Frumușica și Bestia – Me Before You

5 August 2016

Mădălina DumitracheCe poți să spui despre un bărbat tânăr, frumos, inteligent, bine educat, destul de bogat, dar… paralizat? Instantaneu, ne amintim de vorbele lui Oliver Barrett IV, eroul din Love Story: „Ce poţi spune despre o fată de 25 de ani care a murit? Că era frumoasă şi sclipitoare? Că îi iubea pe Mozart şi pe Bach, pe Beatles şi pe mine?” Apăsătoarea întrebare o va adresa, de data aceasta, Emilia / Louisa Clark, eroina din Me Before You, o adaptare după romanul omonim al lui Jojo Moyes.

Garnisită cu toate ingredientele pentru un succes comercial sigur (scenariul după un best-seller, imaginea, costumele, muzica, distribuția de excepție), această melodramă (asumată) narează povestea unei iubiri imposibile și despre adevărul trist din spatele aparențelor. Iată, așadar, o nouă (clasică) poveste de dragoste, care ne demonstrează, încă o dată, că iubirea e mereu spectaculoasă, imprevizibilă şi în stare oricând să doboare orice bariere. Ca și în varianta din anii ’90, din pelicula Dying Young (1991), eroii sunt antagonici, dar complementari: ea provine dintr-un mediu modest, dar e plină de energie și copleșește prin devotament, câtă vreme el este foarte bogat, rafinat și frumos, dar foarte bolnav. În varinata propusă de recenta peliculă, regizoarea ne rezervă un final în care vom apela înfrigurați la batiste și vom putea avea momente de reflecție și, poate, vom deschide noi orizonturi, prețuind ceea ce avem. Thea Sharrock se bazează pe farmecul celor doi actori din rolurile principale: Emilia Clarke din seria Game of Thrones și decorativul  Sam Claflin din The Hunger Games, pe imaginile spectaculoase realizate de Remi Adefarasin, în locații mirifice (Pembroke Castle, Pembrokeshire, Wales, din Marea Britanie) și, nu în ultimul rând, pe coloana sonoră în care regăsim hituri precum Photograph, Thinking Out Loud ale lui Ed Sheeran sau Till The End al lui Jessie Ware.

Me Before You 1

Toate acestea sunt articulate în patru acte: întâlnirea, ciocnirea, dragostea și despărțirea, într-o peliculă despre doi tineri care au nevoie unul de celălalt, mai mult decât își închipuie. Datele par a fi desprinse din poveştile de dragoste Harlequin, dar povestea pleacă de la un caz real – cel al unui membru din familia scenaristei / romancierei. Mai mult decât atât, distribuția reunește nume celebre; astfel, îi putem revedea pe: Charles Dance, în postura de tată îndurerat, Matthew Lewis în rolul lui Patrick, iubitul egoist al Louisei, Brendan Coyle, într-­un contre-emploi  față de personajul din Downton Abbey și pe Jenna Coleman, o prezență consistentă aici: Katrina, sora eroinei.

Me Before You 2

Totul începe într-un colț de rai: Anglia rurală, unde naiva, dar joviala Louisa Clark (nume – Clark și Lois Lane – cu referințe, combinate, din Superman) duce un trai modest, dar care nu-i tulbură prea mult șarmul natural. Departe de ceea ce știm că este azi tiparul fetei de succes, cu ținute boem-șic-strident, amintind parcă de moda anilor ’80 (Madonna și Cyndi Lauper), dar actualizate,  având mereu un surâs ucigător, Louisa îşi pierde – pe neaşteptate – locul de muncă şi, constrânsă de problemele financiare, caută repede o soluţie, întrucât de veniturile ei depinde întreaga familie. Atunci când apare un  post liber de îngrijitoare la un „conac”, nu stă prea mult pe gânduri şi acceptă. Astfel, începe un alt capitol din viaţa ei, când se prezintă la poarta castelului în care locuiește chipeșul Will Traynor. Tânăra actriță Emilia Clarke întruchipează, aici,  frumusețea naturală și amabilitatea cuceritoare, chiar dacă, uneori, frizează excentricul.

Rafinatul, dar (acum) cinicul june bogătaș este paraplegic în urma unui stupid accident rutier și trăiește într-un scaun cu rotile, asistat permanent de părinți și de medici. Will Traynor (Sam Claflin) este, de fapt, un fost bancher cu spirit de aventură, dar care, în urma tragicului accident, s-a retras din viaţa socială şi ţine pe toată lumea la distanţă. Deşi familia îi îngăduie mai toate toanele şi îi tolerează atitudinea caustică, Louise refuză să se lase dominată şi face orice să-l „contamineze” cu pofta ei de viaţă. Nu durează mult până când Will cedează şi între cei doi se înfiripă o legătură puternică. Apropiați de circumstanţă, dar venind din lumi total diferite, colaborarea celor doi nu începe deloc bine (Lou Clark:„He hates me, every time I speak he looks at me like I’m stupid”). Dar Louisa – această „Belle” de ocazie – este ferm  hotărâtă să îi demonstreze „Bestiei” că viaţa e frumoasă şi merită să fie trăită din plin, în ciuda tuturor obstacolelor.  Povestea sinceră dintre cei doi eroi se clădeşte în timp, urmând filele calendarului și datele contractului (Will Traynor: „You are pretty much the only thing that makes me wanna get up in the morning”). Astfel, cei doi eroi au parte de întâmplări care le vor modifica felul în care percep lumea, viaţa şi oamenii, cum nici măcar nu îşi puteau imagina. Ca într-un calendar video, paginile se întorc, spectatorii regăsindu-i mereu pe Louisa și Will în locuri uimitoare din Anglia rurală (imagini de cartolină) sau la petreceri snoabe (nunta fostei iubite a lui Will), curse de cai sau cine în familie / aniversarea celor 27 de ani ai Louisei (scene care ne amintesc de celebrul Notting Hill), dar și în mediul spitalicesc, la chinuitoarele analize semestriale.

Me Before You 3

Toate aceste splendori plutesc în imaginile realizate de Remi Adefarasin, iar culorile acidulate ale costumelor/ținutelor  fistichii create de designerul Jill Taylor înveselesc atmosfera. Fata care nu-se-simte-bine-în-pielea-ei devine, pe parcursul filmului, femeia desăvârşită. Adaptarea romanului scris de Jojo Moyes ar fi trebuit să aibă structura melodramei clasice, dar, totuși, ceva nu rimează, fiindcă are și acel punct mult mai sensibil: problematica eutanasierii.

Me Before You 4

E posibil ca spectatorii, seduși de plasticitatea imaginilor, să treacă ușor peste aspectul moral-creștinesc sau peste alte fațete mai puțin consistente din această narațiune cinematografică. Cu siguranță, scrisoarea lui Will, din finalul poveștii, va emoționa și va sensibiliza publicul:„ Live boldly, Clark. Push yourself. (…) So, this is it. You are scored on my heart, Clark. You were from the first day you walked in, with your ridiculous clothes and your bad jokes and your complete inability to ever hide a single thing you felt (Will Traynor)”.

Me Before You 5

Me Before You este o convingătoare demonstrație că, uneori, poţi lupta şi cu ceea ce e „scris în stele”, chiar şi cu preţul unor lacrimi.

Regizor: Thea Sharrock
Scenarist: Jojo Moyes, Scott Neustadter, Michael H. Weber
Operator: Remi Adefarasin

Costume: Jill Taylor
Muzica: Craig Armstrong
Producător: Sue Baden-Powell, Karen Rosenfelt
Monteur: John Wilson

Distribuţia:
Emilia Clarke (Louisa Clark)
Sam Claflin (William Traynor)
Jenna Coleman (Katrina Clark)
Charles Dance (Steven Traynor)
Matthew Lewis (Patrick)
Janet McTeer (Camilla Traynor)
Vanessa Kirby (Alicia)
Brendan Coyle (Bernard Clark)Citiţi şi

Poetica dorinței – The Bridges of Madison County

Știi prostiile alea de pe net cu 10 semne că un bărbat nu te vrea? 1) O lasă pe alta gravidă!

Muzele lui Rodin: Camille Claudel și Marie-Rose Beuret

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro