Ne tragem din sifilitici, curvari, bețivani și trădători?!?

20 January 2015

Ioana DudaIuliu Maniu. Mihai Manoilescu. Gheorghe Bratianu. Corneliu Coposu. Lista e lungă. Se întinde pe câțiva pereți ai Memorialului din Sighetul Marmației. Iar acolo nu sunt toți. Aiud. Jilava. Gherla. Ostrov. Prea multe. Mă doare să le rostesc pe toate.

La închisoarea de la Pitești nu există ziduri cu numele “sfinților”de acolo. Dar există cărți. Declarații ale celor care au trăit cel mai inuman experiment al comunismului românesc: Fenomenul Pitești, despre care Soljenitin spunea că a fost mai îngrozitor decât Gulagul. Numai cine vrea rămâne surd si orb.

Cel puțin 180.000 de oameni nevinovați au înfundat pușcăriile comuniste, fiind condamnați sub incidența Articolului 209. Spun cel puțin, pentru că, printre atâtea gropi comune, cine să mai știe numărul exact?

I-am aflat pe câți am putut. Și continui să îi caut. Așa am înțeles că, a spune adevarul nu e o virtute. E o datorie. Față de cei morți si cei care se vor naște.  Odată ce ai văzut gamelele de la Sighet, din care deținuții mâncau, în care se spălau și tot acolo erau obligați să își facă nevoile, orice lipsă pecuniară ți se pare ilară. Parcă revizuiești limitele umilinței. Când afli cum cei de la Pitești visau la o lamă pentru a se putea sinucide pentru că depașiseră de mult limita suportabilității fizice și morale, orice teamă de repercusiuni dispare.

Nu se prea vorbește despre ei. E prea multă frumusețe și demnitate în acea parte ascunsă a istoriei noastre. Pentru că, atunci când știi că esti frumos, ții capul sus. Nu poți să te târăști. Cum să îți mai fie teamă de moarte când citești despre Maica Mihaela Iordache, târâtă prin pușcării pentru că nu a renunțat la crezul său și s-a aruncat, la propriu, în fața puștii soldatului rus care intrase în mănăstire pentru a împușca icoana Maicii Domnului? Cu viața și-a apărat credința femeia aceasta. A murit împăcată și zâmbind.

Se tot încearcă să fim transformați într-un popor orfan. Prin demitizarea valorilor ni se reneagă dreptul la apartenență, la înaintași, la rădăcini. În acest fel, vânturile ne pot spulbera sufletul în cele patru zări. Sunt chemați la apel Ștefan cel Mare, Costantin Brâncoveanu, Eminescu, Mihai Viteazul. O listă întreagă. Sifilitici, curvari, bețivani, trădători de țară. Dragi istorici de duzină, mediocritatea voastră nu va fi transformată în excelență doar pentru că rostiți nume mari. Singura-mi bucurie e gândul că o să vă răsplătească eternitatea, ținându-vă în anonimat.

fenomenul pitesti

Mă paște și pe mine uitarea uneori. Că vine viața cu toate ale ei peste mine și îmi ține mintea și sufletul ocupat cu nimicuri. Și atunci mă duc în Cimitirul Eroilor Revoluției și aprind o lumânare. Nu pot să uit. Nu vreau să uit. Pentru că, atunci când va fi vremea, vreau să îi spun copilului meu povești despre Ștefan cel Mare și Sfânt, să îi citesc poeziile lui Eminescu și să îl învăț să îl iubească, să îl duc pe scările Catedralei din Timișoara și să îi spun că e plin acolo de îngeri care îl apără mereu și datorită cărora el e liber. Să spună, să facă și să creadă tot binele din lume.Citiţi şi

Îmi propun să trăiesc, nu să consum zile…

Vara asta, vrei să fii sirenă sau balenă?

Izvorul Tămăduirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Roxana Florina Popa / 23 January 2015 22:40

  “Prin demitizarea valorilor ni se reneagă dreptul la apartenență, la înaintași, la rădăcini.”
  Bine punctat aici. Asta e o problema acuta care trebuie rezolvata urgent.

  Reply
 2. Adrian / 23 January 2015 16:29

  bun si daca ne tragem din curve, sifilitici si betivani care este problema?
  Macar nu ne tragem din prosti si nesimtiti. decat prost solemn mai bine curva isteata

  Reply
 3. Un cititor / 23 January 2015 14:40

  Sa punem punctul pe I. Multi dintre cei care au facut puscarie politica au fost condamnati pentru ca, in perioada cat au fost pe cai mari, au trimis, la randul lor, comunisti, dizidenti, anarhisti, legionari, etc. in puscariile politice de la Doftana, Targu Jiu, Sighetul Marmatiei, Ramnicu Sarat etc.
  Se ignora aceasta parte a istoriei Romaniei si nu se spune ca dupa 1945 s-a intors roata. Victimele au devenit calai.
  O puzderie dintre oprimatii sistemului comunist, proslaviti de posteritatea post-decembrista ca eroi ai libertatii, au fost, de fapt, niste jalnici colaborationisti. E drept ca au cedat torturii si actiunilor de spalare a creierului. Dar multi au cedat rapid, turnandu-si colegii chiar si pentru un pachet de tigari. Pana sa moara Seniorul Coposu au fost destule articole de presa care dezvaluiau ca acesta a supravietuit bine in inchisoare, colaborand cu tortionarii regimului comunist proaspat instaurat. Si despre cati n-or mai fi date si informatii prin arhivele secrete, care arata ca in realitate au fost niste “protozoare” fara vertebre, facuti eroi de falsificatorii de istorie ??
  Sa fie clar: orice revolutie face victime. In decembrie 1989, au murit peste 1000 de romani, iar stalpii regimului Ceausescu au facut puscarie (politica, oare ??), multi dintre acestia fiind gratiati de Ion Iliescu dupa cca 2 ani de temnita. Fostul presedinte stia ca sunt nevinovati, fiind culpabilizati doar pentru faptul ca au ocupat demnitati publice in Comunism.
  In alta ordine de idei, toate marile revolutii din istorie au avut martiri. Si Marea Revolutie Socialista din Octombrie a facut victime, si Revolutia Franceza, si Anul Revolutionar 1848, si revolutiile burgheze din Anglia si Tarile de Jos….
  Cei care au avut de suferit au cazut sub spiritul dictonului latin “Vae victis !” Au pierdut si au suportat consecintele infrangerii. Daca invingeau, ei i-ar fi “popit” pe perdanti.
  Atat !

  Reply
 4. Sorin Dumitrescu / 20 January 2015 22:58

  Noua ne pare sincer rau ca tu ai o astfel de mama, nu toti suntem perfecti. Dar asta doar confirma demersul nobil al autoarei.

  Reply
 5. Stefan Pruteanu / 20 January 2015 21:50

  Citi dintre vinovati au fost trasi la raspundere?E o mare rusine pe capul guvernantilor daca nu o fac.

  Reply
 6. Matei / 20 January 2015 21:30

  Mestere, daca taceai, filozof ramaneai! N-ai inteles nimic din mesaj dar comentezi viteaz… Ioana barem a scis… TU, in afara de a carcoti, stii ceva?!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro