Fericirea se moștenește!

31 May 2019

„Mami, nu-mi place când ești tristă!” și copilul îmi trage cu mânuțele colţurile gurii în sus, după care îmi spune „Aşa eşti mai frumoasă!”. Oare ce știe el și toată lumea asta de oameni mari a uitat ori n-a aflat încă? Se spune că scopul vieţii noastre ar fi să învăţăm a fi fericiţi. Că asta ar fi cea mai importantă lecţie. Uneori, e simplu, dar de cele mai multe ori, orice-ai face, nu-ți izbutește și fericirea îți scapă printre degete ca apa…

Și lumea continuă în fel și chip s-o caute, s-o explice, s-o definească, s-o păstreze… De la cercetări și sondaje la nivel mondial până la un Minister al Fericirii. Și se pare că multe, poate prea multe, trebuie să se alinieze precum planetele, uneori, pentru ca rezultatul să fie… fericirea. În plus, stilul de viață pe care îl duci trebuie să fie unul echilibrat, lipsit de excese de orice fel. Alimentația, corectă, odihna, suficientă, mișcarea – pe două, nu pe patru roți – sportul, la ordinea zilei. Și cu toate acestea, iată că psihologii vin să dea peste cap rezultatele de până acum, susținând că fericirea are resorturi genetice!

Astfel, între 30% şi 80% din fericirea noastră ar depinde de genele pe care le moştenim. Inclusiv un tip de studiu clasic pentru determinarea diferenţelor provocate de genetică – acela al analizării gemenilor – a ajuns la acelaşi tip de rezultate după analiza a 20.000 de perechi de gemeni: 33% din indicele de satisfaţie în legătura cu propria viaţă se explică prin diferenţele genetice.

S-ar părea, nu-i așa, că “ce ți-e scris în frunte ți-e pus”. În fruntea încruntată sau destinsă, aș adăuga eu. Și mă întorc la copilul meu. Care mă vrea măcar mulțumită, dacă nu fericită. El îmi simte toate neliniștile încă dinainte de-a se naște. De aceea îmi cere, cum se pricepe el, zâmbetul. Și am să i-l dau, dincolo de indispozițiile mele trecătoare.  Pentru că alt studiu spune că și genetica poate fi învinsă! 🙂 și că aceasta predispune, dar nu dispune în totalitate…

Îți mulțumesc, copilul meu!Citiţi şi

„Iubita, să dai un semn când rămâi singură…”

O ispită dulce…

De fapt, tot ce îți dorești e să te pierzi în iubire și lumină…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro