Este Anul Regelui!

20 October 2011

Lansarea albumului “Anul Regelui”, semnat de principele Radu și apărut la Editura Curtea Veche, deschide, azi, seria manifestărilor dedicate celei de-a 90-a aniversări a Regelui Mihai I al României. Evenimentele dedicate, programate până în data de 10 noiembrie, vor culmina marți, 25 octombrie, cu ședința solemnă a Camerelor reunite, în cadrul căreia Majestatea Sa Regele se va adresa națiunii române de la tribuna Parlamentului.

Există o frumuseţe a regalităţii și o fascinație pentru aceasta, pe care românii par să nu le fi pierdut, în ciuda umbrelor adăugate monarhiei în 50 de ani de propagandă comunistă. Referindu-ne doar la manifestările de formă, probabil că încă de la basmele cu Împăratul Roșu și apoi tot mai târziu, până când regii au început să apară la televizor fără sceptru și fără mantie, a existat o curiozitate pentru tradițiile respectate cu strictețe, reguli de protocol, etichetă și alte mecanisme de o eleganță rigidă care dau strălucire și țin în funcțiune o Casă Regală. Știați că fumatul în prezenţa membrilor Familiei Regale este considerat o impoliteţe? Că în prezenţa membrilor Familiei Regale, în nicio împrejurare, publică, oficială sau particulară, nu este de dorit ca cineva să folosească telefonul mobil? Că nu este indicat ca cineva să întindă mâna din proprie iniţiativă, ci numai dacă unul dintre membrii Familiei Regale o oferă? Chiar dacă nu ne folosește cu adevărat în lumea mall-urilor și a aglomerației în trafic, am vrea să cunoaștem regulile de “la palat”, iar dacă am întâlni, din întâmplare, un rege, e bine să știm formulele de salut – la sosirea şi la plecarea membrilor Familiei Regale se obişnuieşte ca bărbaţii să salute cu un gest scurt de înclinare a capului (dar fără înclinarea corpului), iar femeile cu o reverenţă. Regula este respectată şi de membrii Familiei Regale faţă de rudele aflate într-o poziţie superioară de titlu sau vârstă, chiar dacă e vorba de soţie, frate, soră, mamă sau tată.

Le vedem pe toate și puțin pe deasupra pe sub colțul cortinei ridicat de albumul “Anul Regelui”, semnat de Principele Radu al României și apărut la Editura Curtea Veche. O lansare care deschide astăzi seria evenimentelor dedicate aniversării Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. Albumul a fost gândit ca o prezentare amplă a vieţii Familiei Regale, aşa cum se desfăşoară ea pe parcursul unui an întreg, în fiecare anotimp, cu ocazia fiecărei sărbători sau vizite oficiale, dar şi în momentele de zi cu zi, atunci când regii sunt (sau nu!), doar oameni.

Albumul este cel de-al doilea astfel de proiect realizat în această toamnă de editura Curtea Veche şi Casa Regală a României (după lansarea CD-ului „Muzica Regelui”), și cel de-al treilea proiect personal al Principelui Radu Duda, care a editat și volumul ”Lumea Regelui”, apărut în primăvară, la editura Polirom – o încercare de a creiona un portret al Regelui Mihai I al României prin contribuții semnate de personalităti din sfera politicii, diplomației, religiei și culturii.

Structurat în patru capitole care poartă numele anotimpurilor, albumul „Anul Regelui” este completat de fotografii din arhiva Familiei Regale și își propune să dărâme barierele de protocol şi rigoare impuse de statutul regal şi să arate, dincolo de lumea ascunsă după perdele grele, cum se desfăşoară un an în Familia Regală, care sunt preocupările Regelui Mihai I şi care sunt activităţile în care Majestatea Sa este implicat. Sunt descrise în amănunt diferitele evenimente la care iau parte membri ai Familiei Regale a României, de la vizite externe, oficiale sau nu, până la întâlniri economice sau de lucru, de la jubilee, aniversări şi ceremonii, la momente personale, petrecute între prieteni şi rude.

În finalul cărţii există şi alte câteva secţiuni interesante, precum un arbore genealogic, o listă a persoanelor care au primit decoraţii regale sau o prezentare amănunţită a etichetei ce se cuvine a fi respectată în prezenţa membrilor Familiei Regale a României.

Regelui nu i se oferă cărți de vizită

Răsfoind albumul, câteva reguli din protocolul Casei Regale sugerează că vorba “a respecta rangul” are o rădăcină foarte concretă. În prezenţa Regelui, la masă, de pildă, nimeni – nici măcar membrii Familiei Regale – nu poate începe un nou fel de mâncare înaintea Regelui. De asemenea, este nepotrivit ca cineva să-i ceară unuia dintre membrii Familiei Regale să transmită un mesaj verbal sau scris, ori să-l roage să transporte un comision, un cadou sau flori. O asemenea rugăminte nu este permisă nici măcar atunci când obiectul transmis îl are ca destinatar pe Majestatea Sa. Acest lucru se poate face prin Secretariatul Regal, prin Protocolul Casei, telefonic sau prin poştă.

Este nepotrivit să se ceară sau să se ofere membrilor Familiei Regale cărţi de vizită. Toate contactele Casei Majestăţii Sale sunt disponibile pe Internet sau pot fi oferite de angajaţii Casei. În cazul în care unul sau mai mulţi membri ai Familiei Regale participă în calitate de invitaţi la un eveniment public care implică un amplasament pe scaune sau la mese (dineu, prânz, spectacol de gală, conferinţe, reuniuni), este necesară consultarea, în prealabil, a Secretariatului Regal.

Nici îmbrăcămintea nu se alege chiar la întâmplare. Dacă întâlnirea este privată, de lucru sau are statut de audienţă, atunci este de preferat ca bărbaţii să poarte costum de culoare gri închis în cursul zilei şi albastru închis în cursul serii, cu cravată. Pentru femei este recomandabilă o ţinută potrivită cu momentul zilei şi cu locul vizitat (taior sau rochie de zi în cursul zilei şi rochie lungă sau trei-sferturi seara). Militarii sunt rugaţi să folosească ţinuta militară adecvată momentului zilei şi anotimpului. Dacă întâlnirea este oficială sau publică, Secretariatul Regal va aduce la cunoştinţă, încă de la momentul trimiterii invitaţiei, în legătură cu ţinuta, în cazul în care ar diferi de cele menţionate în paragraful precedent.

Ordinea intrării şi ieşirii dintr-o sală a membrilor Familiei Regale a României, ordinea aşezării în împrejurări publice, ordinea aşezării la masă, ca şi ordinea liniei de primire a invitaţilor (atunci când Familia Regală e gazdă) este următoarea: Majestatea Sa Regele, Majestatea Sa Regina, Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Elena, Principele Nicolae, Principesa Irina, Principesa Sofia, Principesa Maria. Soţii şi copiii Principeselor se aşază astfel: soţul după soţie şi copiii (în ordinea vârstei) după tată.

Conspirații politice în Anul Regelui

Că va fi anul Regelui Mihai se simțea încă de la sfârșitul primăverii, iar aniversarea a fost anticipată în diverse paliere ale vieții publice, comentat în dezbateri culturale sau în presa internațională, așteptat de simpatizanții monarhiei și, mai ales, speculat politic. O definiție a econonomistului german Max Weber, evocată de principele Radu pe blogul personal, ar putea rezuma tema centrală a dezbaterilor ultimelor luni: „Monarhia parlamentară îndeplineşte un rol pe care niciun preşedinte ales nu-l poate îndeplini niciodată. Ea limitează formal setea de putere a politicienilor, deoarece prin ea funcţia supremă în stat este ocupată odată pentru totdeauna”.

Directorul Protocolului Casei Regale, Sandra Gâtejan, şi Cancelarul Casei Regale, Alexandru Oprean, au anunțat la începutul săptămânii că seria manifestărilor “Jubileu 90” dedicate aniversării Regelui Mihai cuprinde evenimente culturale, decorări şi dineuri oficiale programate până pe 10 noiembrie. Evenimentele principale vor avea loc de ziua Regelui, pe 25 octombrie, începând cu şedinţa solemnă a celor două Camere ale Parlamentului.

Manifestările culturale, gândite ca un omagiu adus Majestății Sale Regele Mihai I al României, se vor desfășura, însă, pe fondul unei dezbateri politice din perspectiva căreia discursul Regelui în Parlament este un moment clarificator. După ce a focalizat atenția publică cu diverse ocazii în România postrevoluționară, tema monarhiei a fost relansată anul acesta, la școala de vară a tinerilor liberali, de Dinu Patriciu, care a ținut să precizeze că aparenta sa reconciliere cu Traian Băsescu nu sugerează că PDL-ul ar fi calea de urmat pentru România și, în măsura în care nu crede nici în alianța struțo-cămilă Uniunea Social Liberală, singura speranță de salvare rămâne Monarhia. “Destinul nostru, ca țară, este monarhia constituțională și vom ajunge acolo. Dacă există un viitor pentru continentul european acesta este monarhia constituțională”, a declarat Patriciu, reluând astfel o temă pe care a adus-o în dezbatere publică și în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2009.

Vom trece scurt în revistă și faptul că tema a fost preluată de o parte a presei centrale, în special cea cu vederi pro-guvernamentale, care a pus așa numitul “plan monarhic al lui Patriciu” pe seama unor calcule politice care ar fi vizat împărțirea electoratului în perspectiva alegerilor. Scenariul, sugerat, de fapt, chiar de președintele Traian Băsescu într-o dezbatere televizată, presupune că presiunile asupra Regelui sunt exercitate de Radu Duda, teorie în sprijinul căreia au fost menționate atât legături ale acestuia cu Dan Voiculescu sau Dinu Patriciu, cât și intenția lui de a candida la președenție în 2009. În logica acestui scenariu, al cărui scop final ar fi ruperea electoratului cu simpatii monarhiste de Traian Băsescu şi PDL, au fost definite două tabere aflate într-un raăzboi cu atacuri mai subtile sau mai dure – în această din urmă categorie fiind înțeleasă și declarația cu care președintele Băsescu producea scandal internațional în luna iunie: “Regele Mihai a fost slugă la ruși”. Cu această ocazie și fără să menționeze vreun război, presa internațională remarca  totuși răceala care s-a instalat în relațiile dintre Casa Regală și președintele Băsescu, fiind enumerate printre posibilele cause, pe lângă acest gen de atacuri, și faptul că președintele a cultivat prietenia cu Paul de România, al cărui sânge albastru, deși validat de justiție, nu este recunoscut de Casa Regală.

Voci estompate au menționat și o posibilă dorință de reinstaurare a monarhiei, desigur, după o eventuală revizuire a Constituției, care prevede regim republican, sau după eliminarea legii salice, ce presupune transmiterea tronului numai pe linie masculină. Dincolo de dezbaterea privind calculele politice în perspectiva alegerilor locale și prezidențiale, monarhiștii înțeleg lucrurile doar în sensul celor spuse de Tony Blair pe vremea în care ocupa funcția de premier: „Publicul a ajuns să accepte ideea că monarhia este cea mai bună formă a autorităţii constituţionale şi un mod bun de a păstra ţara unită, întreagă, laolaltă într-o lume în schimbare”

Programul “Jubileului 90” al Majestății Sale Regelui Mihai I al României

Volumul “Anul Regelui”, vineri 21 octombrie 2011, publicat de Editura Curtea Veche. Lansarea are loc vineri 21 octombrie 2011, la ora 11, la Muzeul de Istorie a României.
Din partea Familiei Regale vor participa la lansare Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae.
 Accesul presei este liber.

Expoziția “Regele Mihai – 90” la Castelul Peleș,
21 octombrie 2011 Expoziție realizată de Muzeul Național Peleș.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri 21 octombrie 2011, la ora 15.
Din partea Familiei Regale va participa la lansare Alteța Sa Regală Principele Nicolae.
Accesul presei este liber.

Palatul Elisabeta,
sâmbătă 22 octombrie 2011 La ora 10, la Palatul Elisabeta va avea loc primirea de către Majestatea Sa Regele Mihai I a delegației Asociației Foștilor Deținuți Politici.
La ora 10.30, la Palatul Elisabeta va avea loc primirea de către Majestatea Sa Regele Mihai I a delegației Școlii generale “Regele Mihai” din București.

Palatul Elisabeta, duminică 23 octombrie 2011. La ora 10, Majestatea Sa Regele va primi reprezentanții Bisericii greco-catolice din București, în frunte cu Episcopul Mihai.
La ora 16, la Palatul Elisabeta va avea loc ceremonia de onorare a Regelui Mihai de către oficialități ale Republicii Cehe. Majestatea Sa va primi titlul de Cetățean de Onoare al  orașului Kroměříž. La eveniment vor participa membri ai Familiei Regale. Accesul presei este liber la acest eveniment.

Prânz oficial la Banca Națională a României,
luni 24 octombrie 2011. Evenimentul are lor la Sala de Marmură a Băncii Naționale a României, de la ora 13 la ora 14.30.
Prânzul este oferit de Majestatea Sa Regele unor personalități românești cu ocazia zilei sale de naștere. Vor lua parte oameni politici, oameni de știință și artă, oameni de afaceri, personalități ale societății civile și reprezentanți ai presei.
Prânzul are loc în prezența Regelui Mihai și a Reginei Ana, Principesei Moștenitoare și Principelui Radu, Principesei Elena, dlui Alexander Nixon, Principesei Irina, dlui John Wesley Walker, Principesei Maria, Principelui Nicolae și surorii sale, Elisabeta-Karina.
Prezența presei este limitată.

Expoziția “Stella Maris – Inima Reginei” la Muzeul Țăranului Român,
luni 24 octombrie 2011. Expoziția de pictură a doamnei Miruna Budișteanu “Stella Maris – Inima Reginei” este găzduită de Muzeul Țăranului Român.
Vernisajul are loc luni 24 octombrie 2011, la ora 16.
Din partea Familiei Regale vor participa la vernisaj Altețele Lor Regale Principesa Elena și Principesa Irina, dl Alexander Phillips Nixon și dl John Wesley Walker.
Accesul presei este liber.

Gala anuală a Fundației Principesa Margareta a României la Ateneul Român, luni, 24 octombrie 2011. Concertul are loc la Ateneul Român luni, 24 octombrie 2011, la ora 18. Gala este organizată de Fundația Principesa Margareta a României. Este a patra gală anuală de binefacere organizată la Ateneul Român cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale, de către Fundație.
Va concerta Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Christian Badea. Solist Remus Azoiței.
 Vor lua parte Regele Mihai și Regina Ana, Principesa Moștenitoare și Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principesa Irina, dl John Wesley Walker, Principesa Maria, Principele Nicolae și sora lui, Elisabeta Karina.
Accesul presei este limitat.

Ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului României, marți, 25 octombrie 2011. Evenimentul are loc în Sala de plen a Parlamentului României, marți 25 octombrie 2011, la ora 10. În cadrul ședinței solemne, Majestatea Sa Regele se va adresa națiunii române de la tribuna Parlamentului.
La eveniment vor fi prezenți membrii Familiei Regale.
Accesul presei este condiționat de procedurile de acreditare stabilite de către Parlament.

Spectacol de gală la Opera Națională, marți, 25 octombrie 2011. Evenimentul are loc în Sala mare a Operei Naționale din București, marți 25 octombrie 2011, la ora 19.
Gala va putea fi urmărită gratuit de bucureșteni, în parcul din fața Operei Naționale, unde Primăria Municipiului București va instala ecrane și sistem de amplificare pentru ca spectacolul de pe scenă să poată fi urmărit în aer liber de 5,000 de persoane.
Seara va fi onorată de prezența soliștilor Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi, Vlad Miriță, a Orchestrei Operei Naționale și a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale.
Vor lua parte Regele Mihai și Familia Regală a României.
Vor fi prezenți membri ai Familiilor Regale din Europa și din Asia, precum și un număr de invitați din străinătate.
Majestatea Sa va apărea pe treptele Operei, după încheierea spectacolului de gală, pentru a saluta bucureștenii.
Accesul presei este limitat.

Dineul oficial în onoarea Regelui Mihai la Palatul CEC, marți, 25 octombrie 2011. Evenimentul are lor în Holul Central al Palatului CEC, marți 25 octombrie 2011, la ora 21.
Vor lua parte Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana și ceilalți membri ai Familiei Regale a României. Vor fi prezenți membri ai Familiilor Regale din Europa și din Asia, precum și un număr de invitați din străinătate.
Dineul oficial se va încheia la ora 22.30.
Accesul presei este limitat.

Brunch la Palatul Elisabeta, miercuri, 26 octombrie 2011. În ziua de miercuri, 26 octombrie 2011, la Palatul Elisabeta va avea loc un brunch privat, oferit membrilor Familiilor Regale europene care participă la Jubileul Regelui Mihai.
Evenimentul se va desfășura între ora 11 și 13. Sărbătoarea găzduită de Sala Regilor și Sufrageria Mare va avea un caracter privat.

Spectacolul “Royal Fashion”, miercuri, 26 octombrie 2011. Evenimentul este organizat de compania de teatru Passe Partout Dan Puric și va avea loc la Sala Rapsodia din Capitală miercuri, 26 octombrie 2011, la ora 19.
Vor fi prezenți în sală membri ai Familiei Regale a României și ai altor Familii Regale europene. Accesul presei este liber.

Decorări ale unor personalități la Palatul Elisabeta, joi 27 octombrie 2011. În ziua de joi 27 octombrie, Regele Mihai I va decora o serie de personalități din România, Europa și Statele Unite ale Americii, cu ocazia zilei sale de naștere.
La ora 10, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate unui număr de personalități.
La ora 10.30, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi Crucea Casei Regale a României I unui număr de personalități. La ora 11, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi Decorația Regală Nihil Sine Deo unui număr de personalități.
La ora 11.30, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi calitatea de Furnizor al Casei Regale unui număr de companii și persoane. La ora 12, la Palatul Elisabeta va avea loc ceremonia de onorare a Regelui Mihai de către Primăria orașului Techirghiol.
Accesul presei este liber la toate evenimentele.

 

Ziua Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate marți, 8 noiembrie 2011. Ca în fiecare an, posesorii Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate vor serba ziua medaliei la 8 noiembrie, de ziua sfinților Mihail și Gavril.
Cu această ocazie va avea loc un concert al Cameratei Regale în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la ora 17.
Participanții vor fi invitați la o recepție în Sufrageria mare, la ora 17.50.
Accesul presei este liber.

Volumul și CD-urile publicate de Radio România, miercuri, 9 noiembrie 2011. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, Majestatea Sa Regele va fi omagiat de Societatea Română de Radio cu un volum și două compact-discuri conținând mesaje ale Regelui Mihai și interviuri realizate de Radio România în ultimii douăzeci de ani.
•    Lansarea are loc în foaierul Sălii Radio, la ora 11.
Accesul presei este liber.

Seara Palatului Elisabeta dedicată Asociației Române de Presă Sportivă miercuri, 9 noiembrie 2011. Majestatea Sa Regele, prin mijlocirea Alteței Sale Regale Principesei Moștenitoare Magareta, va acorda Înaltul Patronaj Asociației Române de Presă Sportivă.
Evenimentul va avea loc miercuri, 9 noiembrie 2011, la ora 18, la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta.
La eveniment vor fi prezente Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
Accesul presei este liber.

DVD-urile publicate de Televiziunea Română, joi, 10 noiembrie 2011. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, Majestatea Sa Regele va fi omagiat de Televiziunea Română cu un DVD conținând patru filme realizate de televiziunea națională în ultimii ani.
Lansarea are loc joi, 10 noiembrie 2011, în clădirea Televiziunii Române.
Din partea Familiei Regale vor participa la lansare Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
Accesul presei este liber.

Seara Palatului Elisabeta dedicată  Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative la 20 de ani,
joi, 10 noiembrie 2011. Cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la fondarea Școlii, o ceremonie va avea loc la Palatului Elisabeta joi, 10 noiembrie 2011, la ora 18, în Sala Regilor.
Ceremonia va fi urmată de o recepție în Sufrageria Mare, la ora 18.30.
La eveniment participă Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României.
Accesul presei este liber.Citiţi şi

Cea mai proastă din curtea școlii

„Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”

Bărbaţii aleg întotdeauna pe cine au ei chef. Şi se vor alege întotdeauna cu cine au ele chef

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro