Macarons, pentru îndrăgostit

Andreea Petrescu

13 February 2013

„Le gustă cine vrea, renunţă la ele cine poate” ar putea suna îndemnul Junimii, adaptat pentru delicioasele macarons. Iar fineţurile din pudră de migdale, crocante la exterior, cremoase la interior şi colorate în cele mai dulci nuanţe, întâmpină dragostea cum ştiu ele mai bine.

Toate sunt speciale, dar parcă acum sunt şi mai şi. Asta pentru că macarons au căpătat o formă nouă, de care ne putem bucura până pe 25 februarie. Atât durează sărbătoarea dulce a celor de la Madame Lucie – Boutique de Gateaux, care au umplut vitrinele din Bucureşti, Sibiu şi Constanţa cu minunăţii în nuanţe de roz şi roşu. Cât despre ceilalţi noi musafiri în meniul dulce al boutique-ului, ei poartă numele de moelleux au chocolat, cheesecake sau gâteau au yaourt et framboises şi sunt abia aduşi de departe de către Alexandre Gorj şi echipa lui de cofetari şi patiseri pricepuţi.

Macarons, cochetele seducătoare ale gustului, au o istorie disputată. Originea lor ar putea fi atribuită lui Pierre Desfontaines, care s-a gândit să suprapună două prăjiturele şi să pună între ele o cremă dulce, cândva pe la începutul secolului XX, sau bucătarilor Catherinei de’ Medici, care le-au preparat, simple, nu etajate, pentru nunta ei cu viitorul rege Henric al II-lea, pe la 1533. Au cucerit oricum şi Franţa şi Italia, ajungând până departe, pe continentul asiatic. Au diverse forme, umpluturi  şi culori, dar, aşa cum tot cei de la Madame Lucie ne recomandă, un macaron perfect trebuie să:

– fie făcut cu pudră de migdale și să aibă un gust intens
– fie uşor crocant în exterior
– fie cremos şi aromat în interior
– fie înconjurat de dantelă
– aibă un strat generos de cremă
– aibă o suprafaţă fină, fără denivelări
– fie rotund, dar nu bombat.

Nu e musai să fie dulci – cu cafea, zmeură, trandafir sau lămâie – pot fi umplute şi cu foie gras sau somon şi tot bune rămân. Pentru cei care le-au gustat, nu e de mirare că sunt printre cele mai iubite produse de patiserie din lume. Pentru ceilalţi, nu e vreme de pierdut!



Citiţi şi

„Să dea naiba să plângă vreunul la înmormântarea mea!”

L-am zărit și am salivat

Să se fi retras femeile din cursa gătitului?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,400 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro