Mai mult zoon decat politikon

4 November 2014

Marilena GuduleasaNu-i normal să ne omorâm între noi pentru că avem opțiuni politice diferite.

Nu-i normal să ne omorâm pentru că avem opțiuni diferite, așa, în general. Pentru că alegem diferit, nu doar pentru că votăm candidați diferiți.

Nu-i normal să ne omorâm, nici măcar să zbierăm unii la alții, să ne jignim, să ne disprețuim pentru că ceea ce ce credem noi alții dezavuează.

Nu mi se pare deloc ok să votăm Neamțul, Femeia sau să dăm vot negativ cuiva pentru că are un coeficient de mutră scăzut. E tot un fel de discriminare pozitivă și nu cred că, atunci când vine vorba despre discriminare, putem face o asemenea separare: bună sau rea, neagră sau albă. Nu cred că americanii l-au ales pe Obama pentru culoarea pielii, ci dimpotrivă, făcând abstracție de acest aspect.

Nu mi se pare deloc în regulă împărțirea electoratului în elite și proști, da’ mulți.

Valeriu Mladin - Political Bestiary

Valeriu Mladin – Political Bestiary

Aceeași inconsecvență în declarații o constat și la politicieni, și la comentatori. Elitele neimplicate activ în politică, refuzând participarea, contribuie doar la literaturizarea vieții sociale, la fel cum cei care își asumă funcții în stat, fără o minimă cultură și educație, o caricaturizează.

Mi se pare firesc să avem așteptări diferite de la viață, să ne dorim lucruri diferite, dar pentru a ne realiza visurile în practică trebuie, condiție absolut necesară și obligatorie, să trăim. Să conviețuim și nu să ne retragem în enclave, dând cuvântul doar celor care ne cântă în strună și băgând pumnul în gură celor care nu spun ad literam ceea ce vrem noi să auzim.

Nu mi se pare firesc ca, după un sfert de secol de democrație, să ne pregătim pentru un veac de singurătate, izolându-ne de restul lumilor civilizate, care pun forța cuvântului și argumentația mai presus de puterea de convingere a furcilor și topoarelor.

Vrem lideri noi, dar continuăm să ne batem pentru aceleași figuri vechi. O facem fără să credem cu adevărat în bine, doar în răul cel mai mic și nu mi se pare benefic nici pentru noi, nici pentru copiii noștri.

Îmi pare mie că în loc să ne aliniem ne alienam. Și nu mi se pare corect, nici sănătos. Deloc!Citiţi şi

Noaptea ca proștii

Fin del Mundo (3)

Nu știți de unde să o apucați? Exact de acolo de unde vă aflați

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro