Lungimea fustei – barometrul moralității?

Andreea Petrescu

21 January 2013

Rosea Lake, studentă la o facultate din Vancouver, a avut ideea de a marca pe picior, la fel ca pe o cană de măsură, impresia pe care o lasă o femeie în funcţie de lungimea hainelor pe care le poartă. Fotografia a strâns sute de mii de vizualizări în câteva zile de la publicare.

Tânăra în vârstă de 18 ani a crescut într-un cartier rău-famat, lucru care, spune ea, a contribuit la auto-reflecţie. „Nu cred că femeile ar trebui să se teamă că ar putea fi violate pentru că s-au îmbrăcat într-un anume fel”, spune Rosea, adăugând că percepţia socială asupra sexualităţii feminine este în general superficială: „e păcat ca atunci când vezi o femeie purtând ceva ce ţi se pare lipsit de gust să o discreditezi şi să îi refuzi astfel şansa de a-ţi demonstra contrariul”.

Mai mult decât problematica stereotipului, fotografia lui Rosea face atingere la o extremă a acestuia: abuzul sexual. Tocmai de aceea, tânăra a primit mesaje de încurajare din partea a mii de femei din toată lumea, multe dintre ele victime ale, aşa cum tot ea punctează, „viziunii ridicole împărtăşite de membrii societăţii”. Conform acestei viziuni, lungimea „de siguranţă” a fustei se situează în dreptul genunchilor, orice variaţie în minus traducându-se prin comportament obraznic, provocator sau caracteristic unei femei uşoare, aşa cum orice variaţie în plus este văzută ca fiind învechită sau ultramoralistă.

Era o vorbă pe vremea bunicii – “poale lungi și minte scurtă” – care făcea trimitere directă la ignoranța femeilor. Într-o logică a absurdului, dacă se scurtează poalele, ar trebui să crească “bătaia” minții, dar cum nu există o asemenea legătură cauzală, n-o vedem nici pe cea între goliciunea picioarelor și ușurătatea femeii. Voi?Citiţi şi

Cu ce suntem noi vinovate că nu am putut să ne apărăm de cel care ne-a violat sau abuzat sexual?

Aveam pace, dar voiam agitaţie, iubeam şi eram iubită, dar voiam aventură

Iulia

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
4,178 views

Your tuppence

 1. Măsura hainelor, măsura stimei de sine? – The Happiness Project | Catchy / 6 January 2014 14:31

  […] couture au un cuvânt important de spus în ceea ce, ulterior, devine prêt-à-porter. Modelele minuscule de pe podiumurile de modă sunt astăzi standardul, perfecțiunea, idealul. Or, între show-urile […]

  Thumb up 1 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro