Iar ultima postare este din 21 aprilie:
Pe 22 aprilie 2017, vine ca un trăsnet știrea morții celor doi alpiniști minori în urma unei avalanșe din Retezat. 
“Sâmbătă după-amiază, un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, respectiv Karla Gulacsi (16 ani), Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), dar şi taţii copiilor şi două femei, cu vârste de 38 de ani şi 40 de ani, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii.”
De ce am spus în titlu MOARTE EVITABILĂ? Pentru că ar fi putut fi evitată. Citiți păreri la cald, chiar după tragedie.
“Mi se pare evident că tatăl fetiței moarte e primul responsabil pentru tragedia copilului, dar avem a ne judeca și pe noi înșine. Măcar să reacționăm corect, dezaprobator, data viitoare, la astfel de cascadorii de marketing.” Continuarea, aici.

S-a întâmplat ceva de atunci, a fost moartea celor doi copii alpiniști lecția cuiva, s-a făcut ceva pentru ca asemenea finaluri cu participarea părinților să nu mai aibă loc? Știți singuri răspunsul.

***

*Dor Geta Popescu are în palmares opt recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri).

8 RECORDURI MONDIALE DE VÂRSTĂ
Record Mondial – 05 decembrie 2016 Giluwe – Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania
Record Mondial egalat – 18 mai 2016 Denali/McKinley – Alaska, USA, cel mai înalt vârf din America de Nord
Record Mondial – 05 mai 2016 Pico de Orizaba – Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord
Record Mondial – 07 februarie 2016 Aconcagua – Argentina, cel mai înalt vârf din afară Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică şi cel mai înalt din America de Sud
Record Mondial – 08 decembrie 2015 Ojos del Salado – Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud
Record European – 5 august 2015 Elbrus – Rusia, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa
Record în România – 16 iulie 2015 Kilimanjaro – Tanzania, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Africa
Record Mondial – 02 septembrie 2014: Sabalan – Iran, al treilea vârf că înălţime din Iran
Record Mondial – 29 august 2014 Damavand – Iran, cel mai înalt vulcan din Asia
Record Mondial – 08 august 2013: Ararat -Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan că înălţime din Asia

În august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. În acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. 

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind recordul surorii ei din 2008.

În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.Citiţi şi

Dacă aș ști să fumez, acum mi-aș aprinde o țigară

Mi-a păsat prea mult de ceea ce simți și îți dorești tu și m-am pierdut pe mine

O vară nebună, nebună de tot

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro