”Niciun bărbat nu poate ascunde multă vreme femeia goală din capul lui”

28 January 2016

Excelentă rubrică radio, pe Europe1.fr: La morale de l’info / Morala din știre. Ea este susținută zilnic (luni-vineri, imediat după ora 7.00) de Raphaël Enthoven, în dialog cu Thomas Sotto, realizatorul programului matinal.

De pildă, în ediția de azi, 28 ianuarie, tema comentariului a fost decizia autorităților italiene de a ambala statuile reprezentînd nuduri, cu scopul menajării sensibilităților președintelui iranian Hassan Rohani, aflat recent în vizită la Capitoliul din Roma. Titlul este chiar morala informației în discuție: ”Niciun bărbat nu poate ascunde multă vreme femeia goală din capul lui.”

Aucun homme ne peut cacher durablement la femme… de Europe1fr

Enthoven etichetează gestul drept o pudibonderie obscenă – fie că a fost cerința prealabilă a autorităților iraniene, ori inițiativa lașă a funcționarilor italieni. El argumentează, făcînd mai multe paralele: una, de exemplu, cu procurorul Pinard, cel care a intentat proces lui Flaubert pentru îndrăznelile erotice din romanul Madame Bovary; acesta a lansat o pledoarie atît de înfocată contra ipostazelor erotice în care era descrisă protagonista romanului, încît Enthoven o cataloghează drept masturbare camuflată.

venera

Decizia de a închide statuile cu nudurile zeiței Venus în niște cutii – comentatorii fac asemănarea cu punerea în sicriu și trimiterea în infern (în franceză, verbul enfermer = a închide permite asocierea cu punerea în infern, în franceză: l’enfer) – seamănă mai degrabă cu o adorare a nudității și o nevoie maladivă de erotism, pe care autorul se simte liber să o presupună la Rohani. Căci ce altceva poate fi, dacă a trebuit aplicată așa o pedeapsă unor statui? Interzicerea privirii asupra lor seamănă cu amărăciunea sculptorului Pygmalion, cel misogin și prea des înșelat de femei, care a creat-o pe Galatheea din atîta chin încît ea, din sculptură, a devenit o femeie vie, supusă și născătoare de copii – spune în final Enthoven. De unde și morala: femeia goală nu stă multă vreme ascunsă în dulapul minții unui bărbat.

Minunat radio se face în lume, în zilele noastre.Citiţi şi

Salutări de la Napoli

La 15 ani, am fost violată de un grup de băieți… 5 la număr

Sunt tot ce e mai rău și mai bun

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro