Miţa Biciclista – o Marie care a ameţit celebrităţi şi capete încoronate

16 August 2019

Multe Marii fascinante a avut şi are România, dar pentru că recent am vizitat în turul de centru al orașului, inclusiv casa Miţa Biciclista, pe numele real Maria, astăzi scriu povestea ei savuroasă cu cele câteva amănunte siropoase care ne-au rămas despre ea de la cei care au cunoscut-o.

A fost fata unei spălătorese şi s-a născut la finalul anilor 1880 lângă Ploiești. Pe la 15 ani nu s-a sfiit să urce în căruța unui boier cu mănuși și joben, care mergea la București, împinsă de ambiția de a avea o viață mai bună decât a mamei ei muncite și cu mâinile înăsprite de săpun şi apă.

Spre deosebire de zilele noastre, când echivalentul domnului cu joben și mănuși îi pune fetei tâţe, buze și fund nou, atunci se purta investiția în educație și maniere. Așa a ajuns Maria la pension în Paris, unde a învățat să se poarte în societate și să vorbească fluent limba franceză. Ori era pensionul vreun Eaton al anilor 1900 timpurii, ori Maria foarte frumoasă, căci cumva a aterizat în brațele lui Leopold al Belgiei, cu care se spune că a avut o legătură amoroasă.

Cu siguranță a fost foarte ambițioasă și avangardistă, căci a ajuns să fie una dintre atracțiile mondene ale Bucureștiului. Vorbea franceză, avea servitor, conducea o decapotabilă, purta pantaloni și mergea pe bicicletă.

Când trecea prin față la Capșa, cu bicicletă cu ghidon de argint, pantalonii de catifea strânși pe picior și zulufii fluturând, toți bărbații uitau de politică și alte conversații și o urmăreau lung cu privirea”, scriu articolele vremii respective.

A făcut multe “victime”, printre care Octavian Goga, Nicolae Grigorescu, Regele Ferdinand, care i-a făcut cadou chiar superbă casă din Amzei, Regele Manuel al Portugaliei, căruia i-a refuzat chiar cererea în căsătorie, pentru că îl iubea cu pasiune pe doctorul Nicolae Minovici, și chiar ziaristul Ranetti, care frustrat că nu îl bagă în seamă, i-a dat porecla Miţa Biciclista.

Citiţi şi Femei de altădată: Miţa Biciclista, un destin ca în filme

Era nelipsită vara pe plajă de la Mamaia, unde chiar a avut îndrăzneala să se dezbrace mult mai mult decât permiteau regulile vremii și a ajuns pentru scurt timp în arestul jandarmeriei, după ce, somată fiind să se îmbrace, i-a dat jandarmului în cap cu umbreluța de soare.

Marea ei dragoste a fost medicul Nicolae Minovici și, pentru că nu a putut să îl aibă alături, s-a măritat până la urmă, în anii ‘40, cu generalul Alexandru Dumitrescu, un om elegant și rafinat, pe care însă, când nu a mai avut bani, nu s-a sfiit să îl trimită la cerșit pentru ca mai apoi, cu banii strânși să meargă să cineze la Athenée Palace, în amintirea vremurilor frumoase.

S-a stins târziu, dupa vârsta de 80 de ani, în casa din Amzei unde mai locuia doar într-o cameră, dar aşa cum își amintesc chiriaşii care au cunoscut-o, a fost până la sfârșit frumoasă, arogantă și prețioasă, așa cum a fost toată viața ei.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Cum să alegeți sacoul de damă perfect

Ce pantaloni smart se poartă în acest sezon

Elegie pentru anii ‘90

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro