Fabrica de halucinații și de extremism

15 April 2021

Mașinăria media (de la televiziune la rețele sociale) este un dispozitiv de produs halucinații colective.

Aceste halucinații, repetate zi de zi, seara de seară, până la refuz și până la abuz, ajung să fie luate drept realități de sutele de mii de oameni deveniți dependenți de mistificare. Rostul acestei mașinării este să distrugă ireversibil în mintea oamenilor orice capacitate de a discerne între realitate și halucinație.

Dar procesul producerii de halucinații nu este unul pașnic: el se desfășoară violent și produce violență. Violență emoțională, violență verbală care, iată, devine încet dar sigur, violență fizică. Din nimicul unor existențe oarecare, media fabrică monștri zgomotoși, vehicule ale urii de ceilalți și ale urii de sine. Acești monștri, pompați artificial cu notorietate, dar lipsiți de orice alte calități decât acelea ale supraexpunerii până la obscenitate, au devenit falși lideri de opinie. Misiunea lor nu este de a lupta pentru drepturi sau libertăți, nu este de a apăra pe cineva de abuzuri sau ilegalități, ci, foarte precis, de a agresa tot ce poate fi agresat: semeni, idei, comunicare, relații umane, bun-simț, decența etc. De a viola zi de zi, în prime time, mințile lipsite de apărare ale unor adulatori pasiv-agresivi, deveniți rezervoare de ură și relee ale violenței.

Captură video în fața intrării la Ministerul Sănătății. O protestatară lovește un funcționar al ministerului. 

Ieri, o individă lipsită de orice calități altele decât pornografice (înțeleg prin acest cuvânt ceea ce vrea el să spună originar: supraexpunere fizică) s-a adresat cu aceste cuvinte, live, unui medic-secretar de stat: „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito! Cum îți permiți tu să dai un ordin ilegal, neterminata lumii!”. După care s-a năpustit cu violență asupra funcționarilor din minister, sub privirile îngăduitoare ale unor jandarmi care aveau misiunea de a apăra telefonul videochatistei. Cercurile mediatice care au creat-o pe această individă și care o promovează transformând-o mistic din ce a fost în ce este (adică dintr-un nimic necunoscut într-un nimic supravizibil) încurajează zi de zi această violență, practicând-o deliberat într-un scenariu atent lucrat: figuri schimonosite filmate prost, interjecții și țipete, fraze fără sens, ochi ieșiți din orbite, imagini brutale, toate provocând acest efect halucinatoriu asupra unui public lobotomizat.

Cred că suntem foarte aproape de momentul în care halucinațiile colective vor provoca agresiuni directe și grave. Cred că fanatismul fabricat cu migală în fabricile mediatice care prelucrează cinic atenția oamenilor, cea mai importantă resursă de azi, este purtător al unui mare potențial distructiv. Care deja distruge vieți și destine, distruge civilitate și încredere, distruge instituții și autoritate.

Și nu, argumentul individual că „eu nu mă mai uit la știrile de la televizor de N ani” nu are nicio valoare. În timp ce noi ne inventăm tot felul de neprihăniri și ziduri de protecție personale, în jurul nostru continuă să se întâmple toate acestea. Oamenii continuă să halucineze, să adune ură și să se îndemne unii pe alții la violență, chiar la uciderea semenilor, așa cum se întâmplă pe grupurile închise ale partidului extremist ținut în brațe de oameni puternici și cu bani. Nu refuzul televiziunii e soluția, ci inventarea de noi forme de civism, de educație rațională, critică, de atitudini și acțiuni de boicot, de rezistență, de intervenție publică și de denunțare sistematică a industriei halucinării.

Orice formă de pasivitate și de tăcere este îngrășământ pentru extremism.

Profesor universitar, fost diplomat, Ciprian Mihali este autorul Dicționarului subiectiv de cultură civică.Citiţi şi

Ură

Banalitatea războiului

Dorințe de Crăciun

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro