”Niciun bărbat nu poate ascunde multă vreme femeia goală din capul lui”

28 January 2016

Excelentă rubrică radio, pe Europe1.fr: La morale de l’info / Morala din știre. Ea este susținută zilnic (luni-vineri, imediat după ora 7.00) de Raphaël Enthoven, în dialog cu Thomas Sotto, realizatorul programului matinal.

De pildă, în ediția de azi, 28 ianuarie, tema comentariului a fost decizia autorităților italiene de a ambala statuile reprezentînd nuduri, cu scopul menajării sensibilităților președintelui iranian Hassan Rohani, aflat recent în vizită la Capitoliul din Roma. Titlul este chiar morala informației în discuție: ”Niciun bărbat nu poate ascunde multă vreme femeia goală din capul lui.”

Aucun homme ne peut cacher durablement la femme… de Europe1fr

Enthoven etichetează gestul drept o pudibonderie obscenă – fie că a fost cerința prealabilă a autorităților iraniene, ori inițiativa lașă a funcționarilor italieni. El argumentează, făcînd mai multe paralele: una, de exemplu, cu procurorul Pinard, cel care a intentat proces lui Flaubert pentru îndrăznelile erotice din romanul Madame Bovary; acesta a lansat o pledoarie atît de înfocată contra ipostazelor erotice în care era descrisă protagonista romanului, încît Enthoven o cataloghează drept masturbare camuflată.

venera

Decizia de a închide statuile cu nudurile zeiței Venus în niște cutii – comentatorii fac asemănarea cu punerea în sicriu și trimiterea în infern (în franceză, verbul enfermer = a închide permite asocierea cu punerea în infern, în franceză: l’enfer) – seamănă mai degrabă cu o adorare a nudității și o nevoie maladivă de erotism, pe care autorul se simte liber să o presupună la Rohani. Căci ce altceva poate fi, dacă a trebuit aplicată așa o pedeapsă unor statui? Interzicerea privirii asupra lor seamănă cu amărăciunea sculptorului Pygmalion, cel misogin și prea des înșelat de femei, care a creat-o pe Galatheea din atîta chin încît ea, din sculptură, a devenit o femeie vie, supusă și născătoare de copii – spune în final Enthoven. De unde și morala: femeia goală nu stă multă vreme ascunsă în dulapul minții unui bărbat.

Minunat radio se face în lume, în zilele noastre.Citiţi şi

Neoficial, 20 mai e ziua Eliza Doolittle, florăreasa din My fair Lady

A spune adevărul este cea mai bună glumă

Salutări de la Napoli

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro