“În caz de viol sau crimă, nu ne amestecăm!”

12 April 2019

Amazon și Alexa

Tehnologia evoluează, iar împreună cu aceasta ar trebui să evoluăm şi noi. Dar nu fără a analiza şi problemele etice derivate din acest progres. Experienţa scandalului Cambridge Analytica, în urma căruia Facebook a fost instituţia arătată cu degetul, acum a venit rândul companiilor care dezvoltă sisteme casnice cu recunoaştere vocală.

Mai exact, vorbim despre Amazon, companie care, pe lângă cel mai mare shop online din lume, a creat şi tool-ul Alexa. Ca orice soluţie high-tech aflată la început de drum, Alexa are nevoie  îmbunătăţiri permanente, iar de o parte a acestor operaţiuni se ocupă inclusiv o echipă aflată într-un sediu din cartierul bucureştean Pipera. Important sau nu, niciun semn de la intrarea în clădire nu aminteşte că acolo s-ar afla birourile Amazon.

Sursa foto: The Verge

Aşadar, aici, conform unui comunicat oficial Amazon, mai multe persoane preiau mesaje din comunicările efectuate de clienţi cu Alexa şi încearcă să remedieze eventualele interpretări deficitare ale robotului. Astfel de centre operaţionale există nu doar în România, ci şi în SUA (Boston) sau în Costa Rica, cu o medie zilnică de 1000 de ascultări ale fişierelor audio.

În general, munca este plictisitoare, angajaţii fiind nevoiţi să parcurgă înregistrări ale unor persoane care cântă îngrozitor sub duş sau rezolvând task-uri banale, precum asigurarea că o comandă precum “Taylor Swift” îi va prezenta celui care caută rezultatul dorit, respectiv muzica artistei americane.

Echipa din București

Cu toate acestea, membrii acestei echipe din Bucureşti au dezvăluit că, în timp, au analizat şi clipuri audio care păreau să descrie agresiuni sexuale. Aparent, procedura în astfel de situaţii este ca angajaţii să se retragă separat şi să caute consiliere internă pentru depăşirea momentului. De altfel, Amazon susţine că are proceduri bine stabilite pentru asemenea cazuri. Însă, doi dintre angajaţii din România au mărturisit că, deşi au încercat să găsească soluţii pentru ajutorarea persoanelor agresate, răspunsul companiei a fost sec: “Nu este treaba noastră să ne amestecăm!”

Amazon susţine că ţine la confidenţialitatea datelor clienţilor săi şi că datele colectate sunt folosite doar pentru îmbunătăţirea serviciului Alexa şi pentru o perioadă limitată de timp. În plus, compania anunţă că nicio înregistrare nu este realizată fără acordul utilizatorilor, exprimat prin pornirea tool-ului. Cu toate acestea, au existat diverse reclamaţii legate de activarea Alexa fără comandă, însă acestea au fost puse pe seama unor erori de recunoaştere vocală, la remedierea cărora se lucrează în prezent.

Aşadar, discuţiile despre etica utilizării noilor tehnologii ridică noi întrebări. Sunt oare obligate aceste companii să reclame abuzurile pe care le descoperă sau sunt îndreptăţite să închidă ochii la problemele din afara jurisdicţiei lor? Ar trebui ca autorităţile să creeze legături mai strânse de colaborare cu giganţii din tehnologie, pentru a încerca să prevină violuri sau crime în viitor?

Tu ce părere ai?

Sursa

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.Citiţi şi

10 metode eficiente prin care îți poți motiva angajații

Anatomie d’une chute / Anatomy of a Fall

Killers of the Flower Moon

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro