El e Făt-Frumos? Cum dau zoom?

1 November 2018

E seara de Halloween. Anul ăsta nu prea mi-a ieșit cu decoratul. Am avut o săptămână mai grea și nici vorba de seară tematică cu prietenii. În afară de un dovleac, niște lumânări cu lilieci și niște bomboane în formă de ochi scoși, primite de la copiii unei prietene, nimic. Am plusat cu o poză veche pe facebook de la un party. Nu e capăt de țară, dar trebuie să recunosc că în cercul nostru încercăm să ne facem din orice prilej de revedere. Anul trecut, 31 octombrie a fost zi de machiaj, plăcintă cu dovleac și de o ședință foto scary. De la Scary Carrie, prietena mea, nu intru acum în detalii. Ideea e că mi-a lipsit un pic spiritul de data asta. Mai ales după ce am intrat pe facebook și i-am vazut pe alții pe la petreceri.

Dar am constatat că nici contestatarii nu au stat degeaba. Că de ce să îi lase în pace pe cei ce vor Halloween? I-au certat pe cei care își îmbracă copiii în monștri, vârcolaci ori vrăjitoare și critică icoanele și mersul la moaște. Alții că americanii cu sărbătorile lor de supermarket să se ducă undeva sau că atunci când i-or vedea pe ăia jucând capra, atunci or să mai vorbească de Halloween. Și că ce ne trebuie nouă betmanii și supermenii lor? Ce, noi n-avem personaje?

150-lei-fat-frumos-din-lacrima_19416_45414444fd2b83L

Eu acum mă tot gândesc de ce ne tot obosim să extremizăm totul. Ne turăm așa pentru orice că ne globalizează? Monștrii și vampirii nu au venit cu Halloweenul americănesc. Dar ce folclorul nostru are doar feți-frumoși și ilene cosânzene? Care poveste nu-și are zmeul ei? Muma-pădurii e mai veche decât vrăjitoarea lor pe mătură. Și nici ielele alea nu erau ușă de biserică.

Că o fi venind de peste ocean toată treaba cu 31, de la campionii comercialului și consumismului, nu contestă nimeni. Dar ce, noi nu aveam carnavaluri la fiecare sfârșit de an școlar? E drept mai handmade și cu imaginație nu erau toți părinții, așa că în afară de niște rochițe cu care fusesem domnișoară de onoare pe la niște nunți și cu care mă dădeam prințesă nu am defilat. Dar unii aveau costume geniale, făcute cu multă trudă. Toată admirația mea pentru cine are timp și nervi să confecționeze copiilor costume. Pentru noi, restul, există magazine.

De cei cu capra, care dau dovadă de grijă pur românească atunci când e vorba de cea a vecinului, sunt convinsă că nu au jucat-o niciodată așa că nu i-ar putea învăța nici pe alții.

Cât despre eroi, trebuie să ne obișnuim că ai copiilor noștri sunt cei americani. Și poate Harry Potter. Ei salvează lumea și rămân cu fata. Nu Făt Frumos, nici Prâslea și nici Harap Alb. Ați mai auzit de ei? Nu. Au rămas prăfuiți în cărțile copilăriei noastre. Nu i-a mai updatat nimeni. Superman, Batman, Spiderman sunt pe creioane, perie de dinți, mingi și gumă de mestecat. Pe caiete, role și șosete. Pe ceilalți nu i-a pus nimeni pe benzi desenate, într-o animație și nici în vreun joc video. Pe vreo acadea măcar! Cine să îi mai vrea?
avem și noi super eroi cosânzeana
Pe Cosânzeana ați văzut-o pe vreun tricou? Pe vreun penar? Păi, cine să mai știe de ea? Mă uitam fascinată la ea în cărțile de povești înainte de a ști să citesc. Zău, era frumoasă! Nu pot să spun că am luat la rînd librăriile să văd câte cărți de astea s-au mai reeditat, dar am vreo două de acum câțiva ani în care sunt mai toate basmele românești, cu niște ilustrații stilizate, în care capul Cosânzenei se lățea sinistru în pagină. E oribilă, mi-a zis copilul, mă sperie! N-a mai vrut să o deschidă. Cam atât mai știu despre basmul românesc.
40-bani-fat-frumos-si-ileana-cosanzeana_19416_14698361ae2142L
Am dat pe google să văd ce mai fac personajele lui. Citisem acum câțiva ani că cineva se gândise la niște benzi desenate. Harap-Alb, dacă nu mă înșel, transformat într-un erou modern pe motocicletă. Să văd ce mai e cu el. Nimic. Poate nu am căutat suficient. Am mai aflat însă că basmul mai e subiect de evaluare națională. Pe prima pagină google mi-a mai dat Metamorfozarea eroului de basm românesc, Eseu argumentativ despre personajele dintr-un basm cult, Basmul românesc este expresie a sufletului poporului. Și că a apărut o serie de timbre cu personajele de basm. Pe bune? Uite mamă, el e Făt-Frumos, aici pe timbru! Ce zici te îmbraci anul ăsta așa? Nu știu mami ce să zic, ce e chestia asta mică cu zimți și cum dau zoom?
 
Guest post by dasia

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Lecția privată la matematică: linia, linia!

Bârfe ușoare – Wednesday

Despre Halloween, Dracula și… Elon Musk

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro