Fântâna nebuniei

2 May 2023

Iată-mă din nou așezată pe bordura fântânii din fața Universității în așteptarea examenului care se decalase cu două ore. Ca de obicei, informația nu ajunsese până la mine. Acel afiș pus la repezeală pe hol nu a făcut decât să-mi stârnească și mai mari emoții.

Nu-i bai, voi avea mai mult timp pentru a repeta cursurile, încercam să mă amăgesc în timp ce-mi aranjam foile în brațe. N-ai fi reușit nicidecum să te concentrezi. Fântâna arteziană era înconjurată de fel și fel de oameni, de la studenți îndrăgostiți în așteptarea iubitelor, cerșetori și vânzători, până la oameni de afaceri care își stabileau ca punct de întâlnire fântâna de la Universitate. Emoțiile mă împingeau însă să repet “papagalicește” cursurile.

– Lasă că nu mai fac. Eu pe tine te iubesc, aud deodată o voce.

 Ridic privirea și o văd pe ea, tunsă milimetric pe o parte a capului. Pe cealaltă parte se formaseră parcă niște smocuri de păr care se încăpățânau să crească și să se izoleze în anumite porțiuni ale capului. Cu un săpun în mână femeia încerca să le spele doar pe ele, singurele rămase.

Lua apă din fântână, își uda smocurile de păr și le năclăia cu săpun, fără a mai urma partea firească a procedurii de spălare, clătirea. Cămașa era ruptă și murdară, așa cum vezi de obicei o persoană fără adăpost, mai ales pentru una cu dizabilități mintale.

N-am putut să nu remarc însă că aceasta fusese sfâșiată și nu ruptă de atâta purtat.

Observă că o privesc și vine să îmi ceară bani. Îi întind câteva bancnote și merge să-și ia o cafea și două țigări la bucată. Se așază lângă mine și îmi spune că am fost drăguță cu ea, nu ca el care…și furtuna de vorbe se dezlănțuie, asemenea unui actor de teatru care interpretează un rol într-o producție dramatică. Iar subiectul nu e greu de deslușit, un el și o ea, o iubire ascunsă, descoperită de către un soț cu grad înalt în armată. Din gesturi, apăsarea imaginară pe trăgaci, bubuitura pe care o mimează continuu, îți dai ușor seama că cel care-i fusese soț a acționat în consecință, împușcându-l pe amant.

Repetă frânturi din acest eveniment pe care le îmbină cu altele, spune ceva de un copil și încerc să aflu detalii despre el, încercând să-i dau impresia că port o conversație normală cu un necunoscut pe care încerc să-l descopăr. Și ceva încearcă să-mi spună, dar nu se știe ce parte a vieții ei îmi relatează. O fi vorba despre ea când era copil, o fi având un copil? Și ce s-o fi întâmplat cu el? Discuția deviază, iar eu rămân blocată pe același subiect – copilul. Mă încăpățânez să aflu și readuc conversația în același punct din nou și din nou, deși observ că la fiecare pronunțare a cuvântului copil femeia tresare și se schimonosește în fel și chip, sfâșiindu-i-se parcă sufletul în mii de bucăți. Nu aflu nimic despre copil așa că mai fac o ultimă încercare, stăruind cu îndârjire pe același subiect, fără a ține seama de cel în cauză. Și devin parcă identică cu ea, insistând fiecare în nebunia ei și rostesc pentru ultima oară cuvântul copil.

Femeia tresare din nou, se ridică, și-mi aruncă o privire tăioasa. Bolborosește ceva și se îndepărtează de mine, arătându-mi cu degetul obrazul. Rămân abătută și rușinată de atitudinea mea. Îmi spun că nu aveam dreptul să pătrund în lumea ei, că ar fi trebuit să o las să-și prezinte spectacolul vieții și să urmăresc cu interes rolul pe care viața i-l oferise fără drept de apel. Mă cuprinde o revoltă surdă fată de neșansa ei și a altora, iar fiecare gând al meu se afundă în întrebarea retorică de ce?

O privesc cum se pierde în mulțime uitându-se speriată în jur, căutând parcă forțe noi pentru a merge mai departe în crunta călătorie a vieții.

Guest post by Stancu Mihaela 

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Viața

Să nu tragi de un bărbat, să nu-i cerșești iubirea, să nu-i cazi la picioare…

Ceri mult, zise el. Valorez mult, răspunse ea.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro