Mi-e sete de dragoste…

10 September 2019

„Mouelle Rocher, Dezliterarea pe fuior de timp” este primul volum al romanului de debut semnat de Cosmisian. Fragmente ale acestei inedite povești de iubire au fost publicate de-a lungul timpului pe catchy.ro, oferind cititorului posibilitatea să deguste un stil baroc de scriitură și, în același timp, menite să-i trezească curiozitatea în legătură cu misterioasele personaje create de tânărul scriitor.

sursă foto: ideilaintamplare.blogspot.com

Cartea este scrisă la persoana I – din perspectiva mai multor personaje – alternând cu fragmente la persoana a III-a, când autorul personaj se dedublează și privește, din când în când, „de sus” lumea pe care o creează. Tânărul scriitor – dintre toate personajele cărții, singurul fără nume propriu dezvăluit, precum autorul însuși care a ales să scrie sub pseudonim, o practică des întâlnită în literatura românească contemporană – sau tânărul cititor, dacă este este să luăm în calcul o altă importantă ipostază a sa, ne introduce în lumea ce se află dincolo de creațiile literare. În lumea intimă și deloc liniară a scriitorilor, acești creatori de povești prin excelență. Pe de o parte, lumea celebrei scriitoare Mouelle Roucher, iremediabil îndrăgostită de un bărbat aflat între două lumi – iar ce înseamnă asta vă las pe voi să descoperiți – și, pe de altă parte, propria sa lume al cărei sens încă îl mai caută, rătăcit, la rândul lui, între o iubire fantomatică (Rorette) și una ce-și mijește zorii încă temătoare (Eugenie), dar supus complet de admirația pentru Mouelle, femeia-vin, femeia scriitor, femeia la superlativ.

Povestea ni se dezvăluie treptat, capitolele nefiind neapărat în ordine cronologică, ci în ordinea pe care descoperirea complexității sale o cere. Iubirea este laitmotivul romanului, iubirea și multiplele sale fațete menite să creeze și să distrugă în același timp. Și cum poți îmbrăca mai bine un astfel de subiect dacă nu printr-o metaforă copleșitoare, așa cum este fiecare pagină a cărții? Nu știi, ca cititor, la ce să fii mai întâi atent – la complexul stil – baroc, cum spuneam mai sus – sau la poveste în sine, poveste ce abia începe odată cu acest prim volum.

Vă las pe voi să descoperiți toate straturile ce compun „Dezliterarea” – termen al cărui înțeles îl veți pătrunde citind cartea și pe care nu m-ar mira să-l regăsim în curând în dicționare – și să vă umpleți sufletul de o iubire ce nu cunoaște nici granițe și nici limitări.

„Mouelle Rocher, Dezliterarea pe fuior de timp”, volumul I, a apărut la editura Libris Editorial, 2019 și poate fi comandată aici.

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert sau o carte care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.Citiţi şi

De optzeci de ori Joan Baez

Nu mai vin, am hotărât ca asta e ultima dată

Cuvintele frumoase pot „remodela” ADN-ul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro