Jeg, glumițe, dictatură

11 July 2017

Andrei 2Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu (cercetat penal) tocmai a numit ancheta RISE despre afacerile amicului dumisale Liviu Dragnea (condamnat penal, cu suspendare) un jeg. Tăriceanu vorbește de jeg, da. Tăriceanu, președintele Senatului României, funcție de la înălțimea căreia atacă de câte ori are prilejul Justiția. Personaj care a avut o singură constantă în viața politică: lipsa obrazului. În ce lume a excelat onor președintele Senatului nostru?

Hai să vedem. România e condusă – de zeci de ani – de foști repetenți, de analfabeți-doctori, de impostori, de plagiatori, de lichele, de hoți la drumul mare, de bișnițari de duzină care au furat județe întregi din pix, de securiști de cea mai joasă speță, de turnători ordinari, de curve în cel mai pur sens al cuvântului.

Ei sunt adevăratul jeg. Jegul care ruinat Sănătatea, care a mutilat Educația, care a falimentat Transporturile, care a capturat media.

Ei sunt Sistemul – o rețea de tip mafiot, care funcționează pe baza trocului de privilegii, pe șantaj, șpăgi, amenințări, intervenții, abuzuri de putere.

Aceasta e clasa politică românească, mediul în care se învârte moț de peste două decenii și onor eternul mire de la Parlament. Acesta – Parlamentul – găzuduiește enorm de mult jeg, nu una dintre instituțiile de presă încă libere (le numeri pe degetele).

tariceanu

Țara asta e o coșmelie care o să se prăbușească fizic nu peste mult, pentru că s-a furat de sus până jos și de la dreapta la stânga. Și, cu excepția unei minorități de sute de mii de oameni, marele nostru popor se complace în complicitate la jaf, în nepăsare și în lehamite și în – cel mult – glumițe.

Și amicul? Amicul Dragnea, care călărește cu accente ceaușiste puterea, ca un căpitănaș de județ, el.

Îl prinzi cu mâna în buzunarul tău și se jură că nu era mâna lui. Era brațul lung al lui Soros.

Și mai e și mulțimea asta care așteaptă cu bale pe la gură să se împartă prada și să susțină o dată în plus că victima era de fapt agresorul.

Trăim un experiment Pitești care nu se mai sfârșește, pentru că, în buclă, rulează tot singurul film de succes românesc: Hoții și proștii.

Și pentru că în înțelesul românesc cel mai profund hoția e șmecherie, nu hoție. Și șmecheria se cuvine slăvită, nu condamnată.

A, da, și rețeaua Mazăre tot n-a ajuns după gratii. Fiindcă, deși s-au mai mișcat milimetri în justiție, ici și colo, cât să meargă și așa și în acest frumos domeniu, în România nu s-a făcut, de fapt, niciodată dreptate.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Cangrena în plic

Selecția cadrelor la români

Noi cu cine votăm?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro