Inteligenţa artificială ne scrie viitorul. Suntem înconjuraţi de tehnologie tot mai avansată pe toate planurile vieţii. Inclusiv în zone unde, nu mai departe de acum câteva zeci de ani, o alternativă la modul în care se făceau lucrurile părea imposibilă. O astfel de zonă este cea a industriei farma, unde medicamentele au nevoie în prezent de 10-15 ani pentru a ajunge pe rafturile farmaciilor, dar şi de sume uriaşe care înglobează toate încercările nereuşite, testările şi cercetările. Iar toate acestea fac ca investiţiile să nu renteze uneori. Dar iată că IA scurtează timpul, micșorează bugetele și salvează vieți.
Deep Genomics este o firmă canadiană care foloseÅŸte algoritmi pentru a stabili tipare în seturi de date genetice, îmbinând astfel biologia experimentală cu inteligenÅ£a artificială. Toat cu ajutorul IA, sunt stabiliÅ£i È™i următorii paÅŸi – cei mai buni subiecÅ£i pentru testări. ÃŽn plus, inteligenÅ£a artificială ar putea ajuta la adunarea tuturor cercetărilor ÅŸi materialelor care se publică în prezent (estimările ajung la 10.000 de articole zilnic), dar ÅŸi a celor deja uitate, mai vechi, care ar putea conÅ£ine informaÅ£ii utile. Cum, de exemplu, procedează Benevolent Bio care a creat cu ajutorul inteligenÅ£ei artificiale un sistem care face conexiuni între studiile medicale, iar rezultatele sunt transmise mai departe, cercetătorilor.
O altă zonă în care IA este deja prezentă este… literatura. Un program de inteligenţă artificială al Microsoft – Xiaoice (Microsoft Little Ice) – a scris peste 10.000 de poeme în 2.760 de ore, fiind deja publicate 139 dintre ele de editura Cheers Publishing din Beijing. Este prima de acest fel din lume. PerformanÅ£a a fost posibilă după ce Al a studiat toate pozeiile moderne scrise de 519 poeÅ£i începând cu anul 1920. Un om ar fi avut nevoie de peste 100 de ani pentru asta. Poeziile nu pot fi deosebite de cele scrise de un om în carne ÅŸi oase ÅŸi asta pentru că proiectul Xiaoice este bazat pe EQ (inteligență emoÈ›ională), fiind creativ în continuu, ca inspiraÅ£ie având cercetările efectuate asupra poeilor reali. Desigur că există voci care contestă autenticitate poeziilor astfel rezultate, argumentul principal fiind că, în realitate, asistăm la o înÅŸiruire mecanică de cuvinte, într-o ordine logică, dar fără emoÅ£ie ÅŸi simÅ£ire reale…
Citiţi şi
Viața este un cadou pe care îl despachetăm în fiecare zi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.