LES EAUX DE CHANEL – PARIS-ÉDIMBOURG, a cincea destinație

31 May 2021

În 2018, am scris despre călătoriile vieții PARIS-DEAUVILLE, PARIS-VENISE, PARIS-BIARRITZ, în 2019 s-a lansat PARIS-RIVIERA, iar anul acesta, PARIS-ÉDIMBOURG, a cincea călătorie, numărul norocos al domnișoarei Chanel.

O colecție unică

LES EAUX DE CHANEL este invitația în călătoria pe care o visezi, este trenul miraculos, volatil, în care te poți îmbarca în fiecare dimineață pentru o călătorie olfactivă care să-ți aline, dar și să-ți țină viu dorul de ducă. E aide-mémoire – ul care nu-ți dă voie să uiți că viața trebuie trăită, e teleportarea miraculoasă de fiecare zi acolo unde gândul de nestăpânit a evadat deja. E prospețimea infinită pe care o simți când deschizi fereastra unui tren în viteză, prospețimea aerului adus pe țărm de marea înspumată, prospețimea stropului de rouă ce se evaporă la primele raze de soare. E o imponderabilă aromă de citrice siciliene și calabreze. O sărbătoare.

Acum s-a adăugat o nouă destinație – Édimbourg, pe coasta de est a Scoției. Pe înălțimile și văile verzi, etern verzi, unde se bucură și ochii, și inima, și spiritul de aerul care poartă atâtea miresme! Miroase a vacanță la vânătoare și pescuit, a dragoste nouă…

“Deopotrivă proaspăt și lemnos, PARIS-ÉDIMBOURG ar putea fi parfumul unei sacou de tweed împrumutată din dulapul unui bărbat care a fost așa o inspirație pentru Gabrielle Chanel. ” Olivier Polge, parfumierul Casei Chanel.

În moștenirea Chanel se află o adevărată lume imaginară foarte modernă. Toate locurile în care a fost au devenit simboluri ale escapismului la care visăm toți să ajungem sau am fost la un anumit moment. De data asta invitația e pentru regiunea muntoasă a Scoției, Highlands. Gabrielle a descoperit Scoția în 1924 prin ducele de Westminster, cu care a avut o legătură amoroasă până în 1930. 

1928, GABRIELLE CHANEL AND THE DUKE OF WESTMINSTER ON HIS YACHT ‘THE CUTTY SARK’

O paranteză: pe Hugh Grosvenor, al doilea Duce de Westminster, l-a cunoscut în 1923 prin intermediul prietenei comune, Vera Lombardi. Deşi el ar fi dorit să o ia de soţie, Coco a refuzat, spunând că “lumea e plină de ducese, dar Chanel e doar una”. De aceea a fost unică. 🙂 Am închis paranteza.

Să ne întoarcem la provocarea acestui parfum pentru Olivier Polge: trebuia să evoce olfactiv acest maiestuos și sălbatic colț de țară scăldat într-o intensă lumină albă, unde Coco a fost fericită.

1928 – Coco Chanel & Vera Bate Lombardi în Scoția

Pătruns de marele și misteriosul ținut rural scoțian, Olivier Polge a fost “lovit” de două mirosuri caracteristice: boabele de ienupăr „fascinante și glaciale” și lemnul turbos. Această lumină schimbătoare și tensiunea dintre prospețimea incisivă și umbrele calde au stimulat ideea unui ape cu puterea plantelor aromatice, în tradiția apelor de colonie ale bărbaților britanici. El a evidențiat notele vii și distincte de boabe de ienupăr și chiparos, a adăugat un indiciu de lavandă, apoi a ales cedru pentru confortul său învăluitor și vetiver pentru accentele sale de turbă și ușor afumat. În sfârșit, „întrucât asprimea pământului influențează modul de viață”, el a încălzit parfumul cu note de vanilie și mosc.

Și astfel PARIS-ÉDIMBOURG, cel mai pământesc, cel mai androgin și cel mai lemnos dintre LES EAUX DE CHANEL, a devenit o realitate. În spatele răcelii aparente, eliberează tonuri calde și liniștitoare care ne transportă cu un singur spray. Distinct rafinat, „ar putea fi parfumul unei jachete de tweed împrumutate din garderoba bărbaților care au fost o inspirație atât de mare pentru Gabrielle Chanel”, explică Olivier Polge. „La fel ca parfumul după o plimbare la țară, este plin de mirosurile peisajului sălbatic.”

Ca să înțelegeți mai bine acest parfum unisex, ar mai fi nevoie de o paranteză. Despre casa unde a locuit cu ducele.

Conacul rustic Rosehall, casa de vara și cuibul dragostei cu Hugh Grosvenor, singura decorată de Gabrielle în Anglia, locul unde l-a primit pe viitorul prim ministru Churchill în 1927.

În 2015, proprietatea cu 22 de camere, ajunsă în paragină în cei peste 50 de ani cât a stat nelocuită, a fost cumpărată de un investitor anonim pentru a o transforma într-un boutique hotel. În conacul părăsit încă se regăseau urmele celei care a fost doamna casei o vreme. Cât despre acest mult pomenit sacou de tweed împrumutat din garderoba iubitului, trebuie să știți că anii petrecuți în compania ducelui au pus-o în contact nemijlocit cu stilul vestimentar al artistocraților britanici atunci când se distrau în aer liber. Stil care îmbina perfect eleganța cu confortul. Puloverele cu motive geometrice multicolore, tartanul, beretele de lână și sacourile de tweed.

Coco le-a reinterpretat la nesfârșit în creațiile ei până acolo încât au ajuns embleme ale stilului Chanel, cum a fost țesătura tweed bouclé și designul costumelor iconice inspirate din ținutele de pescuit și vânătoare pe care Grosvenor le-a purtat la Rosehall.

Noul parfum va fi disponibilă în Chanel Espace Beauté din Băneasa Shopping City, începând cu 1 iunie 2021. Călătorie plăcută în oricare dintre destinațiile iubite de Coco Chanel!Citiţi şi

Jacques Brel – “Îți jur că este urgent să fii fericit”

CHANEL – parfumul unei dimineți devreme în Paris

Alexandrion Group a demarat turul internaţional pentru prezentarea Carpathian Single Malt, printr-un eveniment organizat la Washington DC

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro