După ce te au, bărbații te dau la c*r

20 October 2014

Raluca FeherIuliana s-a căsătorit la 32 de ani. A așteptat virgină bărbatul care să merite să îi rupă himenul. Iuliana știa ce este himen pentru că era cadru medical. A făcut școala de asistente, a încercat de patru ori la facultate dar nu a intrat. Las că e bine și asistentă. Toți medicii vroiau să îi intre în chiloți – așa povestește acum Iuliana. Voiau, dar ea nu îi lăsa pentru că mama ei îi spusese clar: ”Ai grijă Iuliano, că după ce te au, bărbații te dau la cur.”

Iuliana este vulgară.

Acea vulgaritate de cadru medical care e obișnuit să se miște lejer în morga trupurilor vii. Corpuri calde încă dar, altfel, la fel de moarte ca cele de la frigider. Goale, nătânge, ghemuri de funcții legate în serie, ajunse la spital când unul dintre becuri s-a ars, ca la o instalație de brad. Cum stați cu funcția respiratorie? Dar cu cea locomotorie? Dar cu cea reproducătoare?

Iuliana stătea prost la funcția reproducătoare. Dacă până la 32 de ani nu lăsase niciun medic să îi intre în chiloți, ovulele fuseseră expulzate nefecundate. Ovul după ovul, ovul după ovul, niciunuia nu apucase să-i crească mânuțe care, peste 30 de ani, să prindă de toartă cănuța cu apă pe care să o aducă la patul mamei.

Funcția reproducătoare – a constatat Iuliana după un raționament solid – este strâns legată de funcția iubitoare. Adică de fițele și hachițele inimii care, în cazul ei, era de piatră.

La 32 de ani, după ce își văzu surorile – chiar și pe cea mai mică decât ea – cu copii, după ce își văzu mama întristată de sărăcia pântecului ei, Iuliana decise că e cazul să se mărite.

Soțul, un domn cu 20 de ani mai mare, bețiv, curvar, barbugiu, a luat-o de lângă medicii care vroiau să îi intre în chiloți, i-a rupt himenul și i-a făcut repede un copil.

doctor nursă

Apoi a început să îi facă hematoame și echimoze. Pe șolduri, brațe, picioare, gât și față. Dar pe unde nu i-a făcut hematoame și echimoze?

”Așa e viața” – declară filozofic Iuliana – privindu-și vânătăile de pe încheietură. Soțul s-a supărat și a strâns-o puternic atunci când ea a spus că nu îi dă voie să își mai toarne încă o țuică.

”Așa e viața, dar uite că am ajuns, 30 de ani mai târziu, să am o casă, un cămin, o familie, cel mai important lucru în viață. Iar tu, Raluca, tu ce faci? Îți tragi viața prin cur. Pune mâna și căsătorește-te și fă copii. Intră în rând cu lumea.”

În rând cu lumea. Căsătorită. Înmulțită. Cu o căniță de apă la bătrânețe oferită. Cu vânătăi pe încheietură. Realizată.

”O să suferi dacă nu faci copil” spune profetic Iuliana. Mâna – aia cu echimoze – tremură pe ibricul din care toarnă cafea în cești. ”Cine o să aibă grijă de tine?”

Matrix.

Fac copil, îl expulzez din pântece în viitor, îi setez GPS-ul și-l pun să mă aștepte cu pastilele de tratare a osteoporozei peste 30 de ani, lângă pat.

”L-ai iubit?”

Iuliana tresare și ibricul varsă cafeaua pe lângă cană.

”Pe cine, Doamne iartă-mă?”

”Pe tatăl copilului.”

”Ce contează?”

E atâta tristețe în întrebarea asta, tristețe de orb care scoate limba încercând să simtă în picăturile de ploaie albastrul-vânăt al cerului.

Iuliana știe: Dragostea nu are a face cu viața. Lumea este un lagăr tăiat în coasta unei pietre care se rostogolește cu 30 de kilometri pe secundă în jurul soarelui. Cum să nu-ți zboare zâmbetul de pe față la viteza asta?

Lumea este un loc aglomerat, cu reguli stricte, niște străzi drepte croite de un urbanist german. Intri pe strada pe care găsești un bărbat potent, o iei la dreapta, pe cea care zice că faci unu, hai doi, copii. O cotești pe bulevardul tăcerii atunci când soțul te bate și ieși în piața plină de bătrâne cu artrite și echimoze, piața care se cheamă ”Nu regret nimic, a meritat să o/îl fac pe Mirela/Andreea/Mircea/Ilie”.

Lumea nu este făcută, Raluco, așa cum crezi tu. Fă dracului un copil și intră în rând cu lumea. Nu mai fi vagaboandă, nu te mai teme, nu te mai opune, nu încerca să cauți iubirea. Când lumea aleargă în jurul soarelui cu peste 100.000 de kilometri pe oră, ca să fim exacți cu 107.826,048 kilometri într-o oră, iubirea zboară pe geam ca un șervețel uitat pe bordul mașinii, când o calci cu 120 la oră pe autostradă.

Iuliana nu a iubit niciodată și și-a construit din mitocondrii și gene, ovul și spermă de bătăuș-barbugiu, un chelner-infirmier care să o ajute la bătrânețe.

Eu am iubit mereu și nu am reușit să pun deoparte material genetic pentru bătrânețe. Poate am greșit și, așa cum spune Iuliana, bărbații m-au dat la cur.

Mă uit la Iuliana, fără nicio urmă de invidie. Am scris odată, demult, pe un caiet, o observație despre părinți. Ziceam așa: părinții sunt făpturi confuze. Niciodată nu știu unde încep și unde se termină. Se-ntind ca niște pete de vopsea peste tapițeria care strânge viețile odraslelor lor.

Au două, trei, cinci vieți, în funcție de câte ovule fecundează.

Eu am numai una. O viață.

A mea.

Sărăcie.

”Ralucooo, ascultă-mă, fă un copil și intră în rând cu lumea.”

Iuliana are cearcăne și băiatul ei nu vorbește cu ea. Dar Iuliana nu se dă bătută. A respectat regulile, a îndurat ororile, a cărat crucile.

“De ce îți târăști piciorul?”

”Eee, am pitit whiskey-ul de el și m-a lovit nemernicul cu mătura peste gleznă. Lasă-mă pe mine, zi mai bine când joc și eu la nunta ta?”

Glezne tumefiate și idei fixe.

La viteza cu care ne învârtim în jurul soarelui, avem nevoie de idei fixe ca să putem să ne ținem în picioare.Citiţi şi

Linguriță de silicon pentru bebeluși – diversificarea începe cu distracție

COLECTIV – 7 ANI. Rugați-vă copiii să trăiască

Rușinos. Umilitor. Inutil

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. eminovici / 30 January 2016 19:16

  Deja toti v-ati apucat sa scrieti articole socialo-filosofice. Lipseste talentul, chiar daca toti tratati aceeasi arhi cunoscuta tema care prinde pe facebook.

  Reply
 2. Marcel M. / 2 January 2015 16:21

  1)- Cu cat este mai putina armonie in Suflet cu atat ai mai multe sanse sa ai un tovaras de viata similar…. Legea Rezonantei ! La Tanda vine Manda NIMIC’ NU E INTAMPLATOR.
  2)Se zice ca fata se insoara si baiatul se marita – adica valorile dizarmonioase merg pe diagonala – mama-fiu, tata-fica, si dam peste un partener “la fel”. Deja in familia Iulianei, e posibil sa fi fost niste probleme de dizarmonie.
  3) Cu cat femeia are mai multe pretentii fatza de barbat cu atat mai putin va primi, indifferent pe ce sector a vietii e vorba. Copii ei vor avea probleme si asteptari de la viata si mai mari. Tot lantul urmasilor se duce de rapa.
  De multe ori o asemenea femeie e si sterila. Aici a fost un pic “norocoasa”.

  Reply
 3. Printesa / 30 December 2014 22:59

  Acea vulgaritate de cadru medical care e obișnuit să se miște lejer în morga trupurilor vii. Nu cred ca exista vulgaritate cand e vb despre ceva omenesc. parerea mea, cel mult pudibonderie, habotnicie, fatarnicie, Ce spune latinul? nimic din ce e omenesc nu mi e strain, as spune eu nu imi este vulgar. poate ptr unii carora le place sa faca caz de necaz

  Reply
 4. Andi V. / 30 December 2014 17:28

  Ce bine ca numai Iuliana este vulgara 😀

  Reply
 5. mihaela lungu / 24 November 2014 12:15

  Povestea este desprinsa fix din acea imagine,cu multi ani in urma, nu se poate petrece in zilele noastre e drept ca parintii ne-au amprentat pe majoritatea cu “principiile lor” de viata, dar ideea ramane cum iti doresti tu viata ta, cum faci din nazuintele tale un mod de a trai, cum lupti pentru personalitatea ta…se vede clar ca reusesc doar cei ce nu se uita in gura celor din stanga si dreapta…merg doar pe drumul lor…ramane si azi cel mai important lucru pentru personalitatea fiecaruia dintre noi!

  Reply
 6. Cucu Constantin / 23 November 2014 21:02

  Potențialul ființelor umane de a-şi urâți viața este destul de mare cât să existe, la o adică, un barbugiu pentru fiecare.
  Desigur imi doresc ca Raluca să nu şi-l găsească pe al ei vreodată. Preferabil desigur doctorii.
  Sigur că Iuliana a fost norocoasă, să ajungă la casa ei la adăpost de satirii în halat.
  Singurul regret fiind desigur că nu a apucat să facă şi o fată. Ar fi avut imens de mult să o învețe.

  Reply
 7. Camelia Maria / 24 October 2014 18:31

  Cum aţi ajuns fraţilor, la concluzia că Raluca o aprobă sau îi urmează sfaturile Iulianei? Că eu nu am găsit nici măcar un cuvinţel care să ateste asta. Poate că nu am citit eu bine, mai ştii…
  Raluca doar ne-a povestit, cu talent şi cu mare, mare amărăciune. Ne-a adus la cunoştinţă ceva rău din imediata ei apropiere şi eu cred că şi asta este tot implicare. În asemenea situaţii, protagoniştii acţionează în funcţie de alcătuirea lor interioară şi de ceea ce îşi doresc cu adevărat.
  Dacă vreţi să vă implicaţi, aşteptaţi-vă la ce-i mai rău şi asumaţi-vă consecinţele.
  În altă ordine de idei, am avut şi eu de-a face cu Iuliane la viaţa mea. Una dintre ele chiar foarte apropiată mie. De câte ori o încasa, se refugia în casa şi în braţele mele. După ce se liniştea din plâns, îşi lua copiii şi se muta la mama ei. După o perioadă de scâncete, rugăminţi şi promisiuni din partea lui, desigur, urma marea împăcare şi marea iertare, din partea ei, of course. Şi lucrurile recidivau şi iar pumni şi iar înjurături şi iar eu şi iar mama …ani de zile. La un moment dat, bărbatul – zmeu a obosit, a îmbătrânit sau nu ştiu ce mama naibii s-a întâmplat cu el, dar s-au potolit meciurile dintre ei. Eeeee şi iată că am ajuns eu la ananghie, un altfel de necaz, este drept, dar tot necaz şi când am încercat să vorbesc cu Iuliana mea, răspunsul a fost prompt: îmi pare rău, mie mi-e bine acum şi nu prea am voie să vorbesc cu tine.
  Persona non-grata, end of discution.
  .

  Reply
 8. Olivian / 24 October 2014 11:15

  Da, exact asta zic părinții fetelor: fă copil cu un bărbat violent și acceptă să fii bătută, asta înseamnă să fii ”în rând cu lumea” ?

  Păcat de articol, credeam că Raluca o va sfătui de mai bine pe Iuliana, îi va explica că nu trebuie să stea lângă idiotul de lângă ea… dar nu.. Raluca doar ascultă sfaturile Iulianei, Raluca nu are urmă de invidie pentru Iuliana, felicitări Raluca, faci exact ce fac toți ceilalți, ca să citez ”ai dat-o la cur pe Iuliana”.

  Sfatul meu, Raluca, ar fi, dacă tot ești fericită cu deciziile pe care le-ai făcut, data viitoare când ai de a face cu alte ”Iulia”, nu încerca să reconfirmi deciziile bune pe care le-ai făcut ci încearcă să ajuți la repararea deciziilor proaste pe care le-au făcut alții. Poate așa, lumea ar fi un loc mai bun…

  Reply
 9. Andrzej / 23 October 2014 17:24

  Hai pe bune… pana la urma, Feher, care e problema ta?

  Reply
 10. gabi / 22 October 2014 12:24

  Iuliana n-a avut noroc de un barbat. Un barbat, intr-adevar, ti-o da prin toate gaurile posibile, insa nu te bate, nu te agreseaza ci te face sa te simti intotdeauna femeie. Un barbat adevarat bate doar barbati, daca se pricepe, e si o chestie umilitoare, pana la urma, sa lovesti o femeie. Ce zic alti barbati adevarati despre tine? pfui, bati femei.

  Din pacate, Iuliana seamana fix cu cel ce l-a ales. Iar copii, sunt o alta poveste, mult mai complicata decat in textul enuntat.

  Raluca, nu generaliza, va veni si vremea ta!

  Reply
  • vali / 14 November 2014 11:26

   Bine ai zis , pacat zic unii dar cum sa fie cand vezii bine si clar fata de cel ce nu vede ca nu are timp sa -si spele ochii !!!!
   De aici cred ca femeile sunt mai rezistente decat barbatii .
   Am citit pe undeva ca adevarati barbati dispar ca eii sunt ca dinozaurii si poluarea ii omoara sau transforma in gunoaie 🙂

   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro