Luxemburg – prima țară din lume cu transport public gratuit

2 March 2020

Luxemburg, una dintre cele mai mici țări din Europa, a devenit sâmbătă, 29 februarie, prima țară din lume cu transport public gratuit (tramavaie, trenuri și autobuze), într-un efort de a ajuta persoanele cu venituri mai mici și de a descuraja circulația cu mașini personale.

Transportul gratuit a fost deja instituit în câteva orașe ale lumii, dar este prima dată când gratuitatea se aplică la scara unei țări întregi. În prezent, automobilul este mijlocul de transport cel mai folosit în Luxemburg, țară cu 6o2.000 locuitori unde lucrează cam 200.000 de oameni cu domiciliul în țările vecine (Germania, Belgia și Franța), făcând naveta la serviciu mai ales cu mașina. Ceea ce conduce la blocaje majore în trafic.

În 2016, conducătorii auto au petrecut 33 de ore în astfel de blocaje, comparativ cu locuitorii din Copenhaga sau Helsinki, orașe mult mai mari, care au stat numai 24.

Sistemul de transport public acoperă întreaga țară și funcționarea lui costă anual 508 milioane de euro. Și în fiecare an genera venituri de 40 de milioane din vânzările de bilete. Guvernul a decis să ofere această gratuitate spunând: “Țara e într-o stare economică foarte bună. Noi, guvernul, vrem ca poporul să beneficieze de acest lucru.

Există temeri că oamenii s-ar putea lenevi și în loc să meargă pe jos sau cu bicicleta vor lua chiar pentru distanțe scurte un mijloc de transport, doar pentru că e gratis. Dar marele avantaj va fi acela că oamenii vor renunța la mașini în favoarea unui mijloc de trasport în comun și să se producă uriașa schimbare culturală atât de așteptată în condițiile în care planeta dă semne că se sufocă.

Citiți și Viena: renunți la mersul cu mașina, intri gratis la concerte, expoziții, teatru sau muzeuCitiţi şi

Ce-ar trebui să ai și să știi până la 30 de ani

Şase lucruri care merită toţi banii

Să emigrăm în Luxemburg, nu în Congo

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro