Neoficiala l-a lăsat puțin cu buza umflată

22 October 2016

rita-drumesPe vremea când România mai avea navigatori, mai exact prin primăvara lui ’90, am avut (ne)plăcerea să-l cunosc pe Jean. De fapt numele lui era Teodor, dar își spunea Jean după numele amantei, care își spunea Jana, dar, firește, o chema Mirela.

Atât de mare era iubirea între ei, încât își aleseseră cele două aliasuri, Jean&Jana. Cei doi JJ, cum le spuneam eu, nu ar fi intrat niciodată în viața mea, dacă mama nu s-ar fi asociat cu soția lui Jean într-o afacere care viza administrarea unui bistrou-bar cu jocuri mecanice. Pe actele firmei “Amicii” apăream și eu ca acționar, cu 15%. Jean fusese cel care le propusese părinților mei să-i ia soția asociat, iar ai mei au acceptat. Dar m-au băgat și pe mine în joc, gândindu-se că așa ei vor deține mereu controlul.

Despre soția lui Jean nu știu prea multe, pentru că ea juca același rol ca și mine, figurant. Dacă eu mai dădeam pe la ai mei, pentru că-mi era dor să-mi văd mama, soția lui Jean nu avea niciun motiv, căci de afacere în sine se ocupa el. Se ocupa el, dar nu singur, ci împreună cu Jana. Tipa era făcută să fie afaceristă, chiar și în pat. Nu cred că el își dăduse seama că era exploatat. Era atât de fericit că amanta îi născuse o fiică sănătoasă, în urmă cu doi ani, încât restul nu mai conta pentru el. Un fiu și o fiică, aflați la pragul adolescenței, avea și cu soția.

Nemulțumirea lui era că fiica dăruită de soție era mereu suferindă și, în loc să și-o apropie, o îndepărtase. Probabil dintr-o teamă de-a nu suferi în cazul unei pierderi definitive. Faptul că prima lui fiică necesita o atenție permanentă, o ținea legată de domiciliul conjugal pe soția sa. Nu ieșea din casă decât să-și viziteze tatăl, care locuia la două străzi distanță. În rest, Jean era cel care aducea toate cele trebuincioase familiei oficiale. Mai puțin prezența sa.

Când nu naviga, își motiva absența prin deplasări la vapor sau prin supravegherea afacerilor pe care le avea în derulare. Nu, afacerea cu ai mei nu era singura sa afacere. Avea multe alte afaceri împreună cu amanta sa. Cu ea își petrecea tot timpul când nu era plecat din țară. Cu ea avea un apartament identic cu cel de acasă. Identic până la solnița așezată pe masa din bucătărie. Sigura diferență, mă gândesc, că era lumina soarelui, care lumina diferit cele două familii ale sale (oficială și neoficială), fiecare aflându-se în partea opusă a orașului. Dar nu aș putea jura că lumina solară nu era la fel, căci nu știu cum erau orientate ferestrele din apartamentul oficial.

titlu

Când soția lui Jean a sunat într-o seară la ușa Janei, a fost șocată să vadă că aceasta purta un halat de baie identic cu al ei. Însă șocul ei cel mai mare avea să fie abia după ce Jana avea s-o poftească înăuntru. Părea că venise la ușa Janei luând cu ea propriul apartament, avea să-i spună mai târziu, în acea seară, mamei. De la cuierul din hol la covorul vișiniu cu fir lung ce îmbrăca gresia neagră și până la solința argintie ce trona pe masa din mahon din bucătărie; de la ceașca cu cafea făcută în ibricul de aramă pe aragazul cu email negru și până la paharul de cristal cu apă, oferit de Jana (pentru a-și putea lua medicamentele de inimă), totul, dar totul, era identic.

În acea noapte, soția lui Jean avea să facă un infarct, oferindu-i acestuia libertatea de a-și oficializa relația cu Jana. Dar cum niciodată fericirea nu a putut fi clădită pe nefericire, Jana i-a spus după înmormântare că nu mai dorește să continuie relația. Relația lor avea să se rezume de atunci înainte la deciziile legate de creșterea fiicei lor. În rest, ea își revendica libertatea. În ceea ce privește afacerile deținute împreună, în toate Jana avea procent majoritar. Așa că Teodor, cum ne-a rugat să-i spunem după aceea, a rămas puțin cu buza umflată.

Pe Rita o găsești și aici

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Când bate gongul în ring, soarta este în mâinile lor

Scrisoare către Charles Bukowski

Eu te-am ales

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro