Invitație la scofeturi – „Goût de France”, a patra ediție

14 March 2018

În 1912, Auguste Escoffier, denumit “regele bucătarilor și bucătarul regilor”, are ideea de a organiza primul “Dîner d’Epicure”. Scopul era de a face să strălucească prestigiul bucătăriei franceze în străinătate. Conceptul era – același meniu, aceeași zi, mai multe orașe din lume, și pentru cel mai mare număr de invitați. A fost un mare succes și ca urmare s-a decis că acest dineu să se întâmple în fiecare an, dar Primul Război Mondial a pus capăt acestui proiect frumos. În 2009, Fundația Escoffier readuce în atenție ideea acestor dineuri în care era sărbătorit talentul șefilor bucătari și al patiserilor, dar de data aceasta sub forma unor evenimente caritabile, restrânse doar la teritoriul Franței.

Abia în 2015, este relansat adevăratul concept al dineului epicurean. O va face Alain Ducasse, prin organizarea evenimentul gastronomic mondial – „Goût de France/Good France”. Peste 1000 de meniuri vor fi propuse în restaurante din mai mult de 150 de țări, ca și în ambasadele Franței (cele mai bune restaurante din oraș, oriunde în lume), în aceeași zi de 19 martie.

gout_de_france-good_france_-_chef_la_lucru

Chef la lucru… Sursa: rfi. 

Pe bucătarii șefi care vor participa la eveniment, dintre care mulți nu sunt francezi, îi unește dorința de a împărtăși lumii un adevărat «dîner à la française» (concept introdus în patrimoniul imaterial al umanității UNESCO în anul 2000), rămânând în același timp liberi să pună în valoare propriile tradiții culinare. Când s-au înscris, s-au angajat să respecte un caiet de sarcini foarte precis referitor la numărul de feluri care vor compune meniul și la anumite ingrediente impuse – un aperitiv cu șampanie sau coniac, o brânză franțuzească și un desert cu ciocolată.

gout de france

Ambasada Franței, 2016

Foto: Agerpres

Sloganul Savoir Faire, Faire Faire et Faire Savoir transmitea clar mesajul deschiderii pentru a-i învăța și pe alții să gătească franțuzește. În școlile de gastronomie din Franța, numărul tinerilor care vin în fiecare an din toate colțurile lumii an să învețe meserie este mereu în creștere, iar echipele marilor restaurante sunt adesea foarte “internaționale”. Se exportă savoir faire. Dar pe lângă tehnică, se transmit și valorile și filosofia bucătăriei franceze: calitate, generozitate, convivialitate, dragoste pentru frumos și bun.

La a doua ediție, rafinamentul gastronomiei franceze va fi sărbătorit în peste 1000 de restaurante de pe cinci continente.

La a treia ediție, 2000 de chefi din 150 de țări de pe cinci continente vor aduce un omagiu excelenței bucătăriei franceze prin cele 2000 de meniuri create special.

Anul acesta, pe 21 martie, a patra ediție a acestei operațiuni de diplomație culinară, Goût de France/Good France, va reuni  peste 3.000 de restaurante din 150 de țări, pentru a celebra toate acele calități care fac gastronomia franceză să fie unică: excelență, atenție deosebită pentru calitatea produselor și pentru detalii, plăcerea de împărți și de a împărtăși.

În România

Iată cele nouă restaurante selecționate pentru a oferi clienților meniuri care au vocația de a onora gastronomia franceză de cea mai înaltă clasă și de a pune în valoare stilul de viață francez:

București

Restaurantul L’Atelier, chef Samuel Le Torriellec

Restaurantul Le Bistrot Français, chef Sorin Miftode

Restaurant Gargantua d’Oro, chef Lucian Horotan

Restaurantul Naan Food & Drink Studio, chef Ionel Chituleasa

Restaurantul Winestone, chef Dumitru Bucșă

Restaurantul Golden Tulip, chef Nicușor Răducanu.

Timișoara

Restaurantul Sabres, chef Iuliu Ciornei

Restaurantul Caruso, chef Mio Resnade

Sibiu

Restaurantul Monsieur Joben, chef Alin Barabancea

“Goût de France” își va îndeplini și anul acesta menirea: va aduna oamenii în jurul mesei. Vor bea, vor vorbi și se vor bucura de una dintre cele mai sofisticate experiențe gourmet. Decât să salivăm pe tastatură, mai bine să fim parte a acestei sărbători a bunului gust francez și să ne facem o rezervare la puținele restaurante care au intrat în acest splendid lanț al savoir faire-ului și al bucuriei de a trăi. 🙂

Bon apetit!

***

Înaintea acestui evenimentul gastronomic, la toate ambasadele Franței din lumea întreagă are loc o conferință de presă în care chefii restaurantelor selecționate își prezentă preparatele spectaculoase din meniul dineului Goût de France/Good France. Și la București ne așteptăm la o nouă explozie de culoare, de creativitate, la tehnici culinare impresionante, la rețete franțuzești dintre cele mai rafinate și la vinuri perfect alese pentru a le desăvârși gustul. (Vom reveni cu fotografii.)

„Goût de France / Good France înseamnă și o magnifică rețea de peste 3.000 de restaurante și maeștri bucătari, de pe cele cinci continente, care reunește chefi cunoscuți și celebri în întreaga lume precum Guy Savoy sau Alain Ducasse, dar și vedetele de mâine ale gastronomiei. Această operațiune este un eveniment de neratat pentru toți maeștrii bucătari pregătiți pentru o aventură gastronomică unică”, a declarat doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Republicii Franceze.

„Operațiunea «Goût de France/Good France» este o ocazie extraordinară de a le face cunoscută elevilor din România gastronomia franceză. Dincolo de aspectele legate de prepararea anumitor rețete, ei au ocazia să înțeleagă mai bine care sunt acele calități care transformă un bucătar într-un mare chef”, potrivit lui Jean-Philippe Bichaud, expert tehnic internațional în domeniul învățământului profesional, pe lângă Ministerul Educației Naționale. Acesta este de părere că susținerea dezvoltării restaurantelor pedagogice în liceele profesionale de specialitate din România, precum și a claselor de învățământ dual, pentru a răspunde mai bine nevoilor din ce în ce mai mari ale companiilor din domeniul turismului, reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Ambasadei Franței în România.

image022

 

thumbnailCitiţi şi

Celebritate sau succes?

8-17 mai, zilele GO – MIO (Gault&Millau) – 13 orașe, 116 restaurante, bucătari, meniuri speciale

Concluzii după Forumul economic franco-român

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro