Nature TTL: fotograful anului 2020

26 March 2020

Pe 24 martie au fost anunțați câștigătorii competiției fotografice despre viața în sălbăticie Nature TTL Photographer of the Year 2020. În competiție au intrat 7000 de fotografii trimise de participanți din 117 țări, iar marele câștigător a fost francezul Florian Ledoux cu o fotografie făcută din dronă unor foci care stăteau tolănite pe o insuliță de gheață. Printre câștigători se află și o fotografie făcută în România. 

Florian Ledoux, Deasupra focilor Crabeater, în Antarctica 

“Pentru mine este foarte important să arăta starea regiunilor arctice și antarctice. La fel de important este ca oricine care este inspirat de stilul acesta de imagini luate din dronă să înțeleagă importanța vieții sălbatice și să se comporte etic în felul în care o abordează. Să se asigure că drona nu sperie și nu deranjează animalele și să respecte regulamentele locale” a declarat fotograful francez.

Mai jos, fotografiile de lcoul întâi și doi la alte categorii, cu descrierea făcută de fotografi.

Landscape category: Shadow Game, by Marek Biegalski, taken in Italy

O imagine aeriană luată în Toscana în lumina toamnei. O turmă de oi se ascunde de soare în umbra unui copac.

Macro category winner: Chinese Painting, by Minghui Yuan, taken in China

“Purtam salopete impermeabile în pârâul Dabie Mountain așteptând să observ această Matrona basilaris (libelulă). Matrona basilaris este regele râului aici, e un mascul la fiecare trei metri. Având cerul ca fundal, am descoperit legătura între liniile ierbii și subiect. Natura însăși este o pictură.”

Youth category: Phoenix, by Saptarshi Gayen, taken in India

“Timp de 4-5 ani am văzut cum la sfârșitul fiecărei ierni, pentru a-și curăța pământul pentru viitoarele recolte,  fermierii ard iarba și trestia. Când focul se întinde, micile insecte încep să iasă. Atunci curajosul Black Drongo profită și le mănâncă din zbor pe deasupra flăcărilor.”

People’s Choice Award: I’m not going easy, by Robert Ferguson, taken in Singapore

“Acesta este un pelican alb mare (Pelecanus onocrotalus), luptându-se cu un pește ca să-l înghită. Lupta a durat cam 20 de minute fără vreun semn de oboseală de ambele părți.”

Wildlife category, foarte lăudată: Badger Blues, by Dave Hudson, taken in the UK

“După câteva ore de așteptare în câmpul cu flori albastre (clopoței) am auzit un zgomot. Un bursuc adult a venit drept spre mine, adulmecând aerul, așa cum fac ei de obicei. A trecut de obiectiv, dar spre marea mea încântare în spatele lui era un pui. Care nu s-a speriat și am putut să trag câteva cadre.”

Wildlife category, foarte lăudată: Sleeping the fall off, by Terje Kolaas, taken in Norway

“Un porumbel gulerat într-o grădină din Norvegia se oprește din mâncat în timpul unui viscol puternic. O lumină stradală din fundal îi creează un halou.”A collared dove in a garden in Norway takes a break from feeding during a heavy snowfall. A remote street light in the background creates a halo around the bird.”

Wildlife category, foarte lăudată: Breathing, by Bence Mate, taken in Romania

“Un urs brun scoate un mârâit de avertizare către un intrus, iar aburul respirației dispare încet în pădurea liniștită.”

Landscape category, locul 2: Viking Rainbows, by Alessandro Cantarell, taken in Iceland

“M-am aflat în Islanda de zeci de ori și am fost destul de norocos să fiu martorul unor incredibile fenomene pe muntele Vestrahorn. Să vezi un răsărit în partea dreaptă era deja magic, ploaia foarte intensă făcea lucrurile destul de dificile pentru mine, dar mi-a fpcut și un mare dar – un crucubeu dublu în partea stângă care compensa perfect puternica lumină din dreapta.”

Landscape category, foarte apreciată: Flower Power, by Brandon Yoshizawa, taken in USA

“Un incredibil spectacol oferit de om și natură. Norul de evacuare al unei rachete SpaceX rocket e luminat blând de soarele în amurg. Norul de gaze ia forma unei flori cu coada ruptă, așa cum răsare din spatele crestelor înzăpezite ale munților Sierra Nevada.”

Landscape category, foarte apreciată: Coexistence, by Dipanjan Pal, taken in Iceland

“În timp ce îmi “zburam” drona în apropierea unui munte, deodată am observat acest peisaj minunat cu râul albastru perfect scos în evidență de nisipul negru.”

Landscape category, foarte apreciată: Valley of the Scheldt, by Bart Heirweg, taken in Belgium

“Toamna devreme, Valley of the Scheldt este adesea acoperită cu un strat subțire de ceață în diminețile limpezi și fără vânt. Când soarele începe să se ridice, ceața dispare treptat și lasă vederii peisajul de sub ea.”

Macro category, locul 2: Mating red-eyed damselflies, by Robert Page, taken in the UK

“Ani de zile am observat și fotografiat libelule pe bălțile din parcul vecin din Londra.”

Macro category, foarte apreciată: Nothing here but this tree (Nimic aici în afară de acest copac), by Caitlin Henderson, taken in Australia

“Vânătorul de licheni (Pandercetes gracilis) este o incredibilă specie de păianjen de copac din nordul tropical al Australiei.  Se camuflează atât de bine încât pe timp de zi e aproape imposibil să-l distingi de licheni și coaja de copac. M-am dus să-i caut noaptea, cu lanterna, pentru a descoperi locurile unde se ascund la vedere. I-a dat de gol lumina reflectată de ochi.”

Under-16 category, foarte apreciată: Fox, by Matej Borjancic, taken in Slovenia

“Bunicul meu m-a dus la o carieră să vedem dacă erau ceva animale acolo. Am fost norocoși, am fotografiat un pui de vulpe cum ieșise să privească afară din ascunzătoare.”

All photos courtesy Nature TTL.Citiţi şi

Copilul lipsă din fotografie

Alte pagini din cartea tinereții

Ce timpuri sunt astea? Refuz să trăiesc așa!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro