Faimoşii mor mai repede…

18 April 2013

…dar trăiesc mai intens! Ambele afirmaţii sunt adevărate, cel puţin conform unui raport publicat de curând într-o revistă de medicină din Australia. Cercetătorii în cauză au luat la puricat paginile cu decese din The New York Times şi au ajuns la concluzia că, în medie, vârsta la care mor cântăreţii, actorii, sportivii sau, cum ne place să spunem, „celebritățile” este cu câţiva ani mai mică decât cea a oamenilor obişnuiţi. 

Desigur, statistic vorbind, câţi dintre noi ajung celebri? Şi, urmând logica, oare cât de relevant e să compari merele cu perele în cazul deceselor? Fără să pretindă că au făcut o descoperire revoluţionară, cercetătorii afirmă totuşi, prin vocea profesorului de la Universitatea New South Whales care i-a coordonat, că studiul lor ar putea să aibă un rol exploratoriu. Mai exact, câteva întrebări interesante ar putea să rezulte de aici: duce dorinţa de a ajunge faimos la un comportament neglijent sau la o suprasolicitare a organismului? Sau, odată ce steaua lor apune, se refugiază vedetele în obiceiuri nesănătoase, pentru a compensa schimbarea? Şi, mai ales, presiunea de a fi mai bun decât ceilalţi te împinge către a trişa, folosindu-te de substanţe mai mult sau mai puţin legale, care te omoară lent? Şi asta pentru că, în cazul artiştilor cel puţin, cancerul de plămâni pare a fi în capul listei cauzelor de deces.

Până să ne grăbim să răspundem, ar trebui menţionat un mic amănunt: contrar aparenţelor, dezavantajul de a fi celebru nu „costă” chiar atât de mult pe cât am crede, în termeni de ani de viaţă. Vârsta medie la care artiştii şi sportivii incluşi post-mortem în studiu au încheiat socotelile cu lumea noastră a fost de 77 de ani, comparativ cu 79 în cazul scriitorilor, 82, al academicienilor şi 83, al oamenilor de afaceri şi politicienilor. Parcă nu sună chiar atât de rău încât să nu merităm toţi măcar cele cinci minute de glorie. Ce părere aveţi?Citiţi şi

Niște eroi. INVICTUS GAMES, Toronto, 2017

Sport Loft – pentru sportivii de performanță și iubitorii de mișcare

Cinci ani fără ea…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,082 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro