Inteligența artificială face medicamente și… poezie

1 June 2017

Inteligenţa artificială ne scrie viitorul. Suntem înconjuraţi de tehnologie tot mai avansată pe toate planurile vieţii. Inclusiv în zone unde, nu mai departe de acum câteva zeci de ani, o alternativă la modul în care se făceau lucrurile părea imposibilă. O astfel de zonă este cea a industriei farma, unde medicamentele au nevoie în prezent de 10-15 ani pentru a ajunge pe rafturile farmaciilor, dar şi de sume uriaşe care înglobează toate încercările nereuşite, testările şi cercetările. Iar toate acestea fac ca investiţiile să nu renteze uneori. Dar iată că IA scurtează timpul, micșorează bugetele și salvează vieți.

artificial_intelligence

Deep Genomics este o firmă canadiană care foloseşte algoritmi pentru a stabili tipare în seturi de date genetice, îmbinând astfel biologia experimentală cu inteligenţa artificială. Toat cu ajutorul IA, sunt stabiliţi și următorii paşi – cei mai buni subiecţi pentru testări. În plus, inteligenţa artificială ar putea ajuta la adunarea tuturor cercetărilor şi materialelor care se publică în prezent (estimările ajung la 10.000 de articole zilnic), dar şi a celor deja uitate, mai vechi, care ar putea conţine informaţii utile. Cum, de exemplu, procedează Benevolent Bio care a creat cu ajutorul inteligenţei artificiale un sistem care face conexiuni între studiile medicale, iar rezultatele sunt transmise mai departe, cercetătorilor.

O altă zonă în care IA este deja prezentă este… literatura. Un program de inteligenţă artificială al Microsoft – Xiaoice (Microsoft Little Ice) – a scris peste 10.000 de poeme în 2.760 de ore, fiind deja publicate 139 dintre ele de editura Cheers Publishing din Beijing. Este prima de acest fel din lume. Performanţa a fost posibilă după ce Al a studiat toate pozeiile moderne scrise de 519 poeţi începând cu anul 1920. Un om ar fi avut nevoie de peste 100 de ani pentru asta. Poeziile nu pot fi deosebite de cele scrise de un om în carne şi oase şi asta pentru că proiectul Xiaoice este bazat pe EQ (inteligență emoțională), fiind creativ în continuu, ca inspiraţie având cercetările efectuate asupra poeilor reali. Desigur că există voci care contestă autenticitate poeziilor astfel rezultate, argumentul principal fiind că, în realitate, asistăm la o înşiruire mecanică de cuvinte, într-o ordine logică, dar fără emoţie şi simţire reale…Citiţi şi

Această minoritate vulgară care ocupă toată scena

Câteva pagini din cartea tinereții

Mircea Ivănescu – Despre moarte ca revedere

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro