IRLANDA – femei combatante. Istoria unei fotografii

25 January 2022

Această fotografie circulă pe rețelele socializare de ani de zile fie de Valentine’s Day, ca un exemplu de sacrificiu în numele iubirii, fie în ajunul Zilei Femeii (8 martie) ca omagiu adus curajului femeilor. Firește că emoționează masiv datorită textului care o însoțește:

Această fotografie a fost făcută în Irlanda în 1972 și arată o fată care trage cu arma iubitului ei, rănit într-o luptă împotriva armatei britanice. Bărbatul a supraviețuit, transportat într-un loc sigur, grație sacrificiului iubitei sale care s-a confruntat cu soldații englezi până când a fost ucisă.

Când comandantul batalionului britanic a descoperit că se luptase cu o femeie, le-a ordonat soldaților săi să nu atingă trupul ei și le-a permis irlandezilor să-l îngroape. Se spune că l-au auzit pe comandantul englez exclamând: „Reginei nu-i pasă de noi, așa cum acestei femei îi pasă de bărbatul ei și de pământul ei”.

Fotografia a fost aleasă ca simbol de Ziua Femeii în Irlanda, alături de propoziția: „Nu-ți fie teamă să te legi de o femeie puternică. Poate veni ziua când ea va fi singura ta armată.”

Frumos, nimic de zis, dar ceva nu se potrivea. Nu că n-ar fi fost posibil în acei ani teribili, dar fotografia nedecupată arată așa:

©Colman Doyle, fotograful care a acoperit evenimentele din stradă ale acelui război cu multe victime nevinovate

Prin urmare, este un FALS. Chiar dacă fotografia, și așa, trunchiată, este reală, textul este înșelător într-o privință, iar restul este pură născocire.

Ce știm atunci despre contextul și momentul în care a fost făcută această celebră fotografie?

A fost realizată la Belfast, Irlanda de Nord, de Colman Doyle, cel mai premiat fotojurnalist din Irlanda, acum în vârstă de 90 de ani. În acel moment a lucrat pentru revista Irish Press și Paris Match și a acoperit ani de zile conflictul irlandez, un război prelungit de eliberare națională condus de IRA (Armata Republicană Irlandeză) și republicanii din Irlanda de Nord. Religia catolică împotriva ocupației britanice și a colaboraționiștilor: monarhiștii nord-irlandezi de religie protestantă s-au adunat în jurul UDA (Ulster Defense Association: Association in Defense of Ulster) care apăra supunerea Ulsterului față de Regatul Unit. În schimb, IRA a căutat întoarcerea Irlandei de Nord în țara sa mamă: Republica Irlanda (Eire).

Colman Doyle a acoperit în toți acești ani evenimente precum infama Bloody Sunday* (aveți explicație de subsol).

Fotografia originală a femeii cu pușcă este depusă în Biblioteca Națională a Irlandei sub referința vtls000511841 a colecției care poartă numele autorului acesteia.

Colman Doyle a scris fotografia sub legenda: „O femeie voluntară IRA în serviciu activ în West Belfast cu o pușcă de asalt AR18”

Fotografia arată așadar o femeie în acțiune care luptă trăgând cu arma de foc ca membru al unei organizații armate într-un război de eliberare națională împotriva forțelor militare străine de ocupație.

Trage cu o pușcă de fabricație americană, AR 18, care a fost introdusă ilegal către IRA de diaspora irlandeză din SUA. O pușcă ușoară, de dimensiuni mai mici decât cele existente la acea vreme și cu o cadență mare de foc. Pe care trupele, datorită eficienței sale, au botezat-o cu porecla de „widowmakers” (arma care produce văduve, datorită numărului de britanici căsătoriți omorâți).

Nu sunt multe de spus despre contextul fotografiei, deși este clar că puțin sau nimic nu are de-a face cu povestea siropoasă care o însoțește de obicei pe internet de ani de zile. Nimic despre „apărarea iubitului ei rănit” (care miroase a machism latent: atitudinea femeii este relevantă doar pe baza existenței anterioare a unei presupuse relații cu un bărbat), despre victimizarea clasică „Ea a fost ucisă de britanici” (nu este nicio mărturie istorică că ar fi fost doborâtă de focul inamicului).

Mai există un combatant înarmat în fotografie

Fata din stânga ar părea și ea înarmată. Dar pe internet nu există o copie mai exactă a fotografiei. Un fotograf excelent, Paula Ribas, a explicat: „Da, are o armă care acoperă spatele trăgătorului. Mai mult, aceeași femeie este în alte fotografii din aceeași zi împreună cu un alt trăgător femeie:

Femei din Armata Republicană Irlandeză (IRA) percheziționând un bărbat în stradă. Anii 1970-1980

Mister lămurit, dreptate făcută. 🙂 

sursa

*Duminica sângeroasă (Bloody Sunday) – uneori numită Masacrul de la Bogside – a fost un incident petrecut la 30 ianuarie 1972 în orașul Derry, Irlanda de Nord, când armata britanică a împușcat 28 de civili neînarmați în timpul unui marș de protest pașnic împotriva menținerilor în arest efectuate de autorități, fără ca arestații să fie prezentați unui judecător. Paisprezece persoane au murit: treisprezece au fost ucise pe loc, în timp ce moartea unui alt bărbat, patru luni mai târziu, a fost atribuită rănilor sale. Multe dintre victime au fost împușcate în timp ce fugeau de soldați și unele au fost împușcate în timp ce încercau să-i ajute pe răniți. Alți protestatari au fost răniți de gloanțe sau bastoane de cauciuc, iar doi au fost răniți de vehicule militare. Marșul a fost organizat de Asociația drepturilor civile din Irlanda de Nord(NICRA). Soldații implicați au fost membri ai Batalionului 1, Regimentul Parașutiștilor, cunoscut și ca “1 Para”. Cântecul Sunday Bloody Sunday al formației U2 se referă la acest eveniment tragic.Citiţi şi

Sinead O’Connor și amintirile ei diferite despre sine

LOCKDOWN ITALIA văzut de Presa Străină – expoziție fotografică

Women in Photography – Karen Knorr, India Song

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro