Femeile de 100.000 de dolari

16 November 2011

În fiecare an, o reţea internaţională de aproape 1.000 de cercetători nominalizează candidatele la premiile L’ORÉAL-UNESCO în Ştiinţele Vieţii 2012. Primele cinci laureate sunt selectate ulterior de un juriu internaţional, independent, condus de profesorul Günter Blobel, câştigătorul Premiului Nobel în Medicină în anul 1999. Laureatele la Ştiinţele Vieţii 2012 sunt:

AFRICA şi STATELE ARABE – Profesor Jill FARRANT, Catedra de Cercetare – Psihologia Moleculară a Plantelor, Departamentul de biologie moleculară şi celulară, Universitatea din Cape Town, AMERICA DE SUD, “Pentru descoperirea modului în care plantele supravieţuiesc în zone secetoase.”

 ASIA / PACIFIC – Profesor Ingrid SCHEFFER, Catedra de Cercetare Neurologică Pediatrică, Universitatea din Melbourne, Australia, “Pentru identificarea genelor implicate în anumite forme de epilepsie.”

EUROPA – Profesor Frances ASHCROFT, Profesor cercetător la Royal Society, Departmentul de Psihologie, Anatomie şi Genetică, Universitatea Oxford, Marea Britanie, “Pentru contribuţia la o înţelegere mai bună a secreţiei de insulină şi a diabetului neonatal.”

AMERICA LATINĂ – Profesor Susana LÓPEZ, Genetica Dezvoltării şi Psihologia moleculară, Departamentul Institului de Biotehnologie, Universitatea Naţională din Mexic, Cuernavaca, Mexic, “Pentru identificarea modului în care rotavirusul provoacă moartea a 600 000 de copii în fiecare an.”

AMERICA de NORD – Profesor Bonnie BASSLER, Institutul Medical Howard Hughes şi Departamentul de Biologie Moleculară, Univeristatea Princeton, SUA,  “Pentru înţelegerea comunicării chimice dintre bacterii şi pentru deschiderea unor noi oportunităţi în tratarea infecţiilor.”

Ceremonia de premiere se va desfăşura pe 22 martie, 2012 la sediul UNESCO din Paris. Modele extraordinare pentru noua generaţie de femei-cercetător, fiecare laureată va primi 100. 000 dolari ca semn de recunoaştere a contribuţiei la dezvoltarea ştiinţei. Din anul 1998 şi până în prezent, premiile L’ORÉAL-UNESCO au recunoscut 72 de laureate, femei excepţionale care au contribuit la progrese importante în cercetarea ştiinţifică. Două dintre ele au mers chiar mai departe şi au primit Premiul Nobel.  

Aici le găsiţi pe româncele care au câstigat burse de cercetare în 2011.

În iniţiativa sa de a promova şi de a încuraja femeile pe parcursul carierei lor ştiinţifice, parteneriatul „Pentru femei din ştiinţă” a dezvoltat, de asemenea, o reţea globală de Burse Naţionale, Regionale şi Internaţionale cu scopul de a susţine tinerele femei care reprezintă viitorul ştiinţei. Până în prezent, astfel de programe au fost acordate unui număr mai mare de 1200 de femei din 103 ţări, permiţându-le astfel, să îşi continue cercetările în instituţii din ţară sau din străinătate. Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro