Latră? Să-i “devocalizăm” prin tăierea corzilor vocale!

16 November 2012

V-aţi gândit vreodată că în lume ar fi bine ca totul să existe numai ca să-i facă omului pe plac? Că ar trebui ca natura toată să i se pună la picioare, umilă, în timp ce el priveşte cu nesaţ la bogăţia de care are tot dreptul să se bucure cât vrea şi cum vrea? Nici eu. Şi totuşi, iată că aflăm zi de zi de existenţa unor astfel de specimene din categoria homo non-sapiens, care vor cu orice preţ să schimbe legile care le… stau în gât.

Mai nou, se pare că necazul cel mare care îi macină pe unii proprietari de câini din Statele Unite este lătratul companionilor. Motiv pentru care câteva mii dintre ei fac vizite la medicul veterinar pentru a-şi recupera liniştea (nefiind ei pacienţii, aşa cum ar fi normal) şi cer să le fie tăiate animalelor de companie corzile vocale. Şi se pare că abia de puţină vreme au început să ridice din urechi cei de la Protecţia Animalelor, după ce au primit sesizări de la proprietari care s-au speriat de consecinţele „terapiei”. Devocalizarea, căci aşa se numeşte, presupune ca patrupedului să îi fie secţionate corzile vocale parţial sau total, fie prin gură, fie printr-o incizie în laringe. Rezultatul poate fi o „simplă” amuţire şi poate merge până la a-i periclita bietului animal capacitatea de înghiţire şi respiraţia. Procedura este ilegală în Marea Britanie, în legislaţia românească este considerată un act de cruzime, şi totuşi este legală în două state americane – Massachusetts şi New Jersey. Asociaţia Medicilor Veterinari din Statele Unite afirmă că problema este atât una medicală, cât şi morală (n-am fi zis…), pentru că ea implică nu doar complicaţii fizice pentru animal, ci şi privarea acestuia de capacitatea de comunicare.

Şi când te gândeşti că toate astea se fac doar pentru că omul nu e capabil să-şi impună autoritatea în faţa animalului şi să îl disciplineze cu răbdare şi pricepere. Până unde să meargă oare dorinţa noastră de control?Citiţi şi

18 ani de dor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Liana Oprea
  Liana / 17 November 2012 18:27

  mhm. zgârie canapeaua? să le smulgem unghiile. nici nu știi pe care s-o alegi.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro