Iubeşti Delta? E ziua ei!

21 May 2012

În fiecare an, pe 22 mai, planeta sărbătorește Ziua internațională a diversității biologice. România se mândrește cu a treia zonă ca biodiversitate din lume după Marea Barieră de Corali și Arhipelagul Galapagos. Aceasta este Delta Dunării. Avem deci un motiv în plus să cunoaștem mai de aproape importanța și vulnerabilitatea acestui colț de paradis și  soluțiile pe care le avem la îndemână pentru protejarea lui.

Tema din acest an – „Biodiversitatea şi modificările globale” – concentrează atenţia pe presiunile exercitate asupra mediului care au condus la sărăcirea biodiversităţii, greu recuperabilă. Delta Dunării a suferit în comunism cele mai mari degradări, dar supra-exploatarea sitemului deltaic a continuat și continuă și acum. Principalele eforturi care se depun constant pentru protejarea Deltei sunt dedicate restabilirii echilibrului natural prin reconstrucție ecologică, identificarea de alternative pentru populația locală și acordarea răgazului necesar Deltei pentru a se reface.

În prezent, Asociația Salvați Dunărea și Delta continuă aceste demersuri prin campania ”Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut!”. Proiectul are o abordare integrată prin care, suplimentar reunirii tuturor celor care au de-a face cu Delta Dunării, de la oamenii locului la turişti, autorităţi sau antreprenori pentru o analiză profundă asupra problemelor Rezervației şi identificarea soluţiilor care să păstreze ecosistemul deltaic pe termen lung, se concentrează și într-o amplă campanie de informare și conștientizare a publicului larg.

În cadrul proiectului se realizează material scris, fotografiat și filmat care să prezinte Delta în toată complexitatea sa, cu scopul de a informa și de a conștientiza de la locuitorul Deltei până la publicul larg asupra bogăției și diversității de specii și habitate datorită cărora noi toți ne bucurăm astăzi de un loc minunat. Prezentăm acest laborator viu și totodată lucrăm pentru a informa cu privire la ce se face și ce nu se face în Deltă, explicând de ce și aducând exemplele până la nivelul impactului asupra sănătății și bunăstării oamenilor.

În zgomotul și agitația de zi cu zi uităm să apreciem lucrurile simple care ne înconjoară. Uităm să ieșim în natură și să ne aducem aminte că suntem parte din ea. Avem ocazia pe 22 mai și de acum înainte să ne interesăm mai des și să cunoaștem mai bine speciile și habitatele din Deltă și nu numai. Să fim mai atenți la sutele și miile de specii și habitate care fac lumea mai frumoasă, să învățăm să le respectăm și să le protejăm pentru că lor le datorăm existența noastră. Vreți? 🙂

Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării” este un proiect implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării  în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”.Citiţi şi

NOPȚILE CABIRIEI, proiecție specială la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL

ANONIMUL 2019 – premiere, proiecții speciale și surprize de neratat

Radu Anton Roman despre aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro